İftar ve sahur arası bol su için

Güncelleme Tarihi:

İftar ve sahur arası bol su için
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 14:10

Uzmanlar, yazın sağlıklı bir insanın oruç tutmasında herhangi bir sakınca olmadığını belirterek, iftar ile sahur arasında en az 2.5 litre su içilmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tuncay Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, normal bir insanın 24 saat içinde ortalama 1.5 litresi idrar olmak üzere, 2 litreye yakın su tükettiğini söyleyerek, iftar ile sahur arasında mutlaka 2.5 litre su alınmasını önerdi.

Yağlı yiyeceklerden de kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Süleymanlar, gıda alımının zamana yayılması gerektiğini vurguladı.

"BÖBREK HASTALARI ORUÇ TUTMAMALI"
Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle oruç tutmanın zorluk derecesinin hayli yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, şunları söyledi: "Sağlıklı bir insanın oruç tutmasında hiçbir sorun yok. Ancak bunu hastalar için söyleyemeyiz. Özellikle de böbrek hastaları için.

Böbrek organizmada su dengesini sağlayan bir organdır. Yeterli sıvı alımının sonunda böbrek idrar ve ter yolu ile vücuttaki su dengesini sağlar. Ancak sağlıksız böbrek bunu başaramadığı için organlarda kanlanma oranı daha az olur. Dini olarak hastalarımız bize ’Oruç tutmazsak bunun hesabını nasıl veririz?’ diyor.

Biz de diyoruz ki böbrekten dolayı vücudun daha da kötü bir hale gelirse bunun hesabını nasıl verirsin? Özellikle böbrek hastaları ve diğer hastalar, sürekli ilaç kullanmak durumunda kalan hastalar, doktorları ile konuşarak oruç tutup tutmamaya karar vermelidir."

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, ramazanda öğün sayısının ikiye düştüğünü bunun da özellikle günde 6 öğün yemek yemesini önerilen şeker hastaları için uygun olmadığını söyledi. Prof. Dr. Süleymanlar, "Bir insan 1.5 litre civarında idrar, bir miktar da ter atar. 2- 2.5 litre su alınmalı ki bunu karşılasın.

"ANİDEN YEMEK DENGEYİ BOZAR"
Oruç tutacaklar da gıda alımını iftardan sahura yaymalılar. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, protein alımı da yeterli miktarda olmalı. Aniden yenilen yemek mide ve bağırsak dengesini bozar, bu nedenle zamana yayılmalı" diye konuştu.

Böbrek taşı olanların sık sık su tüketmek zorunda olduğunu belirten Prof. Dr. Süleymanlar, "Taş hastalığı olanlarda enfeksiyon riski vardır. Taş hastaları için oruç ile ilgili uyarımı iki katına çıkarıyorum. Tıbben oruç tutmamalarını öneriyorum.

Türkiye’de yüzde 4- 5 oranında ağır böbrek hastası var. Yani 7.5 milyon böbrek hastası arasında 2.5 milyonu kritik konumda. Genel olarak her sağlıklı insanın 2 litre idrar çıkaracak şekilde sıvı alımı yapmasını ancak böbrek hastası ve şeker hastaları ile sürekli ilaç kullananların oruç tutmamalarını öneriyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!