Güncelleme Tarihi:
FEDERAL hükümetin sağlık sisteminde 32 milyar 400 milyon Euro'luk tasarruf sağlamak amacıyla 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe soktuğu “ilaç yasası” Almanya'da yeni bir kaosa neden oldu. Buna bağlı olarak sağlık kasalarının ilaç üreten firmalar ile yaptığı özel indirimli anlaşma sonucunda yeni ilaç yasası, özellikle de kronik ve yaşlı hastalar için ne ifade ediyor? Eczaneye neleri ödemem gerekiyor? İşte bu konudaki önemli soruları gazeteniz Hürriyet sizler için araştırdı.
Bugüne kadar aldığım ilaçlara aynı şekilde devam edebilir miyim?
- Bu mümkün olmayabilir. Eczacı reçetede yazılı ilaç yerine, hastalık kasalarının ilaç firmalarıyla yaptıkları indirimli anlaşma nedeniyle size başka bir ilaç verebilir. Ancak, yasaya göre yeni ilacın aynı etkin maddeye ve dozaja sahip olması, ayrıca paket büyüklüğünün de aynı olması gerekiyor. Örneğin; tablet veya şurupların benzer olması lazım.
Bu yasadaki yenilik nedir?
- Sağlık kasaları her ilacı ödemek zorunda olmadığı için doktorlar artık sağlık kasalarının ödeyeceği ilaçları yazabilecek. Ancak hastalar eğer isterlerse eski ilaçları doktorlarına yazdırabilirler. İlacın pahalı olması durumunda hasta, hastalık sigortasının ödeyeceği miktarın üzerindeki farkı kendi cebinden ödemesi gerekiyor.
Ek olarak hangi ücretler geliyor?
- Burada bir genelleme yapmak zor. Ancak bu çeşitli faktörlere bağlı.
Bunları şöyle sıralayabiliriz;
- ilacın cinsi
-paketin büyüklüğü
-hastalık kasasının ilaç firmasıyla anlaştığı indirim miktarı
-ek ödeme
-toptancı indirimi.
Bunun yanı sıra hastalık kasaları değişik işlem harcı alıyorlar. Bunu bağlı bulunduğunuz hastalık sigortasına sorup öğrenebilirsiniz. Zira eczacılar bu harçları tam olarak bilemezler.
Ödeme nasıl yapılıyor?
- Hastalar istedikleri ilacı almaları halinde ilaç parasını eczanelerde peşin ödemeleri gerekiyor. Daha sonra ilacın faturasını hastalık kasasına yolluyorlar. Hastalık kasaları da arada doğan farkı daha sonra hastanın hesabına havale ediyor. Dikkat: Reçete ücretinin yeni yasayla ilgisi yoktur. Reçetede yazan ilaçlar için yüzde 10'luk ödeme (en az 5 Euro, en fazla 10 Euro) yine eskisi gibidir.
Yeni ilacı bünyem kaldırmazsa ne olur?
- Aslında pek olası değil. Çünkü ilaçların içerisindeki maddeler aynı bileşimleri ihtiva eder. Ancak buna rağmen birçok hasta yeni ilacı bünyelerinin kabul etmediğini söylüyor. Bu durumda doktor devreye girerek yine eski ilacı yazabilir. Bunun için reçete üzerinde 'aut idem' (veya benzeri) yazılı yerin üzerini çizmezi gerekir. Eğer doktor bunu unutursa veya yapmaz ise, reçetenin üzerinde ne yazarsa yazsın, eczacı sadece hastalık kasasının ön gördüğü ucuz hapı verir.
Tüketiciyi koruma yetkilileri ve eczacılar ne gibi uyarılarda bulunuyor?
- Süddeutsche Gazetesi'nde yer alan iddialara göre, özellikle yaşlı insanların yeni ilaçların dozajlarıyla sorunları olabileceği öne sürüldü. Ayrıca farklı renkteki tabletlerin yanlış ilaç alımına yol açabileceğine de değinen eczacılar, yeni fiyat ve ilaç yasası konusunda hastalara zamanında yeterli ve geniş bilgi verilmediği için hastalık kasalarını suçladılar.
Başka neler ödemem gerekiyor?
-Her üç ayda bir 10 Euro muayene ücreti. (Doktordan doktora havale hariç)
-Reçete ücreti. Yüzde 10 oranında. En az 5 Euro, en fazla 10 Euro.
-Klinik ücreti. Günlük 10 Euro. En fazla 28 gün.
-Fizyoterapi, Ergoterapi veya Masaj ücretlerinin yüzde 10'u ve artı 10 Euro reçete ücreti.
-Evde bakım: 10 Euro reçete ücreti ile yüzde 10 özel katkı payı.
-Doktor ve evyardımı için yol ücretleri. Günlük yolculuk için en az 5 Euro, en fazla 10 Euro.
Not: Genel olarak yetişkinler yıllık brüt gelirlerinin yüzde ikisi oranında, kronik hastalar ise yüzde biri oranında ek ödeme yapar.
İnternetten ilaç alırsam tasarruf eder miyim?
Reçeteye bağlı olan ilaçlar normal eczanelerde olduğu gibi internet-eczanelerinde de aynı fiyata satışa sunulmaktadır. Reçete ücretleri de yine aynıdır. İnternetten alınacak ilaçlar için de Almanya'daki yasalar gereği, orijinal reçeteyi gönderme zorluluğu vardır. Ayrıca internetten ısmarlanan ilaçlar için ek olarak posta ve gönderme masrafları doğabilir. Ancak reçetesiz alınan birçok ilacın internette yüzde 50 oranında daha ucuza satıldığı görülmektedir.