Hürriyet Dünyası Londra’da

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Dünyası Londra’da
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2013 12:32

Londra’daki cenaze töreni sırasında Thatcher taraftarı yaşlı bir adam, “Fakat biz onu sevdik” yazılı döviz taşıdı. İngiltere’nin kuzeybatısındaki Goldthorpe’de ise kutlama vardı.

Haberin Devamı

Thatcher döneminde yoksullaştıklarını söylenen işçi kesmini temsilen maden işçisi tulumu giyen bir İngiliz, “ölümün şerefine” bira kadehini kaldırdı.

ÜNLÜLER DE GELDİ

Törene şarkıcılar Shirley Bassey, Katherine Jenkins, aktris Joan Collins, sunucu Jeremy Clarkson, aktör Michael Crawford gibi ünlü isimler de katıldı. Siyah tüllü şapkasıyla dikkat çeken opera sanatçısı Katherine Jenkins, törene ilk katılan ünlülerdendi

48 yıl sonra Kraliçe törende

TÖRENE eşi Prens Philip’le birlikte gelen Kraliçe 2’nci Elizabeth, 1965’te Winston Churchill için
yapılandan bu yana ilk kez bir İngiliz başbakanının cenazesine katıldı. Prenses Diana ve Kraliçe’nin annesi için yapılan cenaze törenleri gibi “seremonik” olan cenazede, ordu da eski başbakana saygılarını sundu. Parlamento onayı gerektiğinden ve Thatcher siyasetçileri bölen bir figür olduğundan, devlet töreni yapılmadı. Küçük devlet, denk bütçe ve tasarruf tedbirleri yanlısı Thatcher’ın kendisi de devlet töreni istemiyordu. Buna rağmen cenaze devlete 10 milyon sterline mal oldu.

Sayılarla cenaze

Haberin Devamı

2 bin 300- St.Paul katedralindeki cenazeye katılan davetli sayısı

2- Cenazeye katılan devlet başkanlarının sayısı

11- Cenazeye katılan başbakanların sayısı

17- Cenazeye katılan dışişleri bakanlarının sayısı

32- İngiltere hükümetinden cenazeye katılan bakan sayısı

50- Cenazeye katılan ve Falkland savaşında görev alan gazi ve askerlerin sayısı

170- Cenazede resmi olarak temsil edilen ülkelerin sayısı

4 bin- Cenazede görevli polis memuru sayısı

6 bin 650- Başbakanlık sitesine yazılan başsağlığı dileklerinin sayısı

Hürriyet Dünyası Londra’da

Böldüğü toplum bölünerek uğurladı

HÜRRİYET Web Koordinatörü Bülent Mumay, Londra’da izlediği cenazeyle ilgili izlenimlerini
şöyle anlattı:

* Margaret Thatcher’ın cenazesi, ülkeyi yönettiği 11 yılın özeti gibiydi. Ama sadece futbolun değil, demokrasinin ve çok sesliliğin de beşiği olduğunu ispatlayarak...

Cenaze tören kıtası eşliğinde St. Paul Katedrali’ne doğru taşınırken, yolun iki tarafında bariyerlerin arkasında bekleyenler tıpkı bir futbol maçını andıran manzaralar yarattı.


* Bir yandan sevenleri, ülkeyi dönüştürmesinden gurur duyanlar -ki aralarında çok sayıda İşçi Partili de vardı- Demir Leydi’nin döneminde orduda olanlar, ellerinde İngiltere bayrağı nemli gözleriyle eski başbakanlarını uğurluyordu.

DEMOKRASİ DERSİ GİBİ

Haberin Devamı

* Yolun iki tarafına kümelenenler arasında Thatcher’ın özelleştirme döneminde işini kaybedenler, yıllarca yaptıkları grevler-direnişler Demir Leydi’nin yumruğuyla ezilen madenciler, savaş karşıtları da vardı. Bir festival töreni kadar güzel organize edilen cenazede birbirinden nefret eden gruplar kaldırım kenarlarında uzun uzun tartıştı. Onlarca noktada tanık olunan bu manzarada hiçbir taşkınlık olmadı, ellerini klasik pozla arkasında birleştiren İngiliz polisine, sadece bu tartışmayı izlemek düştü.

Diana’nın cenazesi böyle sönük değildi


* 6 Eylül 1997 tarihinde yapılan Prenses Diana cenazesini izlemiş bir gazeteci olarak, İngiltere tarihinin en önemli başbakanlarından Margaret Thatcher’ın cenazesine de halktan büyük ilgi olacağını düşündüm ve Demir Leydi’nin İngiltere’yi 1979-1990 yılllarında yönettiği Whitehall’a erken saatlerde gittim.


* Normal koşullarda halk İngiltere’nin her tarafından battaniyelerini alır ve yer kapmak için bir gece önceden gelir. Ama Thatcher’ın cenazesi o kadar boştu ki tele objektiflerimi bile çıkartmaya gerek görmedim. Zaten gelenlerin yüzde 15’i turistti.

Haberin Devamı

* Kabine binasının önünde ancak 40 kadar kişi toplanmıştı. Bu bölgeyi hiç bu kadar sakin görmememiştim. Trafalgar Meydanı ‘nda da sivil halktan çok, terör tehdidi nedeniyle alarmda olan polisleri gördüm. Ağlayan kimse görmedim. Oysa 1 milyon kişinin sokaklara döküldüğü, birçoğunun ağladığı Prenses Diana’nın cenazesinde, 8 saat önceden gitmeme rağmen güçlükle fotoğraf çekebilmiştim.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!