Güncelleme Tarihi:
Bazen hayal edilen otomobili çok uygun fiyatlara alma imkanı verebilen ikinci el piyasası, dikkatli davranılmazsa büyük maddi zararlara da yol açabiliyor. Hatalı tercihlerden kaçınmak ya da piyasadaki dolandırıcıların eline düşmemek için kullanılmış otomobil alırken bazı konulara çok dikkat etmek gerekiyor. İşte ikinci el otomobil almak isteyenler için tavsiyeler:
1-Piyasayı araştırın
Öncelikle nasıl bir otomobile ihtiyacınız olduğuna iyi karar verin. Az benzin yakan bir aile otomobili, spor modeller, daha çok kent içinde kullanım amaçlı otomobiller gibi sınıflandırmaları göz önüne alın. Bu kararı verdikten sonra seçtiğiniz otomobil için galeriler, internet sayfaları ya da gazete ilanlarında iyi bir araştırma yapın. Otomobilin üretim yılı, kilometre durumu, TÜV ve ASU bitiş tarihlerine göre karşılaştırmalar yaparak tercihinizi yapın.
2-Satıcı seçimini iyi yapın
İkinci el aracı sahibinden ya da galeriden almak konusundaki avantaj ve dezavantajları iyi değerlendirin. Sahibinden satılan araçlar daha ucuza, ama garantisi olmadan alınabilir. Otomobilleri kontrolden geçirip garantili olarak satan galerilerde ise daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilir.
3-Deneme sürüşü yapın
Alacağınız otomobille mutlaka deneme sürüşü yapın. Bu testi gündüz yapın. Otomobilde düzgün çalışmayan bir mekanizma ya da bir kusuru bulabilmenin en iyi yolu deneme sürüşü yapmaktır. Bu esnada frenlerin, vites kutusunun durumu, satıcı tarafından belirtilen özelliklerin doğru çalışıp çalışmadığı gibi kontrolleri yapma imkanı bulursunuz.
4-Servis ve bakım listesini kontrol edin
Her otomobil marka ve modele göre belirlenen kilometrelerde yetkili servislerce kontrol edilir. Burada yapılan işlemler, (Hava filtresi yenilenmesi, yağ değişimi vb.) servis ve bakım kartlarına işlenir. Alacağınız otomobilde bugüne kadar ne gibi işlemler yapıldığını gösteren servis ve bakım kayıtlarını iyi inceleyin. Burada yer alan harf kodları (Auspuff için A, merkezi kilit sistemi-Zentralverriegelung için Z gibi) ile ilgili ayrıntılı bilgi Alman Otomobil Kulübü'nün (ADAC) www.adac.de internet adresinden alınabilir.
5-Uzmana danışın
İkinci el otomobil alırken, aracı mutlaka deneyimli bir kişinin gözden geçirmesini sağlayın. Bu kişi bir tamirci ya da otomobillerden anlayan bir uzman olabilir. Böylece otomobilin özellikleri ve durumu konusunda uzman görüşü alarak daha garantili bir alış veriş yapmış olursunuz.
6-Belgeleri kontrol edin
Otomobilin ruhsatı ve bakım kayıt defterini mutlaka inceleyin. Bu sayede aracın önceki sahibi ve bakımındaki eksikler konusunda bilgi edinerek, sonradan karşınıza çıkabilecek başka sorunların önüne geçebilirsiniz.
7-Sözleşme
Otomobili eğer bir galeriden alıyorsanız, o galerinin (sahibinin ya da firma adı) sözleşmedeki satıcı kısmında yer almasına dikkat edin. Satış esnasında galeri sadece aracı olarak gözükürse, ileride otomobilde çıkacak bir kusurda sorumluluk almamaya çalışabilir.
8-Fiyat belirleme
İlgilendiğiniz otomobilin fiyatı konusunda araştırma yaparak kafanızda bir fiyat aralığı belirleyin. Bu aralığı internet ya da gazetelerdeki ilanlara ve kampanyalara bakarak kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
9-Ödeme
Sorun yaşamamak için, mutlaka aracın orijinal ruhsatını elinize aldıktan sonra ödemeyi yapın. Yasal olarak aracın sahibi olma hakkını, sadece ruhsatı aldığınız anda elde edersiniz.
10-Acele etmeyin
İkinci el piyasasında otomobil alırken her şeyden önce mümkün olduğu kadar çok zaman ayırıp iyi araştırma yapmanız yararınıza olacaktır. Acele yapılan bir otomobil alımında hata yapma payınız artacağı gibi, daha fazla para ödeme ihtimaliniz da artacaktır.