İki aday da ‘CDU ile olmaz’ dedi

Güncelleme Tarihi:

İki aday da ‘CDU ile olmaz’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2011 12:39

BERLİN’de 18 Eylül’de yapılacak Eyalet Meclisi seçimlerinden sonra Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) de Yeşiller’in de Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile ortaklık etmeyeceği sinyali verildi.

Haberin Devamı

SPD’li Berlin Başbakanı Klaus Wowwereit ile aynı koltuğa aday olan Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Künast, önceki akşam birlikte katıldıkları televizyon programında, seçim sonrası koalisyon konusunda tercihlerini gizlemedi. 2001 yılından beri Berlin’de Sol Parti ile ortaklık eden Klaus Wowereit, Yeşiller ve Sol Parti ile ortak yönlerinin bulunduğuna işaret ederken, “CDU ile çeşitli konularda görüş birliğine varmamız mümkün değil. Berlinlilerin çıkarına sosyal adaleti ön planda tutun bir politikayı hangi parti ile daha fazla gerçekleştirebilirsek onunla ortaklık edeceğiz” dedi. Klaus Wowereit, ilk tercihlerinin Yeşiller olduğunu ima etti. Yeşiller’in başbakan adayı Renate Künast da CDU ile ortak hükümet kurmayı kesinlikle düşünmediklerini söyledi. Renate Künast, “Ben partime CDU ile ortaklık etme teklifini götürmeyeceğim” dedi.

KORSANLAR MECLİS YOLUNDA
BERLİN seçimleri öncesi eyalette yapılan son kamuoyu araştırmaları, Korsanlar Partisi’nin (Die Piraten) yüzde 5 barajını aşmasının neredeyse garanti olduğunu ortaya koydu. Anketlere göre SPD yüzde 30, CDU yüzde 22, Yeşiller yüzde 22, Sol Parti yüzde 11 ve Korsanlar da yüzde 6.5 oranında oy alacak. Böylece Korsanlar, Almanya genelinde ilk kez bir parlamentoda temsil edilebilecek. Hür Demokrat Parti’nin (FDP) ise toplam oyların ancak yüzde 4’ünü alarak yüzde 5 barajını aşamayacağı belirtiliyor.

YAĞMUR ALTINDA TANITTILAR
BERLİN seçimlerinde Yeşiller’in başbakanı adayı Renate Künast ve parti eş Başkanı Cem Özdemir, yeni afişlerini Kreuzberg’te tanıttı. Künast üzerine, ‘A100 otoyoluna hayır, 400 yeni öğretmen, okullar yenilenmeli’ yazan bir afiş yapıştırdı. Özdemir ise Renate Künast’ın Berlin için doğru bir tercih olduğunu belirtirken, eyalette değişimin ancak kendi iktidarlarında gerçekleşebileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!