Güncelleme Tarihi:
Aracımı Türkiye’de iki yıl tutabilir miyim
Fatma Turan – Almanya
GEÇEN yaz aylarında yapılan yasal değişiklikle emeklilere, yurtdışında kayıtlı olan otomobillerini Türkiye’de bir yıl yerine iki yıl beraberinde götürme imkanı getirildi. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında kararın 20’nci maddesinin birinci fıkrasının c bendinde yer alan Bir yıl ibaresi, İki yıl olarak değiştirilmiş olup, bu karar, yarım tarihi olan 25.07.2015’te yürürlüğe girmiştir. Bundan siz de bir emekli olarak yararlanabilirsiniz.
Ancak bunu bedelsiz araç ithalatıyla karıştırmayın. Bunun şartları farklı. Bu konuyu geçen hafta cuma günü, yani 27.11.2015 tarihli Hürriyet’te yayınlanan Hürdanış köşesinde etraflıca işlemiştim.
Aracınızı iki yıl Türkiye’de tutabilmeniz için konsolosluktan tasdikli emekli belgenizi yanında bulundurmanız gerekiyor. İki yıllık sürenin bitiminde aracınızda altı ay yurtdışında kaldıktan sonra tekrar iki yıl araçlarıyla Türkiye’de kalabilirsiniz.
63 yaşında en uygun emeklilik yolu nedir
A.T. – Frankfurt / Almanya
ALMANYA’da Şubat 1988’den bu yana sigortalı bir işte çalıştığınızdan, Türkiye’de 50 yaş ve 5.375 gün şartlarına tabisiniz. Yani belirtmiş olduğunuz gibi 7.200 gün şartına tabi değilsiniz. Tabii ki isterseniz 7.200 gün karşılığında 97.776 TL ödeyebilirsiniz. Bu durumda aylığınız tahminen yaklaşık 100-200 TL civarında daha yüksekten bağlanır.
4/a sigorta kolu için geçerli olan şartlara tabi olabilmeniz için Türkiye’de 4/a sigorta kolunda bir
Size başvurunuzdan sonraki 1-2 ay içinde gönderilecek borç tahakkuk cetvelinde yazılı olacak olan 48.888 TL tutarındaki borcu da, size bildirildiği tarihten itibaren üç ay içinde öderseniz, 12 yıl sonra yani 60 yaşını tamamlamanız halinde aylık talebinde bulunabilirsiniz.
Bağ-Kur da sigorta başlangıcı sayıyor
Sevda Küçük – Almanya
BAĞ-Kur’a yaptığınız borçlanmada, Almanya’daki sigortalı işe başlama tarihinizin SGK tarafından sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemesinin iki nedeni olabilir.
Birinci neden: Yurtdışı borçlanmanızı, yurtdışındaki sigortalı işe başlama tarihini Türkiye’de de sigorta başlangıcı sayılmasını öngören bir düzenlemenin yer aldığı Torba Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2014 tarihinden önce yapmış olmanızdan kaynaklanmış olabilir.
İkinci neden: Borçlanma talep formunda, borçlanmak istediğiniz 7.200 günün tarih olarak hangi döneme ait olacağını belirtmemiş olmanız sebebiyle, Bağ-Kur sigorta başlangıcınızın tespitinde, ödemeyi yaptığınız tarihten itibaren borçlandığınız süre kadar geri giderek sigorta başlangıcınızı tespit etmiş olabilir.
Almanya’daki sigortalı işe başlama tarihini Türkiye’de de sigortalı giriş tarihi olarak kabul edilmesi için, ya bir dilekçeyle başvurup 11.09.2014 tarihli Torba Kanunu’nun emsal alınmasını talep edebilirsiniz. Ret cevabı almanız halinde, borçlanma talebinizi iptal edip, yeniden borçlanma başvurusunda bulunabilirsiniz. O zaman Almanya’daki sigorta başlangıcınız, otomatikman Türkiye’de de sigorta başlangıcı olarak alınacaktır.