HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 13:12

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

BUNU NOT EDİN

SGK, Türkiye’ye giriş ve çıkışları isteniyor
SGK yurtdışı borçlanmalarında şimdiye kadar sadece ev kadınlığı süresini borçlananlardan, yurda giriş çıkışlarını gösteren bir dokümanın, emniyet kayıtlarından alınmasını istiyordu. Ancak alınan son bilgilere göre SGK, kısa süreli sigortalı çalışma yapanlardan da, bu sürelerde sigortalının yurtta bulunup bulunmadığını tespit etmek amacıyla, emniyet müdürlüğünden sigortalı çalışılan tarihlere ilişkin Türkiye’ye giriş ve çıkış kaydı istemeye başladı. Bu belgeyi borçlanma talebiyle birlikte göndermeyenlerin işlemleri 1-2 ay uzuyor. Çünkü SGK söz konusu belgenin temini için sahibinden, söz konusu belgeyi emniyetten alıp ibraz etmesini istiyor. Bu amaçla, haftalar süren yazışmalar yapılıyor. Bu da işlemlerin sonuçlandırılmasını geciktiriyor. Bu nedenle yurtdışı borçlanması yapanlardan Türkiye’de kısa süreli sigortalı çalışanlar, sigortalı çalıştıkları sürede Türkiye’de bulunduklarını gösterir emniyet kaydını da, borçlanma talep formuyla birlikte göndermelerini öneriyorum ki, işlemlerde gereksiz yere gecikme olmasın.

Doğuştan engelliyim nasıl emekli olurum
O.S. – Almanya

DOĞUŞTAN engelli olmanız, Türkiye’den borçlanarak emekli olmanızı engellemez. Zira engellilik durumuna rağmen Almanya’da sigortaya tabi çalışmışlığınız olduğu ve bu süreleri 3201 sayılı kanun kapsamında Türkiye’ye borçlanabildiğiniz için, SGK’den emekli olma şansınız var.

Almanya’da yüzde 90 olarak kabul edilen engelliliğiniz için Türkiye’de yüzde 48 engellilik raporu almanız nedeniyle, SGK’dan maluliyet aylığı bağlatma imkanınız şu an itibariyle mümkün gözükmüyor. Dolaysıyla emekli olmak için ilk etapta sigorta girişinizi tespit edip, tabi olduğunuz kademedeki emeklilik koşullarınız belirlenmeli. 1985 yılından beri Almanya’da sigortalı çalışmanıza rağmen, 18 yaşınızı tamamladığınız 1987 yılı, SGK tarafından sigorta başlangıcı kabul edilecektir.

EMEKLİLİK ŞARTLARINIZ
Bu itibarla emeklilik koşullarınız 50 yaş ve 5.375 gün olarak belirlenecektir. Çifte vatandaş olmanız sebebiyle, 1987 yılı ile Türkiye’ye kesin dönüş yaptığınız 2014 yılı arasında geçen 5.375 günü -ki bu da tamı tamına 14 yıl 25 gün yapar- borçlanmalısınız.

Yurtdışı borçlanması için Türkiye’ye kesin dönü yapmanıza gerek yok. Başvuruyu posta

HÜRDANIŞ

yoluyla da yapabilirsiniz. Bunun için bağlı olduğunuz başkonsolosluktaki çalışma ataşeliğinden borçlanma talep formu temin etmelisiniz. Bu formu, Alman hizmet cetvelinde kaydedilen sigortalı sürelerinizi dikkate alarak doldurup, iki evrakı da Türkiye’de ikamet adresinizin olduğu şehirdeki SGK İl Müdürlüğü’ne iadeli taahhütlü olarak göndermelisiniz.

Yıl sonuna kadar başvurmanız halinde, gün başına 13.58 TL ödersiniz. Yani toplam ödemeniz gereken borç miktarı size 72.992.50 lira olarak bildirilecektir. Türkiye’de 125 gün sigortalı çalıştığınız için yurtdışından borçlandığınız süreler 4/a sigorta kolunda, yani eski adıyla SSK’da değerlendirilecek, emekli aylığı da, bu sigorta kolu tarafından bağlanacaktır.

Prim ödeme sürem 3.600 günü geçti
Mehmet Karakoç – Almanya

TÜRKİYE’deki 1988 yılındaki sigorta başlangıcınıza göre, 50 veya 51 yaş, 5.375 veya 5.450 gün şartlarına tabisiniz. Bu iki ihtimali, sigorta başlangıcınızın ayı ve günü bildirmediğiniz için belirtmek zorundayım. Eğer 23.5.1988’den önce çalışmaya başladıysanız 50 yaş ve 5.375 gün, daha sonra işe girdiyseniz, 51 yaş ve 5.450 şartlarına tabi olursunuz.

Prim gün sayınızın 3.600 günü geçtiğini belirtmişsiniz, ancak bu süreyi Türkiye’de mi yoksa Almanya’da mı geçirdiğinizi yazmamışsınız. Dolaysıyla sorunuza tam yanıt veremiyorum.
Yukarıda saydığım şartları tamamlamanız halinde Türkiye’den emekli olma hakkınız doğar.

HÜRDANIŞ



Borcumu şimdi mi sonra mı ödeyeyim
S. Özdemir – Almanya

EKİM 2005’te, yurtdışı sürelerinizden 5.040 günü borçlanmak için talepte bulunmuşsunuz. Ancak Nisan 1972’deki sigorta başlangıcınız itibariyle 3.600 gün de emekli olmanız için yeterli. Bunun için aranan 55 yaş şartını 23.5.2002 itibariyle tamamlamadığınız için, bu şartı en erken 2009 yılında tamamladığınızdan bu kez 58 yaş şartına tabisiniz. Ancak bu yaş şartını zaten 2012 yılında tamamlamış olduğunuzdan, size dolar bazında tahakkuk ettirilenden borç miktarından, 3.600 günün karşılığı olan 12.600 doları ödemeniz yeterli olacaktır.

HALA GEÇERLİ
Bu şekilde ödeme yaparsanız size asgari düzeyden aylık bağlanır ki bu da şu an itibariyle 1.200-1.300 TL civarındadır. Ama siz, tarafınıza bildirilen borcun tamamını yani, 17.640 dolar karşılığındaki Türk parasını yatırabilirsiniz. Bu durumda aylığınız asgari aylığın biraz üzerinden bağlanır. Dolar döneminde yaptığınız borçlanmaya istinaden tarafınıza bildirilen borç tahakkuk cetveli hala geçerliliğini koruduğundan, yukarıda bahsettiğim ve 3.600 günden emekli olmaya yetecek borç miktarını istediğiniz zaman ödeyebilirsiniz. Ödemeyi, dolar kurunun yüksek olduğu zamanda yapmanız, sizin için daha karlı olacaktır. Bu nedenle dolar kurunu takip etmenizi tavsiye ediyorum.

Yılbaşına kadar günlük 13.58 TL’den ödersiniz
Ali – Almanya

ALMANYA’da 18 yaşı tamamladığınız 1982 yılındaki sigorta girişiniz, SGK tarafından da sigorta başlangıcı sayılacağından, emeklilik için 47 yaş ve 5.150 gün şartlarına tabisiniz. Yurtdışı süreleriniz, daha önceki SSK girişiniz nedeniyle, 4/a sigorta kolunda, yani yine eski adıyla SSK’da değerlendirilecektir. 1.1.2014’te Alman vatandaşlığınıza geçmeniz, emekli olmanız açısından sorun olmaz. Çünkü bu tarihten önce Türk vatandaşı olarak çalıştığınız sigortalı süreleriniz emekli olmanız için yetiyor. 31.12.2015’e kadar borçlanma talebinde bulunursanız, 5.150 gün için size 69.937 TL borç bildirilir. Tüm şartları yerine getirdikten sonra aylık talebinde bulunmak için Almanya’daki işinizden ayrılıp işsizlik parası veya ikamete dayalı herhangi yardım almamalısınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!