İklim aktivistlerine kötü haber: ‘Hapis cezasına çarptırılsın’ önerisi

Güncelleme Tarihi:

İklim aktivistlerine kötü haber: ‘Hapis cezasına çarptırılsın’ önerisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2022 11:55

CDU/CSU, Almanya’da son dönemlerde otoyolları ve caddeleri bloke eden ‘Son Nesil’ iklim aktivistlerine cezaların artırılmasını önerdi.

Haberin Devamı

BERLİN başta olmak üzere ülkenin çeşitli kesimlerinde hükümetin enerji ve iklim politikasını protesto amacıyla otoyolları ve caddeleri bloke ederek, itfaiye, ilk yardım ve polis araçlarının geçişlerini bile engelleyen iklim aktivistlerine cezaların artırılması tartışmaları yoğunlaştı. Ana muhalefet CDU/CSU, ‘Son Nesil’ adı altında eylemde bulunan iklim aktivistlerinin daha ağır cezaya çarptırılmalarını içeren yeni bir önerge hazırladıklarını açıklandı. Gösteri yapma özgürlüğünü aşan protesto düzenleyenlere yalnız para cezası değil, hapis cezasına çarptırılmalarını da içeren önergenin önümüzdeki günlerde Federal Meclis’e sunulacağı belirtildi. Önergede ayrıca sanat ve kültür eserlerine zarar verenlere de para cezası yerine asgari hapis cezası önerisinin yer alacağına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

TARTIŞMALAR ALEVLENDİ
Berlin’de geçen hafta beton taşıyan bir aracın bisikletli bir kadına çarpması üzerine yola çıkan ambulansın iklim aktivistlerinin protestosu yüzünden uzun süre kaza yerine ulaşamaması bu yöndeki tartışmaları tetikledi. Polisin müdahalesine rağmen uzun süre beklemek zorunda kalan ilk yardım ekipleri ağır yaralı kadını alarak hastaneye kaldırdı. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kadın kurtarılamadı. İklim aktivistlerinin yolları bloke etmeleri yüzünden kadının yaşamını yitirdiği suçlamaları yoğunlaşınca, partilerden de eleştiriler arttı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz başta olmak üzere farklı partilerden politikacılar da ‘Son Nesil’ aktivistlerinin yolları bloke etmelerini eleştirdi. Aynı şekilde iklim aktivistlerinin Berlin ve Potsdam’daki müzelerde sanat eserlerini boya fırlatarak zarar vermelerine de sert tepkiler yağdı. Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann (FDP), bu gelişmeler üzerine ceza yasalarında bu alanda yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey ise 700 iklim aktivisti hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Berlin Adalet Senatörlüğü de 240 suç duyurusunun değerlendirildiğini ve şimdiye kadar 4 kişiye para cezası verildiğini açıkladı.

 

BAKMADAN GEÇME!