Güncelleme Tarihi:
Milenyumun üzerinden 15 yılın geride kaldığı 2015 yılının Dünya Kadınlar Günü’nde de değişen fazla bir şey olmadı. Üçüncü dünya ülkelerinde kadınlara karşı zulüm ve şiddetin yaygınlığı gündemden düşmezken, Batı dünyasında da kadınlara karşı adaletsizlik sürüyor. En önemli demokrasi ve refah ülkelerinden biri sayılan Almanya’da, kadınlar hala erkeklerden ortalama yüzde 22 daha az kazanıyor.
Kadın erkek eşitsizliği konusunda Almanya, Avusturya’dan sonra Avrupa ikincisi. Ancak diğer yandan da kadın bir Başbakan (Angela Merkel), kadın bir Savunma Bakanı (Ursula von der Leyen) ve Federal Aile Bakanı (Manuela Schwesig) ile Almanya’da kadınların sessiz bir devrimi yaşanıyor. Kadınların yönettiği bir cumhuriyet olan Almanya’da, kadın devrimi kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Alman Federal Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesindeki son iş günü olan 6 Mart’ta, şirketlerde kadın kotası zorunluluğunu oylayarak kabul etti.
Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig, kotanın kadın-erkek eşitliği yolundaki önemine değindi. Yeni düzenleme ile 2016 yılından itibaren Almanya’daki borsa şirketleri, idari personellerinde en az yüzde 30 oranında kadın çalıştırmak zorunda. Uygulamanın Almanya’da yaklaşık 100 şirketi bire bir etkileyeceğini dikkat çeken Schwesig, “Ümit ediyorum ki diğer şirketler de bu kotayı uygulayacaktır.” dedi. Almanya’da bulunan orta ve büyük ölçekli 3 bin 500 şirket ise kendilerine en uygun şekilde kotayı uygulaması gerekiyor.
Dünya Kadınlar Günü öncesi böyle bir oylama yapılmasının önemine dikkat çeken Schwesig, “Bu tür sinyallerin etkileyici olması için hepimizin değişikliğe hazır olmamız gerekiyor.” diye konuştu. Başbakan Merkel ve ekibi kadın kotası ve benzeri girişimlerle toplumdaki kadın erkek eşitsizliğini değiştirmeye çalışıyor, özellikle iş hayatında kadınların erkeklerle eşit seviyeye gelmesine gayret ediyor. Merkel’in başında bulunduğu Federal hükümet daha önce de Ebeveyn Parası’nın yürürlüğe koyarak, kadınların iş hayatına daha kolay geri dönebilmesi yönünde bir adım atmıştı. Ancak uzmanlar bunun için daha yapılacak çok şey olduğunu belirtiyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle çeşitli etkinlikler düzenleyen sendikalar ve sivil toplum kuruluşları da kadın erkek eşitliği konusunda daha fazla şeyin yapılmasını talep ediyor. 8 Mart günü saat yerel saatle 11.00’de Köln’de bir miting planlayan Alman Sendikalar Birliği (DGB), Almanya’da hala daha ev işlerini büyük oranda kadınların gördüğüne ve iş hayatında eşitliğin söz konusu olmadığına dikkat çekti.
Uluslararası karşılaştırma yapılınca Almanya’da çok daha yüksek oranda annelerin saatlik işler veya düşük ücretli işlerde çalışmak durumunda kaldıklarını belirten DGB, oysa kadınların bazen erkeklerden çok daha iyi diplomalara sahip olduklarını hatırlattı. DGB, kadın vücudunun reklam medya malzemesi olarak kullanılmasını da sert şekilde eleştirdi.