İkinci tur için sandığa gidiliyor

Güncelleme Tarihi:

İkinci tur için sandığa gidiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 18:47

Fransa'da seçmenler, yerel seçimlerin ikinci turu için pazar günü sandık başına gidiliyor.

Haberin Devamı

Seçimlerin ilk turu sonunda, ana muhalefetteki Sosyalist Parti, iktidardaki Halk Hareketi Birliğine (UMP) oranla önemli ölçüde avantaj elde etmişti.

Geçen pazar günü yapılan seçimlerin ilk tur sonunda, sol partilerin ortak listesi yüzde 47, UMP’nin listesi yüzde 45 oranında oy almıştı. Liberal eğilimli 'MoDem' isimli siyasi oluşum, yüzde 4 oranında ol almasına rağmen, ikinci tur için 'anahtar konuma' gelmişti.

Sosyalist ve UMP’nin ittifak çağrılarını kabul etmeyen MoDEM lideri François Bayrou, ikinci turda her bir seçim bölgesi için adayların kişisel durumuna göre oy kullanacaklarını açıklamıştı.

İlk turun ardından siyasi gözlemciler, sonuçları, 'seçmenin, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye yönelik ilk ciddi uyarısı' olarak yorumlamıştı.

İkinci tur seçimlerinin ardından, 36 bin 500 belediye başkanı ve 500 bine yakın belediye meclis üyesi belirlenecek.

Resmi kayıtlara göre, Fransa’da 44.5 milyon civarında kayıtlı seçmen bulunuyor. İlk turda, seçime katılım oranı yüzde 70 olarak gerçekleşmişti.

Oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başlayacak, küçük yerleşim birimlerinde 18.00, orta büyüklükte yerleşim birimlerinde 19.00, büyük kentlerdeyse saat 20.00’de sona erecek.

Televizyon ve radyo kanalları, resmi olmayan ilk sonuçları saat 20.00’den itibaren duyurabilecek.

İkinci turun ardından, sol partili adaylarının, Paris ve Lyon gibi büyük kentlerde yine belediye başkanlığını elde etmesine kesin gözüyle bakılırken, Marsilya, Strasbourg ve Toulouse gibi kentlerde de yönetimin Sosyalist Partiye geçmesi bekleniyor.

Muhalefet, yerel seçimleri, giderek popülaritesi düşen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Başbakan François Fillon’a yönelik bir 'güven oylaması' haline dönüştürmeye çalışıyor.

TÜRK KÖKENLİ SİYASETÇİLER

Bu arada ikinci turun ardından, Türk kökenli siyasetçilerin de daha önceki seçimlere oranla yerel yönetimlere daha etkili bir biçimde katılması bekleniyor.

Türk göçmenlerin en fazla yaşadığı Strasbourg kenti belediyesinde, Sosyalist Partinin kazanması halinde, en az iki Türk kökenli aday belediye meclis üyeliğine seçilecek.

Paris bölgesinde de, yerel yönetime girecek Türk kökenli siyasetçi sayısında artış bekleniyor.

İlk tura, yaklaşık 100 civarına Türk kökenli aday katılmıştı

Fransa’da faaliyette bulunan Türk göçmen dernekleri, 'Fransa’da iş hayatına aktif bir biçimde atılan ve eğitim seviyesi yüksek Türk göçmenlerin artmasını, Türk kökenli aday sayısının da artmasına neden olduğu' görüşünde birleşiyor.

'Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliğine karşıt tutumu ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını içeren yasa tasarılarının hazırlanmasının Türk toplumunda yarattığı hayal kırıklıklarının da, Türk kökenli adaylarının sayısının atmasında önemli rol oynadığı' ifade ediliyor.

Fransa’da yaşayan 400 bin civarında Türk vatandaşından, yaklaşık 70 bininin oy verme hakkına sahip olduğu tahmin ediliyor.

Fransa’daki Türk göçmen dernekleri, yaptıkları çağrılarda, oy atma hakkı olan Türklerin mutlaka sandığa gitmelerini istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!