HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2015 08:52

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

Tam aylık için 4 yılınız eksik
Çetin Albasan – Almanya

TÜRKİYE’den emekli olmak için, 53 yaş ve 5.600 gün şartlarına tabisiniz. Bunun için önce, bizzat Türkiye’de bulunduğunuz sırada 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde kısa bir süreliğine çalışmanız gerekiyor. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz Ekim 2003’e kadar, Türk vatandaşı olarak çalıştığınız ve borçlanabileceğiniz sigortalı süreniz yaklaşık 11 yıl, 3.960 gün. Bu süreyle ancak kısmi emekli olabilirsiniz, tam emekli olmak için, 1.640 gün, yani 4 yıl 6 ay 20 güne daha ihtiyacınız var.

HÜRDANIŞ

Eşimin aylığını bildirmeli miyim
Sebahattin Kara - Almanya

Haberin Devamı

EVET eşinizin, Türkiye’den aldığı emekli aylığını, Almanya’daki sağlık sigortanıza bildirmelisiniz. Zaten size sigortanızdan her yıl, aile sigortasından faydalanan aile fertlerinin kazanç ve sigortalılık durumlarının sorulduğu bir form gönderiliyor. Bu formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Bunun neticesinden, eşiniz aile sigortasından çıkartılacaktır.

İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi uyarınca, eşiniz bu durumda, SGK’dan alacağı T/A 21 formüleri ile yurtdışında ikamet ettiği ülkedeki sağlık tedavilerini yaptırabilir. Bu formüleri, bağlı olduğunuz Alman yasal sağlık sigortasına verdiğinizde, size bir sağlık kartı verilecektir. Bu kartla eşiniz her türlü acil ve kronik hastalıklarının tedavilerini Almanya’da yaptırabilir. Acil olmayan, büyük çaplı ameliyatları ise yaptırmadan önce SGK’dan onay almanızı öneriyorum.

Eşimin sigorta başlangıcı sayılır mı
Tevfik Sıdal Gözener – Almanya

EŞİNİZ Canan (Sesigür) Gözener’in 1982 ve 1983 yıllarında adını verdiğiniz şirkette, sigorta zorunluluğu olmadan yaptığı cüzi çalışması, SGK tarafından sigorta başlangıcı kabul edecektir. Hangi sürelerin sigorta başlangıcı sayılacağına, 29.9.2014 tarihinde yayınlanan 2014/27 sayılı genelgede, açıklık getirilmiştir. Genelgede bununla ilgili şu ifade yer alıyor:

Haberin Devamı

“Sosyal güvenlik sözleşmesinde özel hüküm bulunan 18 ülkedeki (Almanya da buna dahil) sigortalılık sürelerini borçlananların, bu ülkelerin hizmet cetvellerinde sigortalılık süresi olarak bildirdiği işsizlik ödeneği, hastalık ödeneği,  intibak parası, sigortadan muaf cüzi çalışma,  çocuk yetiştirme süreleri, bakım süreleri, borçlanma yoluyla ödenen primlere ait süreler, isteğe bağlı prim ödeme süreleri ve benzeri sürelerin başlangıç tarihleri de ilk işe girişin tespitinde dikkate alınacaktır“.

Önemli olan, size yazılı olarak şirketten bildirilen sigortadan muaf çalışma sürelerinin Alman Emeklilik Sigortası’ndan alıp, borçlanmada işlemlerinde SGK’ya ibraz edeceğiniz hizmet cetvelinde de kayıtlı olmasıdır. 

Haberin Devamı

1988’den beri çalışıyorum nasıl emekli olurum
Metin Yansak – Almanya

ALMANYA’da işbaşı yaptığınız Temmuz 1988’de 18 yaşını tamamladığınız için, bu tarih SGK tarafından sigorta başlangıcı olarak kabul edileceğinden Türkiye’den 51 yaş ve 5.450 gün şartlarına tabisiniz. Burdur’da bir ay yaptığınız dövizle askerlik süresi haricinde, Temmuz 1988’den bu yana geçen sigortalılık sürenizden 15 yıl 1 ay 20 günü, yıl sonuna kadar günlük 13.58 TL’den borçlanmak ve karşılığında toplam 74.011 TL yatırmak suretiyle borçlanabilirsiniz.

Yurtdışındaki sürelerinizin eski adıyla SSK’da değerlendirilmesi ve bu kurumdan emekli olabilmeniz için borçlanma talebinde bulunmadan önce Türkiye’de bulunduğunuz bir dönemde 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışarak sigorta girişi yapmanız gerektiğini unutmayınız.

Haberin Devamı

Yaptığım borçlanmayı vergiden düşebilir miyim
Nevzat Aykut – Almanya

YURTDIŞI borçlanma kapsamında SGK’ya yaptığınız ödemeyi, Almanya’daki yıllık vergi denkleştirmesinde beyan etmek suretiyle vergiden düşebilir, ödemeyi yaptığınız yıl içinde ödediğiniz vergi ve tabi olduğunuz vergi sınıfına göre, vergi iade miktarınızı artırabilirsiniz.

SGK’ya ödediğiniz borçlanmayı ‘Sonderausgabe’ (özel harcama) kaleminde göstermeniz gerekiyor.

Süreleriniz emekli olmaya yetmiyor
Şerife Ertaş – Almanya

18 yaşınızı tamamladıktan sonraki, Türk vatandaşlığında geçen sigortalı çalışma süreniz, Türkiye’den borçlanarak emekli olmaya yetmiyor. 1998’de Alman vatandaşlığına geçtiğinizden, 18 yaşınızı tamamladığınız 1996 ile 1998 yılları arasındaki iki yılınız ancak yurtdışı borçlanma kapsamında dikkate alınacaktır. Alman vatandaşlığına geçtikten sonraki 5 yıllık sigortalı çalışma sürenizi borçlanamazsınız. Oysa emekli olmak için, en az 5.825 veya 5.900 güne ihtiyacınız var, ki bu da 16 yıllık sigortalı çalışma sürenizi borçlanmanız gerektiği anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Almanya’da çalışırken 4/a’ya sigorta girişi mümkün
Mehmet Öztür – Almanya

TÜRKİYE’den borçlanarak emekli olabilirsiniz. Hatta bunun için 3.600 gün borçlanmanız yeterli. Size tavsiyem, yıl sonuna kadar borçlanma başvurusunda bulunup, 3.600 gün için, günlük 13.58 TL’den 48.888 TL yatırıp, Almanya’da emekli olacağınız 63 yaşında, yani 14.01.2018’de Türkiye’den de aylık talebinde bulunmanız.

Almanya’da sigortalı çalışırken, bizzat Türkiye’ye gidip, örneğin bir izin döneminde, en az bir hafta veya 10 gün kadar 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışabilirsiniz. Bu sayede eski adıyla SSK’da sigorta girişi yapmış olur, yurtdışı sürelerinizin de bu sigorta kolunda dikkate alınması sağlamış olursunuz. Ardından da borçlanma işlemini başlatabilirsiniz. Yurtdışı borçlanma talebini 2016’ya bırakırsanız, halihazırda geçerli olan 13.58 TL tutarından günlük borçlanma miktarına yapılacak zamdan etkileneceğinizi hatırlatmak isterim.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!