Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da şirket ve kişisel borçların tahsilini gerçekleştiren ekonomi kurumu Credit Forum’un rakamlarına göre 2013, Almanya için iflas yılı olacak. Buna göre 2013 yılında Almanya’da kişisel iflaslar da dahil olmak üzere 160 bin 500 iflas verileceği tahmin ediliyor. Bunların ise 30 bin 500’ünün şirket iflası olacağı tahmin ediliyor. 2012 yılında ise 155 bin kişisel ve şirket iflası kayıtlara geçmişti. Credit Forum Yönetim Kurulu Başkanı Helmut Rödl, Handelsblatt’a yaptığı açıklamada, Avrupa’daki devlet borç krizinin, Alman ekonomisini doğrudan etkilediğini ve iflasları artırdığını belirtti.
İflaslarla birlikte ekonomik zarar da artıyor. 2012 yılındaki iflasların ekonomiye verdiği zarar 38.5 milyar Euro oldu. Bunun bir önceki yıla göre 17 Milyar Euro daha yüksek olması ise endişe yaratıyor. Credit Forum’a göre, 2012 yılındaki iflaslardan yaklaşık 346 bin kişi etkilenerek işsiz kaldı. İflasların ekonomiye verdiği zarardaki artış gibi iflaslarla birlikte işsiz sayısı da bir önceki yıla göre iki kat artış gösterdi. Uzmanlar 2013 yılı içindeki iflaslarla birlikte 350 bin kişinin işsiz kalmakla karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor.
Almanya’da 2012 yılında yıllık cirosu 50 milyon Euro’dan fazla olan 150 büyük şirket iflas verdi. 2011 yılında ise bu kategorideki 90 şirket iflas başvurusunda bulunmuştu. Yıllık cirosu 25 ile 50 Milyon Euro arasında olan yaklaşık 180 şirket 2012 yılında iflas verirken, bu rakam 2011 yılında 150 olarak kayıtlara geçti. 2013 yılında ise her iki klasmanda da iflasların artması bekleniyor.
Almanya’da küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanısıra, dünyaca ünlü markaların da son yıllarda iflas vermesi veya yabancı yatırımcılara satılması dikkat çekiyor. Türkiye’de Koç grubunun satın aldığı Grundig gibi dünyaca ünlü bazı televizyon markaları, yabancı yatırımcılara geçti. Bunlar arasında Nordmende, SchauLorenz, Blaupunkt gibi bir zamanların ünlü Alman televizyon markaları da yer alıyor. Almanya, televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi yüksek teknoloji üretimini büyük oranda Asya ülkelerine kaptırdı. Ancak Almanya, dünyada en güçlü olduğu otomobil ve ilaç sanayinde ise hala liderliğini sürdürüyor. Uzmanlar, Loewe’nin de iflas vermesi halinde, televizyon branşının Almanya’da tamamen silineceğini belirtirken, oto sanayine de uyarıda bulunuyor. Uzmanlar, Asyalı oto endüstrisinin, Avrupa’lı tasarımcıların yardımıyla ve düşük fiyatla kaliteli otomobil üretmesi durumunda, oto branşının da tehlikeye girebileceğini kaydetti.
Son 3 yıl içinde iflas veren büyük Alman markaları:
Praktiker (Yapı imar marketi: Yaklaşık 12 bin kişi işsiz kalma tehlikesi yaşıyor)
Schlecker (Temizlik ve kozmetik ürünleri. 25 bin çalışanı işsiz kaldı)
Schlott(Almanya’nı en büyük matbuatı. 1500 kişi işsiz kaldı)
Escada (büylük mode ve tekstil şirketi. 2 bin 200 çalışanı etkilendi)
Q-Cells (yenilenebilir enerji. 2 bin 500 çalışan işsiz kaldı)
Arcandor: Şirkete ait alışveriş mağazalar zinciri Karstadt, katalog satışı yapan Quelle, ve seyahat şirketi Thomas Cook, ayrı ayrı şirketlere satılmak zorunda kaldı. Yaklaşık 52 bin çalışan etkilendi)