İki tarihi olay yıl dönümünde anıldı

Güncelleme Tarihi:

İki tarihi olay yıl dönümünde anıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2023 11:04

Almanya’nın başkenti Berlin’de, önemli iki tarihi olayın yıldönümü kutlanıyor. Berlin, ilk olarak kentin Doğu ve Batı olarak ikiye ayrıldığı dönemde ağırladığı önemli konuk olan ABD Başkanı John F. Kennedy’yi andı. ABD Başkanı John F. Kennedy’nin 60 yıl önce Berlin’e yaptığı ziyarette Batı Berlin’e verdiği desteğe bir kez daha teşekkür edildi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı, 26 Haziran 1963’te o zamanlar kentin büyükşehir belediye binası olan Schöneberg Belediye Binası önünde yaptığı konuşmada, Almanca “Ich bin ein Berliner” (Ben bir Berlinliyim) demişti. Kennedy’nin bu sözleri tarihe geçti. Schöneberg Belediye Binası önünde yapılan törende, Kennedy’nin konuşması büyük bir ekranda tekrar gösterildi. ABD Başkanı’nın bu sözleri, kutlamaların da sloganı oldu. Törene Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner ile ABD Büyükelçisi de katıldı. Wegner konuşmasında, Kennedy’nin olay yerine gelişine tanık olan babasından bahsetti. Pek çok insan gibi onun da Batı Berlin’e ne olacağından endişeleri olduğunu belirten Wegner, “Babam bu meydandan umut dolu bir şekilde ayrıldı” dedi. Wegner, ayrıca Kennedy’nin konuşmasından başka bir bölümü de hatırlattı: “Özgürlük bölünmezdir ve eğer bir kişi bile köleleştirilirse, o zaman hepsi özgür değildir.” CDU’lu siyasetçi, bu fikrin şu anda Batı’nın Ukrayna’ya verdiği destek için bir kıstas olması gerektiğini söylerken, “Kiev’in yanındayız” diye vurguladı.

İki tarihi olay yıl dönümünde anıldı
HAVA KÖPRÜSÜ’NÜN 75’İNCİ YILI
Öte yandan İkinci Dünya Savaşı sonrası Sovyetler’in 26 Haziran 1948’de Batı Berlin’e geçişleri bloke etmesi üzerine kentin gıda ve enerji kaynaklarından mahrum kalmaması için başlatılan Hava Köprüsü’nün (Luftbrücke) 75’inci yılı anılıyor. 26 Haziran 1948’den itibaren 10 ay boyunca Amerikalı pilotlar tarafından gerçekleştirilen Hava İkmal Harekâtı kapsamında Batı Berlin’e yiyecek ve kömür sağlandı. Kennedy de Batı Berlin’e hava ikmalinin başlamasından tam 15 yıl sonra gelmişti. Doğu Almanya, Kennedy’nin ziyaretinden iki yıl önce Berlin’in karşısına bir duvar inşa etmişti ve şehrin batısını Doğu Almanya içinde bir adaya dönüştürmüştü.
İki tarihi olay yıl dönümünde anıldı

İki tarihi olay yıl dönümünde anıldı
İki tarihi olay yıl dönümünde anıldı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!