Güncelleme Tarihi:
Günlük borçlanma 13.58 TL’ye çıktı
EKİM 2008’den bu yana, asgari ücrete endekslenen günlük borçlanma miktarı, her altı ayda bir artan asgari ücretle birlikte artıyor. 01.01.2015 ile 30.06.2015 tarihleri arasında geçerli olan 12.82 TL tutarındaki günlük borçlanma miktarı, 01.07.2015’ten itibaren yıl sonuna kadar gün başına 76 Kuruş artarak 13.58 TL’ye yükseldi. Bugünden itibaren yurtdışı borçlanma başvurusunda bulunanların, 3 bin 600 gün için 48 bin 888 TL, 5 bin gün için 67.900 TL, 5 bin 400 gün için 73 bin 332 TL, 7 bin 200 gün için 97 bin 776 TL ve 9 bin gün için 122 bin 220 TL tutarında borç ödemeleri gerekiyor.
Tebliğ edilen borç miktarları, tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmeli. Ancak bu şekilde yapılan borçlanma başvurusu sonuçlandırılır.
Eşiniz çalışma ve ev kadınlığı süresi ile emekli olabilir
ADNAN HASDEMİR - Almanya
EŞİNİZ, eski adıyla SSK’dan, yeni adıyla 4/a sigorta kolundan emekli olmak için öncelikle Türkiye’ye gittiğinde kısa bir süreliğine de olsa, sigortalı bir işte çalışarak sigorta girişi yapması lazım. Bu şekilde SSK’dan emekli olmak için 46 yaş ve 5 bin 375 gün şartlarına tabi olur. Başvurunuz bu ayın sonuna yetişmeyeceği için, işlemler 1 Temmuz sonrasına kalacaktır. Bu durumda günlük borçlanma miktarı 13.58 TL üzerinden hesaplanacağı için, 5 bin 375 gün için toplam 72 bin 993 TL ödemeniz gerekir.
ÇOCUK YETİŞTİRME SÜRELERİ
Borçlanmak için eşinizin gerek sigortalı gerekse ev kadınlığı süresi olarak yeterli süresi bulunmaktadır. 1990-1995 ile 2000-2002 yıllar arasındaki 7 yıllık sigortalı sürenizin yanı sıra, 1996 ve 2009 yıllarında doğan iki çocuğunuzdan dolayı kayıtlı olan toplam 6 yıllık çocuk yetiştirme sürenizi borçlanabilirsiniz. Bu da toplam 13 yıl yapıyor. 5 bin 375 gün yaklaşık 15 yıl yaptığı için, eksik kalan 2 yılı da 2012-2014 yılları arasındaki ev kadınlığı süresini borçlanarak tamamlayabilirsiniz.
Alman eşim de borçlanabilir mi
ENDER BAYER - ALMANYA
EVET, bağlı olduğunuz başkonsolosluktan aldığınız bilgi doğrudur. Alman kökenli olan eşiniz, Alman makamlarınadan izin almadan Türk vatandaşlığına geçerse, Alman Vatandaşlık Kanunu’nun 25. maddesi gereği, Alman vatandaşlığı iptal edilir.
Eşinizin Türk vatandaşlığına geçiş işlemini, çifte vatandaşlığı kesin olarak engelleyen yeni Alman Vatandaşlık Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01.01.2000 tarihinden önce başlatıp ve sonuçlandırsaydınız, bugün resmen çifte vatandaşlık hakkına kavuşmuş olurdurunuz. Ancak eşiniz, evliliğinizle birlikte Türk vatandaşlığını almadığı için halihazırda Türk vatandaşı olarak borçlanabileceği yurtdışı süresi yok. Dolaysıyla eşinizin Türkiye’den emekli olabilmesi için iki seçeneği var; Ya Türk vatandaşlığına geçip, daha sonra Türk vatandaşlığında en az 20 yıl çalışacak veya ev kadını olarak Almanya’da ikamet ettikten sonra bu süreleri Türkiye’ye borçlanacak. Tabii o zamana kadar yurtdışı borçlanma kanunları değişmezse. Ya da Türkiye’ye gidip, sigortaya tabi bir işte çalışarak 60 yaşında ve 7 bin gün şartına göre emekli olacak.
Almanya’daki primlerinizi Türkiye’ye aktaramazsınız
NESRİN GÜRSES - ALMANYA
ALMANYA’da emeklilik sigortasına yatan primlerinizin, İsviçre örneğinde olduğu gibi Türkiye’ye aktarılması söz konusu değil. Ne Alman ne de Türk sosyal güvenlik mevzuatı böyle bir uygulama öngörüyor. Alman sosyal güvenlik mevzuatınnda yer alan istisnai bir uygulamaya göre, ancak emeklilik sigortasına yatan çalışan primlerinin iadesini talep edebilirsiniz. İşveren primlerinden, sadece Almanya’da emeklilik hakkınız doğduğu takdirde yararlanabilirsiniz. Prim iadesinde işveren primleri iade tutarının dışında tutulur.
ARANAN ŞARTLAR NELER?
* Çalışanlardan kesilen prim payının iadesini talep edebilmek için, sigortalı işten çıkış aldığınız tarihin üzerinden en az iki yıl geçmesi gerekir.
* Bu süre zarfında ne Türkiye ne de Almanya’da herhangi bir şekilde sosyal güvenlik sistemine dahil olmalısınız.
* Kesin dönüş yapmalısınız. Yani işten ayrılıp iki yılınız boşta geçtikten sonra temelli dönüş yaptığınız Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden Alman Emeklilik Sigortası nezdinde prim iadesi talebinde bulunabilirsiniz.
Şu anda Türkiye’de yaşadığınıza göre, sigortalı işten çıkış aldığınız tarihin üzerinden iki yıl geçtiyse, SGK’ya yazılı müracaatta bulunup, Alman Emeklilik Sigortası’ndan prim iadesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sağlık ve bakım sigortasındaki haklarımız saklı kalacak mı?
İSMET CUMHUR BAKIR - ALMANYA
TÜRKİYE’den emekli olmak için yurtdışı borçlanması yapmanız gerekir. Bunun anlamı şu; Almanya’da sigortalı olarak çalıştığınız veya bir yıla kadar işsizlikte geçen her bir gün için bugünden itibaren 13.58 TL yatırdığınız takdirde, karşılığını yatırdığınız yurtdışı süreleriniz, sanki Türkiye’de çalışılmış gibi dikkate alınır.
SGK MI, BAĞ-KUR MU?
SGK’dan emekli olmak, her halükarda daha kârlı. Zira, SGK’nın hem emekli olma şartları daha kolay hem de aylık bağlama oranı, Bağ-Kur ile kıyaslandığında daha yüksek. SSK’dan emekli olmak için, Türkiye’ye bizzat gidip bir süre çalışarak sigorta girişi yapmanız lazım. Ancak bu şartlar altında yurtdışındaki sürelerinizi SGK’ya borçlanabilirsiniz.
Yatıracağınız borç miktarı, emekli olmak için gerekli olan prim ödeme gün sayısına bağlı. Bu da, sizin Türkiye veya yurtdışında sigortalı işe başlama tarihine göre tabi olacağınız kademeye göre belirleniyor. Örneğin 24.11.1980’den önce sigortalı işe başladıysanız, 5 bin gün şartına göre emekli olabilirsiniz. 5 bin gün için, günlük borçlanma miktarı olan 13.58 TL’den hesaplanırsa toplam 67 bin 900 TL tutarında borç ödemeniz gerekir.
HAKLARINIZ BAKİ KALIR
Almanya’dan emekliyseniz, bu ülkedeki sağlık ve bakım sigortasındaki haklarınız baki kalır. Türkiye’den emekli olduktan sonra temelli dönüş yapmanız halinde, Alman sağlık sigortasına yapılan prim kesintisini durdurabilir, bu yolla aylığınız 80 ile 100 Euro arasında artış kaydeder.