Güncelleme Tarihi:
EMEKLİ OLMAK İÇİN HANGİ YOL İZLENMELİ
Şükrü Altıntaş -Almanya
Hem eşiniz hem kendiniz için soru yöneltmişsiniz. Önce eşinizin durumuna göz atalım. Eşiniz 17.11.1982 Almanya doğumlu olup, Kasım 1999’dan beri çalışıyor. Mart 2012’de çocuğunuzun olduktan sonra eşiniz 2013’te Türkiye’de bir hafta sigortalı işte çalışmış. 2008’den bu yana Alman vatandaşı olan eşinizin Mavi Kart sahibi olarak Türkiye’den emeklilik için neler yapması gerektiğini bilmek istiyorsunuz.
İŞTE BORÇ MİKTARI
Eşinizin, SGK’ya borçlanabileceği azami süresi, 17.11.2000 ile Alman vatandaşlığına geçtiği 2013 arasında geçen yaklaşık 12, yani 4.320 gün. Eşiniz 18 yaşından önce sigortalı işe başlamış olsa da, 18 yaşını tamamladığı tarih, yani 17.11.2000 tarihi, eşinizin sigorta başlangıcı olarak kabul edilecektir. Buna göre eşiniz 4.500 gün ve 58 yaş şartına göre emekli olabilir. 4.500 gün için yıl sonuna kadar ödemeniz gereken borç miktarı 79.065 TL tutacaktır. Ancak büyük bir ihtimalle eşinizin yurtdışı süreleri emekli olmaya yetmeyecek ve yaklaşık 180 gün eksiği çıkacak. Bu eksiği, Türkiye’de izinde çalışarak veya ileride kesin dönüş yaptıktan sonra isteğe bağlı prim yatırarak tamamlayabilir.
SGK’YA GÖNDERİN
Eşiniz 2013’te Türkiye’de sigortalı bir işte kısa süreliğine çalıştığı için yurtdışı süreleri de 4/a sigorta kolunda yani eski adıyla SSK’da değerlendirilecek ve yukarıda belirttiğim şartlara göre emekli olma hakkını elde edebilecek. Emeklilik işlemleri için borçlanma talep formu (SGK’nın www.sgk.gov.tr internet sitesinden indirilebilir), aktüel tarihli Alman hizmet cetveli (Alman Emeklilik Sigortası’ndan temin edilebilir), kimlik fotokopisi gerekli. Formu doldurup, diğer belgelerle birlikte, Türkiye’de ikamet adresinizin bulunduğu şehirdeki SGK il müdürlüğüne göndermelisiniz. Yaş şartını tamamlayınca eşiniz bu kez aylık talebi için yazılı başvuruda bulunacak ve başvurusuna yeniden aktüel tarihli bir hizmet cetveli ekleyecek.
AYLIĞI NE OLACAK?
Şimdi sizin durumunuza bakalım. 1996’da Türkiye’de sigorta başlangıcınız ve 173 gün süreniz var, Mayıs 2006’dan bu yana Almanya’da sigortalı bir işte çalışıyorsunuz. Buna göre, 56 yaş ve 5.825 şartlarına tabisiniz. Şu an itibariyle en fazla 10 yıl, yani 3.600 gün borçlanabileceğiniz süreniz mevcut. Size tavsiyem, bu sürenizi şimdiden SGK’ya borçlanıp, karşılığında 63.252 TL ödemeniz. Eksik olan 2.052 günü de (2.225 gün -173 gün= 2.052 gün) yaklaşık 6 yıl sonra yeniden borçlanıp ve o zaman için geçerli olacak günlük borçlanma miktarı üzerinden ödeyebilirsiniz. İşlemlerinizi bu şekilde sonuçlandırırsanız, hem size hem de eşinize, aylık talebinde bulunacağınız tarihte geçerli olan asgari emekli aylığı neyse, o aylık miktarı size de bağlanacaktır. Borçlanma işlemleri konusunda eşinize gösterdiğim yol, sizin için de geçerlidir.
ÇOCUK BAKIM SÜRELERİNİ SONRADAN ÜSTLENEBİLİR MİYİM
Musa Kazım Şentürk – Almanya
Almanya’da yaşadığınızı ve 1997 doğumlu oğlunuzun çocuk bakım süresini (kindererziehungszeiten), annesinin rızasıyla sizin emeklilik hesabınıza işletmenin mümkün olup olmayacağını merak ediyorsunuz. Gerekçe olarak da, o dönemde eşinizin çalıştığını, sizin ise evde kalıp oğlunuza baktığınızı gösteriyorsunuz. Ancak maalesef, çocuğun doğumundan 21 yıl sonra, çocuk yetiştirme süresini üzerinize geçirmeniz mümkün değil. Bunun için çocuğun doğumundan sonraki ilk üç ay içinde eşinizle birlikte Alman Emeklilik Sigortası’na yazılı müracaatta bulunmanız gerekiyordu. Şimdi ise bu işlem için geç kaldınız. Zamanında böyle bir talepte bulunmadığınız için çocuk yetiştirme süreleri (1.1.1992’den önce doğan çocukları için ikişer, daha sonra doğan çocuklar için üçer yıl prim süresi) eşinize kaydedilmiş. Eşiniz o dönemde çalışmış olması, sizin de çocuğunuzu evde bakmış olmanız, durumu maalesef değiştirmiyor.
SGK AYLIĞIMI VAKIFLAR BANKASI’NA YATIRIR MI
Cengiz Şahin – Münih/Almanya
Eşinizin malulen emekli olduğunu, sizin de şimdi emekli olacağınızı belirtip, SGK’nın aylığınızı Kayseri’deki Vakıfbank’a yatırıp yatırmayacağını merak ediyorsunuz. Aylık tahsis talep formunda, yaşlılık aylığının nereye yatacağını belirtebilirsiniz. Eğer ikamet kaydınız Kayseri’deyse o zaman ilk aylığınız Vakıflar Bankası’ndaki SGK havuz hesabına yatırılmasını talep edebilirsiniz. Eğer ikametiniz bir başka ildeyse o zaman, ilk aylık ikamet adresinizin bulunduğu kentteki, SGK’nın işbirliği yaptığı bankalardan birine veya en yakın PTT Şubesi’ndeki havuz hesabına yatırılır. Daha sonraki aylıklarınızı ise ister Vakıflar Bankası ister bir başka bankadaki özel hesabınıza yatması için SGK’ya yazılı talepte bulunabilirsiniz.
İZİNDEYKEN SİGORTALI ÇALIŞMAK GEREKİYOR MU
Ahmet Cemal Aksaç – Almanya
Türkiye’ye izine gittiğinizde sigortalı bir işte çalışırsanız, borçlanma kapsamında para karşılığını yatıracağınız yurtdışı süreleriniz, 4/a sigorta kolunda, yani eski adıyla SSK’de değerlendirilir. Bunun faydası şu: Bir kere hem daha az para ödeyerek hem de daha erken yaşta emekli olabilirsiniz hem de aylığınızı Bağ-Kur’la kıyaslandığında daha yüksek aylık bağlanır. Bu yüzden, bizzat Türkiye’de bulunduğunuz bir dönemde 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışmanız ve sigorta girişi yapmanız önemli ve sizin yararınıza olacaktır. Almanya’da 1.10.1984 tarihinden bu yana sigortalı çalıştığınıza göre 48 yaş ve 5.225 gün şartlarına tabisiniz. Ödeyeceğiniz borç miktarı, size 91.803 TL olarak bildirilecektir. Arzu ederseniz, 3.600 günle de emekli olabilirsiniz. Bunun için 63.252 TL ödemeniz gerekir. Ancak o zaman 58 yaşını beklemelisiniz.