Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2015 14:01
HÜRDANIŞ sorularınızı cevaplıyor...
Annelik emekliliğinden nasıl yararlanabilirim
Medine Temür – Türkiye
DAHA önceki yazılarımda da, Almanya’da yeni başlatılan ve ‘annelik emekliliği’ adı verilen uygulamadan bahsetmiştim. Konunun özü şu: 1 Ocak 1992 tarihinden önce çocuk dünyaya getiren annelere, hizmet cetvellerine çocuk başına birer yıl emeklilik primi işleniyordu. Bu tarihten sonra ise çocuk başına üçer yıl işleniyor. Geçen
yılın yaz ayında yapılan mevzuat değişikliğiyle, 1 Ocak 1992’den önce dünyaya gelen her çocuk başına birer yıl yerine ikişer yıl emeklilik primi yatırılmasına karar verildi. Böylelikle, söz konusu tarihten önce iki çocuk dünyaya getiren bir anne, iki yıl yerine dört yıl sigortalı süreye sahip oldu. Tıpkı sizin durumuzda olduğu gibi. Ancak Almanya’da emekli olmak için en az beş yıl sigortalılık süresi şartı aranıyor. Kaldı ki siz, Türkiye’ye kesin dönüş yaparak daha önceki emeklilik primlerinizi çektiğiniz için, annelik emekliliği uygulaması ile adınıza en fazla iki yıl sigorta primi yatar ki, bu da emekli olmanıza yetmez.
Yapabileceğiniz tek şey, yurtdışındaki sürelerinizi SGK’ya borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olmaktır. Bunun için 3 bin 600 gün karşılığında 46 bin 152 TL yatırmanız hemen emekli olmanız için yeterli olacaktır. Borçlanma işleminden önce, Türkiye’de 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde bir kısi bir süreliğine de olsa çalışarak, sigorta başlangıcı almanız gerekiyor ki, bu kurumdan 3 bin 600 gün şartına göre emekli olma hakkını kazanabilesiniz.
İşlemleriniz doğru parayı yatırabilirsiniz
Süleyman Akgül – Almanya
SİZE SGK tarafından bildirildiği gibi, 46 yaş ve 5 bin 75 gün şartlarına tabisiniz. Yurtdışı borçlanma başvuru formunu doldururken, borçlanmak istediğiniz sürenin bulunduğu tarih aralığını, Almanya’da işe başladığınız 20 Mart 1990 tarihinden itibaren yazarak, doğru yapmışsınız. Böylelikle, aylık bağlama oranı yüksek olan döneme ait sürelerinizi borçlanmış oldunuz. Türkiye’de daha önceki sigorta başlangıcınızı, borçlanmak istediğiniz süre bölümüne yazmanıza gerek yok. Yaptıklarınız doğru olduğu için, size gönderilmiş olan borç tahakkuk cetvelinde yazan borç miktarını, üç ay içinde yatırmanızı tavsiye ediyorum.
Türkiye’den emekli olmak sakıncalı mı
Nihat Çelebi – Fransa
NORMAL şartlar altında, Türkiye’den bağlanacak olan emekli aylığı, Fransa’dan bağlanan maluliyet aylığını etkilemez. Fransa’dan malulen emekli olmanız ve özel hayat sigortasından iş göremezlik aylığı almanız, Türkiye’deki emekliliğinizi olumsuz etkilemez.
Türkiye’den emekli olmak için, Fransa’da sigortalı olarak çalıştığınız 29 yıl fazlasıyla yetiyor. Fransa’da sigortalı işe başlama yaşınız 21 olduğundan hareketle, Türkiye’den 50 yaş ve 5 bin 375 gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz. Yani 29 yıllık yurtdışı sürenizden 5 bin 375 günü, günlüğü 12.82 liradan toplam 68 bin 908 lira yatırmanız halinde, 20 Ağustos 2015 tarihinde aylık talebinde bulunabilirsiniz.
Zaten nisan ayında Türkiye’ye gidip sigorta başlangıcı yaptırdığınıza göre, yurtdışındaki süreleriniz 4/a sigorta kolunda, diğer deyimle SSK’da değerlendirileceğinden, emekli aylığınız da bu kurumdan bağlanacaktır.
Türkiye’ye gitmeden sigortalı olunabilir mi
Saliha Tokalak – Viyana
ŞU an Viyana yaşayan, ancak 1974 yılında 10 yaşındayken geldiğiniz Almanya’da 1982’den 1987’ye kadar sigortalı bir işte çalışmış, 1988, 1991 ve 1993 yıllarında üç çocuk dünyaya getirmiş bir kadın olarak Türkiye’den 5 bin gün şartına tabi olarak emekli olabilirsiniz. Ancak bunun için bizzat Türkiye’ye gidip, bir süre çalışarak sigorta girişi yapmanız gerekiyor. Yurtdışındayken, Türkiye’de sigortalı bir işte çalışıyor gösterilmeniz, hem sizin için hem de sizi çalışıyor gösteren işveren için sorun olur. Sigortalı çalıştığınız sürede fiilen Türkiye’de bulunmadığınız için hem bu süreleriniz iptal edilir hem de işveren hakkında soruşturma başlatılır. Bunu önlemek için sigortalı çalıştığınız sürede bizzat Türkiye’ye gidip orada bulunmanız gerekiyor.
Gerek Almanya gerekse Avusturya’daki sigortalı ve ev kadınlığı sürelerinizden 5 bin günü borçlanarak, Türkiye’den emekli olma hakkını kazanabilirsiniz. Bu ayın sonuna kadar başvurmanız halinde, 64 bin 100 TL tutarında borç çıkartılır. Temmuz ayından sonraya bırakırsanız, ödeyeceğiniz borç miktarı 67 bin 900 liraya çıkar. Yani işlemlerinizi geciktirirseniz, fazladan 3 bin 800 TL ödemek zorunda olursunuz.
2 bin lira aylık için...
Ali Öz – Almanya
TÜRKİYE’den emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 56 yaş ve 5 bin 825 gün şartlarına tabisiniz. Yurt dışı borçlanması yaparak 20 Mart 1996 tarihinden bu yana geçen çalışma sürelerinizden 5 bin 825 günü, asgari düzeyden yani günlük 12.82 liradan borçlanmanız halinde, bin 200 lira civarında emekli aylığı almaya hak kazanırsınız. Bin 800- 2 bin lira aylık alabilmek için, günlük borçlanma miktarını en az 30-40 liraya çıkartmaz gerekir. Günlük 40 liradan başvurursanız, ödemeniz gereken borç miktarı da yaklaşık 233 bin liraya yükselir ki, tabiri caizse, attığınız taş vuracağınız kuşa değmez derim. Ama tercih sizin tabii ki.