Güncelleme Tarihi:
ÜYESİ olduğu SPD Hannover Oststadt-Zoo Teşkilatı’nın partiden ihraç girişimiyle ilgili yorumda bulunmayan Schröder, Hannoversche Allgemeine gazetesine verdiği demecinde, “SPD benim için 150 yıldır barış ve sosyal adaletin garantisi olan bir kurumdur ve her zaman da öyle kalacaktır” dedi ve başında kim olursa olsun, SPD’ye olan bağının hiçbir zaman değişmeyeceğini söyledi. Hannover Oststadt-Zoo Teşkilatı’nın, geleneksel olarak sonbaharda düzenlenen jübile kutlamalarında, üyeliğinin 60’ıncı yılı vesilesiyle Schröder’in rozet ve belgeyle onurlandırılıp onurlandırılmayacağı kararının 24 Ağustos’ta verileceği açıklandı. 1990-1998 yıllarında Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı, 1998-2005 yıllarında da Almanya’nın Başbakanı olarak görev yapan Schröder, SPD’li bazı il ve ilçe teşkilatlarının partiden ihraç edilmesi önerileriyle ilgili olarak yorumda bulunmak istemedi.
PUTİN DOSTU
2005 yılındaki genel seçimlerden sonra başbakanlık görevini Angela Merkel’e devretmek zorunda kalan ve milletvekilliğinden de istifa ederek İsviçre’nin medya devi Ringier’e danışmanlık hizmeti veren ve Rus enerji devleri Rosneft ile Gasprom’un yönetimlerinde görev alan Gerhard Schröder, bu tutumuyla Almanya’da tabuları yıktı. İlk kez eski bir Almanya Başbakanı yabancı şirketler adına görev üstlendiği için kendi partisinden de Schröder’e eleştiriler yağdı. Ancak Schröder, “Bu benim özel yaşamım” diyerek eleştirileri yıllarca duymazdan geldi. Rus enerji devlerinde görev alması nedeniyle Schröder’e Almanya’da “Putin dostu” gözüyle bakıldı. Rusya’nın Ukrayna’da savaşı başlatmasıyla Schröder’e Rus şirketlerindeki görevlerini bırakma baskısı arttı. Görevlerinden istifa ettiği halde, SPD’li bazı il ve ilçe teşkilatları Schröder’in partiden ihraç edilmesi talebinde bulundu. Ancak SPD Tahkim Komisyonu, bu yöndeki başvuruları geri çevirdi ve Schröder’in üyeliğini korumasına karar verdi.
MAHKEME KARARI GERİ ÇEVİRDİ
Putin’in Ukrayna’da savaşı başlatmasından kısa bir süre sonra, Schröder’in Federal Meclis’e ait binasındaki bürosu Federal Meclis Bütçe Komisyonu tarafından ‘eski Başbakan olarak fahri görevler üstlenmediği’ gerekçesiyle iptal edildi. Büro çalışanları da istifa ederek görevi bırakırken, Schröder, kendisine haksızlık yapıldığını ileri sürerek mahkemeye başvurdu. Berlin İdari Mahkemesi Schröder’in Bütçe Komisyonu’na açtığı davayı geri çevirerek, Federal Meclis’e ait bürosunu kullanma hakkı olmadığına karar verdi. Almanya’da geçerli yasal düzenlemelere göre, eski cumhurbaşkanları ile başbakanlara yaşadıkları sürece kullanmak üzere Federal Meclis’e ait binalarda büro veriliyor. Aynı zamanda büroda çalışan sekreter, danışman ve yardımcılarının ücretleri de karşılanıyor. Kendilerine bir otomobil ve şoför de tahsis ediliyor.