İki kültürlülük avantaj

Güncelleme Tarihi:

İki kültürlülük avantaj
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2009 15:28

Strasbourg Ticaret Odası Direktörü Jean Claude Haller, iki kültürle yetişen gençlerin, ekonomiye büyük katkıda bulunabileceğini söyledi. Haller, "İki kültürülük ekonomi dünyası için önemli bir avantaj" dedi.

Haberin Devamı

Fransa'nın Strasbourg kentinde cumartesi günü başlayan 2. Türk Öğrenciler Kongresi'ne dün de devam edildi. Yaklaşık 300 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen önceki günkü oturumun ikinci bölümünde konuşan Strasbourg Ticaret Oda Direktörü Jean Claude Haller, çift kültürlü Türk öğrencilerin ekonomiye büyük katkısı olacağını belirterek, "Bu önemli avantajı iyi değerlendirilmeli" mesajını verdi.

Büyük köprüsünüz

Kentin İllkirch-Graffenstaden kasabasında "İ'İllaiade" salonunda yapılan kongrede konuşan Alsas Milletvekili iktidar partisinden (UMP) Jean Philippe Maurer de, artık dünyamızda sınırların kalktığını, önemli olan insanların kendi aralarındaki sınırları kaldırmasının olduğunu vurguladı. Maurer, "Türk öğrenciler Fransa ve Türkiye arasında büyük bir köprü vazifesi üstleniyor. Öğrencilerin çalışmaları iki dost ülkenin ikili ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkıda bulunuyor" diye konuştu.

Parlak gelecek

"Kariyer" konulu oturumda öğrencilerle buluşan Türkiye Yatırım Ajansı Fransa Temsilcisi François Bernard da, Türk-Fransız ekonomik ilişkilerine değindi. Bernard, Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu her yıl 1,4 milyon bebeğin Türkiye'de dünyaya geldiğini ve genç bir nüfusa sahip olan Türkiye'deki sanayisin giderek güçlendiğini örneklerle anlattı. Bernard, "Türkiye'nin dış ticaretin yüzde 70'i Avrupa'ya yönelik. Türkiye yatırım açısından Avrupalılar için avantajlı bir ülke" dedi.

İnternet iletişimi

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim öğretim üyesi ve Radikal Gazetesi yazarı Prof. Dr. Haluk Şahin, düzenlenen kongrenin Türkiye ve Avrupa için çok yararlı olduğunu belirterek, "Keşke benim zamanımda böyle imkanlar olsaydı" dedi. Prof. Dr. Şahin, 21. yüzyılda internet iletişiminin dünyada giderek büyüdüğünü ve önem kazandığını dile getirdi.

Uluslararası Strateji Araştırma Kurumu(USAK) sorumlusu Fatma Yılmaz Elmas da, AB ülkelerinde yabancı düşmanlığı üzerine yaptığı çalışma ve izlemlerini öğrencilere aktardı. Elmaz, küresel krizin beraberinde Avrupa'da yaşayan göçmenlere işsizlik, yabancı düşmanlığını giderek artırdığına işaret ederken, oysa faturanın çıkarıldığı göçmenlerin günah keçisi olmadığını vurguladı.

Atölye çalışmaları yapıldı

Kongre kapsamında yapılan atölye çalışmalarına katılan Kırklareli Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Nezih Turan, Osmanlı Tarihini, geleneksel Türk sanatı 'Ebru'yu tanıtırken, İstanbul "Anahtar Bilim Sanat Atölyesi"nin kurucusu Başak Kızıltoprak da ebru çalışmalarını gösterdi. Fotoğraf sanatını 'Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi' Genel Yayın Yönetmeni Refik Akyüz fotoğraf tekniği, resim sanatını anlattı. "Ne dinliyoruz?" konulu müzik atölyesinde Strasbourg Konservatuvar mezunu Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi viyolensel ve piyano eğitimi alan Anıl Eraslan, atölyesinde klasik müzik ve enstrümanları ilgi gösteren öğrencilere tanıttı.
Program sonrası öğrenciler misafirlerle birlikte Strasbourg'un tanınmış lokali 'Salamander'de doyasıya eğlendi.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!