İki sol, bir sağ

Güncelleme Tarihi:

İki sol, bir sağ
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2006 00:00

Almanya´da üç eyaletteki seçimlerde, iki kez sol partiler bir kez de CDU güldü. Baden Württemberg´de CDU´lu Başbakan Oettinger, zaferle çıktı. Rheinland Pfalz´da da SPD´li Beck, tek başına hükümet oluyor. Saksonya Anhalt da ise, PDS büyük sıçrama yapıp oyların yüzde 24´ünü aldı. Baden Württemberg´den aday olan üç Türk de ilk sonuçlara göre seçilemedi.

Haberin Devamı




Günther Oettinger
Almanya’nın Baden Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde Eyalet Meclisi seçimleri dün yapıldı. Baden-Württemberg’de 7.6 milyon, Rheinland-Pfalz’da 3.06 milyon ve Saksonya-Anhlat’ta 2.1 milyon seçmen Eyalet Meclisi seçimleri için sandık başına çağrılırken, katılımın beş yıl önceki seçimlere göre düşük olduğu belirtildi.

Türkler seçilemedi

Baden Württemberg´den aday olan Ali M. Gül, Tijen Onaran ve Özcan Polat ilk sonuçlara göre meclise giremedi. Baden-Württemberg´de yaklaşık bir yıl önce Eyalet Başbakanlığını Erwin Teufel’den devralan Günther Oettinger, dünkü seçimlerden güçlenerek çıktı. 2001 yılında toplam oylarının yüzde 44.8’ini alan CDU dünkü seçimlerde yüzde 45 oranında oy aldı.

Vogt yine kaybetti




Ute Vogt
Ute Vogt liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise Baden-Württemberg’de aradığını yine bulamadı. İkinci kez Başbakan adayı olan Vogt liderliğindeki SPD, oyların yüzde 24,8´ini alabildi.

Baden-Württemberg’de Yeşiller yüzde 12, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10,2 oy topladı. İş ve Sosyal Adalet Seçim Alternatifi (WASG) ise yüzde 3,1´de kalarak yüzde 5 barajını aşamadı. 128 koltuklu mecliste dağılım şöyle: CDU 65, SPD 35, FDP 13, Yeşiller 15.

Beck’le bir daha




Kurt Beck
Rheinland-Pfalz´da 12 yıldır Başbakanlık yapan SPD’li Kurt Beck, hem koltuğunu hem de partisinin kalesini korudu. SPD oyların yüzde 45,8’ini alarak seçimlerden yine en güçlü parti çıktı. Beck, tek başına hükümeti kurma görevini üstlenecek.

SPD’nin ortağı FDP de yüzde 8,2 oy aldı. CDU ise oyların yüzde 32,0´sini aldı. Seçim yenilgisi sonrası Christoph Böhr, CDU eyalet teşkilatı başkanlığından istifa etti. Rheinland-Pfalz’da Yeşiller yüzde 5 ve WASG de yüzde 2,5 oy topladı. Eyalette 101 koltuklu parlamentoda dağılım şu şekilde gerçekleşti: SPD 51, CDU 35, FDP 9, Yeşiller 6.

Saksonya´da PDS büyük sürpriz yaptı

Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya- Anhalt’taki seçimlerden CDU en güçlü parti olarak çıktığı halde, FDP ile sürdürdüğü ortaklığı koruyamadı.

CDU toplam oyların yüzde 37´4´ünü, SPD yüzde 20,8’ini, Sol Parti.PDS ise anketleri yanıltarak beklenenin üzerinde bir rakamla oyların yüzde 24´ünü aldı. FDP ise yüzde 6,7’de kaldı. Yeşiller ise yüzde 3,6 oranında oy aldı. FDP’nin aradığını bulamaması üzerine CDU’lu Eyalet Başbakanı Wolfgang Böhmer, kendisine yeni bir ortak aramak zorunda kaldı. 95 üyeli eyalet meclisinde koltuk dağılımı şöyle: CDU 40, SPD 22, FDP 7, Sol Parti 26.

Saksonya-Anhlat’ta seçime katılım oranı, diğer iki büyük eyaletten de düşük oldu. Eyalette seçime katılım oranı rekor seviyede düşerek yüzde 45´te (-11,5) kaldı. Eyalet Başbakanı CDU´lu Wolfgang Böhmer, dün sandığa giderken, anketlerin kendisini önde göstermesinin rahatlığını yaşıyordu, ancak bu yetmedi.

Ortak mücadelesi

Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) 22 Eylül 2005´te yapılan genel seçimlerden sonra oluşturduğu büyük koalisyonun ilk ciddi sınavı niteliğindeki Eyalet Meclisi ve yerel seçimde ortaklar birbirine karşı yoğun mücadele verdi.

Baden-Württemberg ve Saksonya Anhalt’taki seçimlerden CDU 5 yıl öncesinde olduğu gibi yine en güçlü parti olarak çıkmayı başardı. SPD ise Rheinland-Pfalz’da kalesini korudu.

Yağmur etkiledi

Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg ve Saksonya-Anhalt’da seçime katılımda 5 yıl öncesine göre düşüş kaydedildi. Eyalet Seçim Kurulu, dün Rheinland-Pfalz’lı seçmenlerin yüzde 60´ının (-2,1) oy kullandığını açıkladı. Baden-Württemberg’de ise seçmenin 52,5´i (-10,1) sandığa gitti.

Baden Württemberg´de WASG’den milletvekili adayı olan Ali Murat, oyunu Stuttgart’ın Bad Cannstatt Belediyesi binasında kullandı. Hür Demokrat Parti´nin (FDP) Baden Würtemberg Eyalet Meclisi adayı Tijen Onaran dün saat 11.00´de Karlsruhe Leopolstrasse´deki Leopolschule´de kurulu 11 nolu sandıkta oyunu kullandı. Yeşillerli Özcan Polat da, şansını tercih oylarına bağladı.

Türkler´in tercihi yine SPD

Üç eyalette yapılan seçimlere, Alman vatandaşı Türkler de katıldı. Sandık başında görüştüğümüz Türkler´in çoğunluğu, eyalet seçimlerinde SPD´yi tercih ettiğini söyledi.

Ertuğrul PAMUK / STUTTGART / MAİNZ / MAGDEBURG

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!