İKNA EDEMEDi

Güncelleme Tarihi:

İKNA EDEMEDi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 16:28

Hakkındaki iddialara ARD ve ZDF’de yanıt veren CumhurbaşkanıChristian Wulff’un açıklamaları medya ve muhalefet tarafından yetersizbulunurken, CDU ise Wulff’un açıklamalarını memnuniyetle karşıladı.

Haberin Devamı

BİLD Gazetesi, “Bild’in yayınını engellemeye çalışmadım. Sadece bir gün geç yayımlamalarını istedim” diyen Wulff’u yalanladı. Bild, Wulff’un bu iddiasının doğru olmadığını açıkladı. Gazete, Wulff’un aramalarının, haberin yayınlanmasını engellemeye yönelik olduğunu belirtti. Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Nikolaus Blome, bir radyoya yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Wulff’un haberi engellemek istemedim yönündeki cümlesini, biz çok farklı algıladık” dedi.

O not aptalcaydı

Nikolaus Blome, Cumhurbaşkanını telesekretere not bırakmasını “Büyük bir aptallık” olarak değerlendirdi. Blome, “Bırakılan mesajın hedefi çok açıktı. Haberin yayınlanmasını engellemek. Bunun tehdit olup olmadığı ise bunun arkasında saklı. Bu belki bir bakış açısı sorunu. Ancak aramanın hedefi, niyeti ve gerekçesi çok açıktı: Yani evinin finansmanıyla ilgili haberin yayınlanmasını engellemek” dedi.

Tatmin etmedi

Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un açıklamaları, Alman basının önemli bir bölümünü tatmin etmedi. Gazeteler, Wulff’un önceki akşam iki televizyon kanalında yaptığı m açıklamaları sert sözlerle eleştirdi.

Sorular havada kaldı

Bild: “Wulff teslim oldu ama bu yeterli mi? Cumhurbaşkanı Wulff, televizyondaki 21 dakikalık röportajında, Bild’e yönelik telefonu, evinin finansmanı ve ücretsiz tatilleriyle ilgili soruları yanıtladı. Ancak bir çok soru havada kaldı.” FAZ: “Biz onun telesekreteri değiliz. Cumhurbaşkanı ARD ve ZDF’ye röportaj verdi. Onun dışına kimseyle konuşmuyor. Bu onun makam anlayışını ortaya koyuyor. Bir çok soru yanıtsız kaldı.”

Güven kayboldu

Frankfurter Rundschau: “Güven kayboldu. Christian Wulff’un televizyondaki röportajından sonra açıklamalarını doğruluğuyla ilgili şüpheler hala devam ediyor. En azından Bild Gazetesi, cumhurbaşkanını açıklamalarının aksini belirtiyor. Ve halka cumhurbaşkanına olan sempati giderek azalıyor.”

Makam için küçüktü

Der Tagesspiegel: “Çeyrek saat kimin içindi? Siyasi kariyerindeki ön önemli dakikalardı. Christian Wulff, büyük cumhurbaşkanlığı makamı için çok küçüktü. Berlin’deki televizyon stüdyosunda sahneye çıkıp atağa geçti.”

Süddeutsche Zeitung: “Arkadaşlar Christian Wulff, istifayı hiç düşünmedi. Halktan destek hissettiğini söyledi ve televizyonda sempatik bir imaj çizdi. Ancak O akşam çok daha az anlayış sergiledi.

B.Z: “Yapışkan. Wulff hangi stratejiyi uygulayacak? İstifayı hiç düşünmemiş. Cumhurbaşkanı, son haftalarda yapışkanlığıyla ilgili kalitesini ortaya koydu.”

Murat Kalmış: Kalmasına sevindim

ALMANYA’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Delmenhorst kenti İl Meclisi FDP grubu başkanı Murat Kalmış, Wulff’un ile ilgili tartışmaların artık son bulması gerektiğini söyledi. Wulff’un istifa etmeyecek olmasına sevindiğini belirten Kalmış, gerekçelerini şöyle anlattı: “Wulff’un istifaya zorlanmak istenmesini kesinlikle doğru bulmuyorum. İstifa etmeyeceğini bildirmesini memnuniyetle karşılıyorum. Tabii ki kendinin de ifade ettiği gibi hataları oldu, ancak bunlar başarılı bir Cumhurbaşkanının istifa etmesini gerektirecek kadar büyük değildir. Wulff bugüne kadar göçmenler, Müslümanlar ve Türkler için çok önemli adımlar atmış, toplumsal barışı en güzel şekilde sağlamıştır. ‘İslam Almanya’ya aittir’ diyen, Almanya’nın ilk Türk kökenli bakanı Sayın Aygül Özkan’ın makama gelmesini sağlayan bir Cumhurbaşkanını kaybetmek, Türk toplumu açısından büyük kayıp olur. Acaba şimdiye kadar hangi Cumhurbaşkanı göçmenler, Müslümanlar ve Türkler için bu kadar yararlı çalışmalar yapmış, açıklamalarıyla Türklere sahip çıkmıştır? Sayın Wulff birçok siyasetçinin yaptığı gibi boş vaatlerin arkasına saklanmamış, kararlı bir duruş sergileyerek sözlerinin arkasında durmuştur.”

Halkın güvenini yine kazanacak

WULFF’un açıklamalarına tek destek, partisi CDU’dan geldi. CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, “Wulff’un bir kez daha açıklama yapması iyi oldu. Eleştirel soruları yanıtlaması ve aydınlatması doğruydu. Ben Wulff’un halkın güvenini başarılı bir şekilde yeniden kazanacağından eminim” dedi. Gröhe, Wulff’un, gazetelerin sorularına verdiği cevapların hepsini internette yayınlayacak olmasının, cumhurbaşkanının şeffaflığa bakışını göstermesi açısından önemli bir mesaj olduğunu kaydederken, “Ona eleştirisel yaklaşanlar da bunu kabullenmeli” dedi.

Wulff’un arkasındayız

ALMANYA’da koalisyon hükümetinin küçük ortağı CSU’dan, Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a tam destek geldi. CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, “CSU, Cumhurbaşkanı’nın arkasındadır” dedi. Ancak CSU’nun özel kredi ve basını tehdit ettiği için istifa baskısı altındaki Wulff konusunu fazla gündemde tutmak istemediği belirtildi.

FDP’ye göre YETERSiZ

CUMHURBAŞKANI Wulff’e yönelik kamuoyu desteği gün geçtikçe azalamaya başladı. ARD ve ZDF’de yayınlanan röportajından önce yapılan son kamuoyu yoklamalarında istifa isteyenlerin oranı arttı. ARD’nin yaptığı ankete katılanların ancak yüzde 47’si, Wulff’un cumhurbaşkanı olarak kalabileceğini belirtti. Hafta başında yapılan ankette ise bu oran yüzde 63 olmuştu. Noel öncesinde ise halkın sadece yüzde 26’sı Wulff’un istifası yönünde görüş belirtmişti. Son yapılan ankette, halkın yüzde 27’si cumhurbaşkanını inandırıcı buldu.

Uzmanlar başarılı buldu

CUMHURBAŞKANI’nın ARD ve ZDF’deki röportajını medya araştırmacısı bilimadamları başarılı buldu. Tübingen Üniversitesi’nden Bernhard Pörksen, röportajı “Kamuoyu önünde diz çökme” olarak değerlendirdi. Özellikle ünlü isimlerin ve siyasetçilerin medya önündeki bu tür skandallarıyla ilgili araştırmalar yapan Pörksen, cumhurbaşkanının röportaj esnasındaki mimiklerini ‘alçakgönüllülük’ olarak nitelendirdi. Pörksen, röportajda Wulff’un makamın onurunu korumaya çalıştığını ama aynı zamanda kendisini de bu makama uygun olduğunu ispatlamaya çalıştığını ifade etti. Bir yandan da Wulff’un pişmanlığını göstermek için çabaladığını belirten Pörksen, “Bunda başarılı oldu” dedi. Ancak Pörksen, sadece bir röportajla bu tür suçlamalardan kurtulmanın mümkün olmadığını da vurguladı.

Wulff’a halk desteği azalıyor

CUMHURBAŞKANI Wulff’e yönelik kamuoyu desteği gün geçtikçe azalamaya başladı. ARD ve ZDF’de yayınlanan röportajından önce yapılan son kamuoyu yoklamalarında istifa isteyenlerin oranı arttı. ARD’nin yaptığı ankete katılanların ancak yüzde 47’si, Wulff’un cumhurbaşkanı olarak kalabileceğini belirtti. Hafta başında yapılan ankette ise bu oran yüzde 63 olmuştu. Noel öncesinde ise halkın sadece yüzde 26’sı Wulff’un istifası yönünde görüş belirtmişti. Son yapılan ankette, halkın yüzde 27’si cumhurbaşkanını inandırıcı buldu.

Röportajın perde arkası

CUMHURBAŞKANI Christian Wulff, hakkındaki iddialara yönelik ARD ve ZDF televizyonuna konuşmayı tercih etti. Cumhurbaşkanlığı, önceki gün sabah erken saatlerde ARD ve ZDF’yi arayarak aynı gün Cumhurbaşkanı Wulff’ün iki televizyona röportaj vermek istediğini belirtti.

ARD adına Ulrich Deppendorf ve ZDF adına Bettina Schausten, önceki gün saat 11’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue’ye giderek röportajla ilgili ön görüşme yaptı. Burada röportajın canlı yayınlanmaması ancak konuların özgürce belirlenmesi kararı verildi. Haber ajansları aynı saatlerde cumhurbaşkanın iddialar sonrası ilk kez halkın önüne çıkacağını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı daha sonra röportajın 17.15’te kaydedileceği ve 20.15’ten itibaren hem ARD hem de ZDF’de yayınlanacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Wulff, Cumhurbaşkanlığı Dairesi Başkanı Lothar Hagebölling ile birlikte ARD stüdyosuna geldi. Cumhurbaşkanı Wulff ile röportajı gerçekleştiren gazetecilerden Ulrich Deppendorf, cumhurbaşkanının, röportajdan 15 dakika önce bir odaya çekilerek konsantre olduğunu belirtti.

Özel televizyonlar tepkili

Ancak özel televizyon kanalları ve Almanya Gazeteciler Cemiyeti karara tepki gösterdi. RTL, ProSieben-Sat1, n-tv ve N24 kanallarının haber programı yöneticileri ortak bir açıklama yaparak, “İzleyicilerin yarısını dikkate almamak kabul edilemez” dedi. Özel televizyonların dışarıda tutulmasının, “rekabette mağdur edilme” anlamına geleceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!