Güncelleme Tarihi:
Kazakistanın başkenti Astana, "Müslüman Dünya ve Batı" diyalog girişimi çerçevesinde "Ortak Dünya: Çeşitlilik Yoluyla İlerleme" dışişleri bakanları konferansına ev sahipliği yapıyor.
Barış ve Uyum Sarayında (Piramit) düzenlenen, Batı ve Müslüman ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı konferansta Türkiyeyi, Devlet Bakanı Mehmet Aydın temsil ediyor.
Batı ve Müslüman dünyası arasındaki sorunların çözümüne yardımcı olabilmenin hedeflendiği konferansta ayrıca İKT, AGİT, Avrupa Komisyonu ve UNESCO gibi pek çok uluslararası kuruluştan temsilciler yer alıyor. Konferansa toplam 65 temsilcinin katıldığı belirtiliyor.
Uluslararası konferans, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayevin salona teşrifiyle başlarken, konferansta söz alan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Batı ile Müslüman dünyası arasında sorunların giderilmesi için ortak anlayış ve diyaloğun geliştirilmesinin önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
İhsanoğlu, konuşmasında, medeniyetler arası diyaloğun siyasi düzeye taşınması gerekliliği ve bu çerçevede kültür, din ve etnik çeşitliliğin anlaşılmasının önemine işaret etti. İhsanoğlu, bu sürecin, ortak paylaşılan değerler, kültürler arası beceri ve sürdürülebilir anlayış, barış ve uyumun korunmasını hedefleyen bir diyaloğun gelişmesi için, bir çerçeve oluşturabileceğini söyledi.
İhsanoğlu, günümüzde Müslümanları hedef alan İslamfobianın giderek yaygınlaştığına da dikkati çekti.
Avrupa ülkeleri ve diğer batı toplumlarında çok sayıda Müslümanın yaşadığını hatırlatan İhsanoğlu, bu ülkelerin çoğunda Müslümanların hoş karşılandığını ancak bazılarında ise marjinal grup ya da kişilerin Müslümanların varlığından rahatsızlık duyduğuna işaret etti. İhsanoğlu, bu tür grup ya da kişilerin hoşgörüsüzlüğü ve yabancı düşmanlığını benimsediklerini belirtirken, İslam adına yapılan şiddetin de aynı şekilde kabul edilemez olduğunu kaydetti.
İslamfobianın sadece Müslüman dünyasını değil tüm insanlığın karşısında durduğunu ifade eden İhsanoğlu, dünyada istikrar, barış ve güvenliğin birbirinden ayrılmaz parçalar olduğunu söyledi. Uzun vadede İslamfobia tehlikesinin süreceğini belirten İhsanoğlu, herkesin buna karşı tetikte olması gerektiğinin altını çizdi.
İslamfobianın Batıda tüm medya çevrelerine nüfuz ettiğinin gözlemlendiğini söyleyen İhsanoğlu, bu anlayışın giderek diğer alanlarda da kendini göstermeye başladığını kaydetti.
İslamfobianın İslama karşı kötü söylemleriyle mücadele etme çağrısında bulunan İhsanoğlu, olumsuz gelişmelerden Müslümanların psikolojik, ekonomik ve sosyolojik olarak etkilendiğini belirtti. İhsanoğlu, bu dramatik durumun ırk ve din temeline bağlı ayrımcılık olarak tanınması gerektiğine işaret etti.
İhsanoğlu, bu çerçevedeki önemine de değindiği konferansın, 2002de İstanbulda yapılan İKT-AB Forumunun devamı niteliğini taşıdığını kaydetti. İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu ayrıca, teşkilatın işleyişi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Astanadaki uluslararası konferans çeşitli oturumlarla devam ederken, Devlet Bakanı Aydın, "Batı ile Müslüman Dünyası Arasında Anlayışın Derinleşmesine Doğru Bir Yol" başlıklı ilk oturumun başkanlığını yaptı.
Konferans, Nur-Astana Camisinde kılınan cuma namazı ve Rixos Otelde Kazakistan Dışişleri Bakanı Marat Tazhinin konuk heyetlere verdiği öğle yemeğinin ardından devam edecek.
KONFERANS
Kazakistan tarafından ilk kez 2006 yılında ortaya atılan "Müslüman Dünya ve Batı" diyalog girişimi, 2003 ve 2006 yıllarında bu ülkede yapılan dünya geleneksel ve dini liderler zirvelerinin devamı niteliği taşıyor.
Bu çerçevede düzenlenen "Ortak Dünya: Çeşitlilik Yoluyla İlerleme" dışişleri bakanları konferansı, çoklu kültür, din ve etnik yapısıyla dikkati çeken ve bu çerçevede hoşgörü içinde birlikte yaşama konusunda deneyime sahip
olan Kazakistanın bir girişimi.
Batı ve Müslüman dünyası konferansa destek verirken, bu desteğin Kazakistanın bu özelliğinin sadece siyasi kültürün bir parçası değil, aynı zamanda devlet politikası haline getirmiş olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.
Konferansta ele alınan konular arasında, uluslararası ilişkiler, modernleşme, eğitim, ekonomik işbirliği ve kültürlerin karşılıklı uyumu bulunuyor. Ayrıca, Batı ile Müslüman dünya arasındaki anlayışın geliştirilmesi, dünyadaki güncel istikrasızlık merkezleri ve hoşgörünün güçlendirilmesinin yolları gibi başlıklar da konferansta ele alınan konular arasında yer alıyor.