Hürriyet Alman Hükümeti’ne sordu: TÜRKİYE’Yİ DİNLEDİNİZ Mİ

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Alman Hükümeti’ne sordu: TÜRKİYE’Yİ DİNLEDİNİZ Mİ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 14:57

Alman istihbaratı Türkiye'yi dinliyor mu? Dinliyorsa, ne kadar yakından dinliyor? Türkiye Almanya'nın dost ülkeler listesinde mi yoksa partner ülke mi? Hürriyet kamuoyunun büyük bir merakla yanıtını beklediği bu soruları Alman hükümetine sordu. Alman hükümetinin cevabı ise ilginç oldu.

Haberin Devamı

Almanya, NATO müttefiki Türkiye'yi hedef ülke olarak yakından dinlediği haberi hafta sonunda yoğun tartışmalara yol açtı. Alman basını Türkiye'nin dinlendiğini hükümet çevrelerinin res

Hürriyet Alman Hükümeti’ne sordu: TÜRKİYE’Yİ DİNLEDİNİZ Mİ
men onayladığını yazdı. Pazartesi günü Federal Alman hükümetinin basın toplantısında konuyu resmen onaylanacağı bekleniyordu. Ama Alman hükümeti konuyla ilgili kapalı bir tutum takındı. Türkiye'nin dinlendiği haberleri hükümetin haftalık basın toplantısında en ağırlıklı konu oldu. Kamuoyunun merakla yanıtını beklediği soruyu bizzat sordum: “Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği haberlerine Başbakan Merkel'in tavrı ne? Başbakan Merkel, ne zamandan beri Türkiye'nin dinlendiğinden haberdar?”

Haberin Devamı

NE DEMEK İSTEDİ?
Alman hükümet sözcü yardımcısı Christiane Wirtz, Türkiye'nin dinlendiği haberlerini kamuoyu önünde tartışmak istemediklerini söyledi. Wirtz, bu konunun yerinin istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) olduğunu belirtti. Alman medyasında bu konuda çıkan haberleri onaylamayacağını kaydeden Wirtz, ancak hükümetin bu konuyla ilgili Parlamento Kontrol Komitesi'ne temmuz ayında bir kısım bilgi verdiğini, kalan kısımla ilgili bilgileri de yakın zamanda vereceğini söyledi. Wirtz böylece dolaylı olarak Türkiye'nin dinlendiğini doğruladı.

TÜRKİYE DOST MU?
Başbakan Merkel'in “Dostlar arasında gizli dinleme olmaz” sözünden hareketle Türkiye, Almanya'nın dost ülkeler listesinde mi yoksa partner ülke mi? Hükümet sözcü yardımcı Wirtz, Başbakan Merkel'in bu sözü ABD'nin dinleme skandalı üzerine söylediğini ve doğrudan ABD'ye yönelik olduğunu belirtti. “Almanya'nın Türkiye ile sıkı ilişkileri var” demekle yetindi. Alman istihbarat teşkilatının güncel profil denilen bir ülkeler listesi bulunduğunu doğrulayan Wirtz, bunun kriterlerinin Almanya'nın güvenliği konularına göre belirlendiğini ve gizli olduğunu söyledi. Güncel profilin dört yılda bir Başbakanlık tarafından belirlendiğini kaydeden sözcü yardımcısı, listede yer alan ülkelerin de gizli olduğunu ifade etti. Wirtz, dinlemenin telefonların dinlenmesi, maillerin kontrolünü mü içerdiği gibi detaylara da gizlilik nedeniyle cevap veremeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

BIRAKACAK MI?
Almanya bu olayın ortaya çıkmasıyla şimdi NATO müttefiki Türkiye'yi dinlemeye devam edecek mi yoksa Türkiye'yi listeden çıkaracak mı?
Hükümet sözcü yardımcısı Wirtz, bunu Parlamento Kontrol Komitesi'nin tartışacağı yanıtını verdi. Alman hükümeti Türkiye'nin sarsılan güvenini yeniden kazanmak için bir girişimde bulunacak mı? Bu soruya yanıt ise görüşmeye ihtiyaç varsa, Almanya'nın her zaman buna hazır oldu.

CEVABA HAZIRIZ
Türkiye'nin dinlendiği haberleriyle ilgili Türk Dışişleri Bakanlığı Almanya Dışişlerinden bir açıklama istedi mi? Bu soruyu Alman Dışişleri Bakanı sözcüsüne sordum. Bakanlık sözcüsü Martin Schaefer, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Almanya'nın Ankara Büyükelçisi’ni davet ettiğini, bunun bir çağrılma olmadığını söyledi. Schaefer, “Türkiye'nin soruları varsa, cevaplandırmaya hazırız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!