İklim dostu üretime destek

Güncelleme Tarihi:

İklim dostu üretime destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2022 12:52

Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı, sanayi üretiminde iklim ve çevre dostu üretim gerçekleştirmek isteyenlere yatırım desteği verecek. Bakanlık tarafından hazırlanan bir taslağa göre, ilk sözleşmelerin yılın başında imzalanabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

İKLİM ve çevre konularında daha duyarlı adımlar atmak isteyen Alman hükümeti, sanayide daha iklim dostu üretim süreçlerine geçiş için milyarlarca Euro’luk bir sübvansiyon başlatmak istiyor. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), sanayinin yenilenebilir enerjilere ya da özellikle hidrojene geçişte destekleneceğini söyledi. Plana göre iklim dostu üretime geçerken ortaya çıkacak fark maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması planlanıyor. Finansman desteği, çelik, kimya, çimento ve cam endüstrileri gibi alanlarda uygulanacak.
2045 yılına kadar iklim dostu üretimi hedefleyen Almanya’da, sanayiciler, iklim dostu üretime geçişin maliyetli olduğunu ve rekabet gücünü sınırladığını savunuyor. Sanayicilerin bu yöndeki çekincelerini gidermek isteyen hükümet, bu nedenle iklim dostu üretime geçecek olan şirketlere sunacağı sözleşmeyle hem yatırım desteği hem de yıl içinde yeşil üretim için yıllık fonlar sunmayı planlıyor. İlk olarak üretimde kömür, petrol veya doğalgaz yerine hidrojen kullanımına geçenlere destek verilecek. Üzerinde oylama yapılmaya başlanan taslak yönergeye göre sözleşmelerin süresi 15 yıl olacak. Habeck, sözleşmelerin önümüzdeki yılın başında imzalanabileceğinden emin olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

İklim dostu üretime destek
YEŞİL HİDROJENE DAHA YÜKSEK SÜBVANSİYON
Bakanlık, şirketlerin de bu haktan yararlanabilmesi için sanayi üretiminde kullanılan elektriğin yüzde 100 yenilenebilir enerjilerden oluşması gerektiğini belirtiyor. Hidrojen kullanılması halinde ise AB’nin katı kriterlerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Sadece üretim sürecinde düşük emisyon çıkıyorsa o zaman mavi hidrojen kullanılmasına da izin verilecek. Özellikle temiz yeşil hidrojen kullananlar, mavi hidrojen kullananlara göre daha yüksek bir destek alacak. Bakanlığın planına sanayicilerden olumlu tepki geldi. Alman Çimento Üreticileri Birliği’nden yapılan açıklamada, “Çimento sektöründeki birçok şirket halihazırda somut karbonsuzlaştırma projeleri için başlangıç aşamasındadır ve bir süredir buna uygun bir finansman programı beklemektedir” denildi. Çimento Üreticileri Birliği, projeyi prensipte olumlu karşıladıklarını açıklarken, destek kriterlerinin çok dar bir şekilde tanımlanmamasını talep etti.

 

BAKMADAN GEÇME!