İlik bağışıyla hayat kurtarın

Güncelleme Tarihi:

İlik bağışıyla hayat kurtarın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 15:10

Essen Üniversitesi Kan Kanseri Araştırma Bölümü Başkanı Profesör Dr. Ahmet Elmaağaçlı "Türkiye'de elli bin, Almanya'da ise üç milyon gönüllü bağışçı bulunuyor. İlik bağışında bulunarak bir hayat kurtarabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

MERKEZİ Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde bulunan Zonguldaklılar Derneği "Gelin siz de bir hayat kurtarın" sloganıyla kemik iliği bağışı kampanyası düzenledi. Alman Kemik İliği Bağışı Bilgi Bankası (DKMS) işbirliği ile gerçekleşen kampanyada Essen Üniversitesi Kan Kanseri Araştırma Bölümü Başkanı Profesör Dr. Ahmet Elmaağaçlı hastalık ve alınacak önlemler ile kök hücre bağışı konusunda bilgi verdi. Ayrıca Dr. Metin Özyurt ve 11 kişilik ekibi kampanyada kan verecekler için hazır bulundu.

HERKES BAĞIŞÇI OLMALI

Türkiye'de elli bin, Almanya'da ise üç milyon gönüllü bağışçı bulunduğunu belirten Prof.Dr. Elmaağaçlı şöyle konuştu: "Akut lösemiyi çok ciddiye alıyorum. Bu hastalık genellikle ani başlayan halsizlik, çabuk yorulma, aşırı kilo kaybı, yüksek ateş ve kanama ile kendisini gösterir. Tedavi edilmediği zaman kısa sürede ölüme yol açmasına rağmen bugün modern tedavi yöntemleri ile hastaların bir bölümü tamamen hastalıklarından kurtulabilmektedir. Türk Lösemi hastalarının sayısı oldukça yüksek. Türk hastalara ilik bulmak büyük bir sorun" dedi.

TÜRKLER'İN GENETİK YAPISI FARKLI

"İnsanlar ilik vermekten korkmamalı" diyen Prof.Dr. Elmaağaçlı şu bilgileri verdi: "Bir insan bir defaya mahsus ilik verebiliyor. Türk insanının genetik yapısı farklı olduğundan ilik konusunda zorlanıyoruz. O yüzden daha çok Türk hastalar için kendi insanından ilik arıyoruz." Prof. Elmaağaçlı'ya ilk kanı Zonguldaklılar Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş verdi. Yukarıbaş ve Prof. Ahmet Elmaağaçlı, kampanyayı hayata geçiren dernek kadın kollarından Hayriye Kökçama birer plaket verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!