Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2015 16:04
HÜRDANIŞ sorularınızı cevaplıyor...
Almanca soruya aynı dilde yanıt
Rumuz: kunuri - Almanya
Da Sie mir auf deutsch geschrieben haben, möchte ich Ihnen in der gleichen Sprache antworten. Als Doppelstaatler können Sie durch Nachentrichten von Rentenbeiträgen in die türkische Rentenversicherung, eine Rente aus der Türkei in Anspruch nehmen.
Dafür sollten Sie folgende Voraussetzungen erfüllen: Für eine Rentenanwartschaft bei der SSK (Rentenversicherung für Angestellte) sollten Sie einen Versicherungsbeginn bei der SSK nachweisen können, indem Sie im Urlaub einer kurzfristigen versicherungspflichtigen Beschäftigung nachgehen. Anschließend
können Sie für ihre versicherungspflichtige Beschäftigungszeiten in Deutschland ab ihrem 18 Lebensjahr, Rentenbeiträge nachentrichten. Da Sie seit 1987 in Deutschland versicherungspflichtig beschäftigt sind, gelten für sie das Erreichen eines Rentenalters von 50 Jahren und eine Beitragszeit von 5.375 Tagen als Mindestvoraussetzung für eine Rente aus der Türkei.
Wenn Sie bis 30. Juni 2015 einen Antrag für die Nachentrichtung der Rentenbeiträge bei der türkischen Rentenversicherung (SGK) stellen, zahlen Sie pro versicherungspflichtigen Tag einen Beitrag in Höhe von 12,82 TL. Für 5.375 Tage ergibt dies einen Rentenbeitrag in Höhe von 68.908 Türkische Lira. Den ausgefüllten Antrag, den sie auf der Homepage der SGK (
www.sgk.gov.tr) herunterladen können, schicken Sie ausgefüllt und unterschrieben, zusammen mit einem aktuellen Versicherungsverlauf, den Sie von der Deutschen Rentenversicherung bekommen können, per Post an die zuständige SGK Behörde (SGK İl Müdürlüğü) Ihrer Heimatstadt in der Türkei. Innerhalb von spätestens 3 Monaten bekommen Sie einen Bescheid zur Zahlung der Beiträge, welche Sie dann auch innerhalb von 3 Monaten auf eine staatliche Bank wie z.B. Ziraat Bankası einzahlen müssen. Wenn Sie alle Voraussetzungen erfüllen, können Sie nach Ausscheiden aus dem Beschäftigungsverhältnis in Deutschland, auf Antrag eine Rente aus der Türkei in Anspruch nehmen.
Tekrar başvurmak zorunda mıyım
Rahmi Doğan - Almanya
Dolar bazında yaptığınız borçlanma başvurunuz hala geçerliliğini koruyor. Bu başvuruyla emekli olmaya yetecek kadar yurtdışı sürenizi borçlanabiliyorsanız, yeniden borçlanma başvurusunda bulunmanıza gerek yok. Ancak 2004 yılında yaptığınız başvurudan sonra size çıkartılan borcun karşılığındaki gün sayısı, 3 bin 600 günü tamamlamıyorsa, o zaman maalesef eksik günlerinizi tamamlamak için yeniden borçlanma başvurusunda bulunmanız gerekir.
Türkiye’de zaten kayıtlı olan 2 bin 35 gün sigortalı süreniz olduğuna göre, 3 bin 600 günü tamamlamak için eksik olan bin 565 gün için 5 bin 478 dolar karşılığında Türk lirası yatırmanız, emekli olmanız için yeterlidir. Yani kısacası, size SGK tarafından gönderilen borç tahakkuk cetvelinde tebliğ edilen borcun tamamını öderseniz, size bin 200 liranın üzerinde, asgari düzeyde borçlanma için 5 bin 478 dolar yatırmanız halinde ise yaklaşık bin 100 - bin 200 lira arasında bir aylık bağlanır.
58 yaş şartını da doldurduğunuz için, Almanya’daki işinizden ayrılmak koşuluyla, hemen emekli olma hakkını kazanabilirsiniz.
Haberim olmadan nasıl aylık bağlanır
Gülnaz Ova - Almanya
Almanya’da 38 yıl sigortalı çalışmanıza istinaden Alman
Emeklilik Sigortası nezdinde 1 Nisan 2010 tarihinde emeklilik talebinde bulunduğunuzda Türkiye’de yedi aylık memuriyetiniz olduğu bilgisini alan Alman Emeklilik Sigortası, irtibat kurumu olarak sizin emeklilik başvurunuzu Emekli Sandığı’na intikal ettirdi. Emekli Sandığı da, size yedi ay hizmet karşılığında 20 lira kısmi aylık bağlamış. Arka planda yürüyen bu işlemden haberdar olmadığınız için, Emekli Sandığı’nın size haberiniz olmadan kısmi aylık bağlandığını düşünüyorsunuz. Ancak ikili sosyal güvenlik sözleşmesine göre, yapılan işlem doğrudur.
Aylık bağlama işlemi sonuçlandırıldığı içinse, hizmetlerinizin SSK’ya aktarılması, aylığınızın bu kurumdan tarafından ödenmesi söz konusu değil. Artık bu noktadan sonra sadece Emekli Sandığı’ndan bağlanan kısmi aylığı, yurtdışı borçlanma yoluyla tam aylığa dönüştürebilirsiniz. Bunun için zaten başvuruda bulunmuş ve size 96 bin liranın üzerinde borç çıkarılmış, ancak üç ay içinde ödeme yapmadığınız için bu başvurunuz geçerliliğini kaybetmiştir.
Daha az ödemeyle emekli olabilir miyim
B. Kartum – Almanya
2006 yılında 7 bin 200 gün borçlanmak için yaptığınız başvuru üzerine size 25 bin 200 dolar borç tahakkuk ettirilmiş. Borcunuzu ödemediğinizi, daha az para ödeyerek de emekli olup olamayacağınızı bilmek istiyorsunuz.
Evet, bu mümkün. Çünkü siz Almanya’da 18 yaşından bu yana sigortalı bir işte çalıştığınız için sigorta başlangıcınız Mayıs 1985 kabul edilecektir ve buna göre de 41 yaş ve 5 bin gün şartlarına tabi olursunuz. Yani, siz size bildirilen borcun tamamı yerine sadece 17 bin 500 dolar ödemeniz halinde emeklilik hakkını kazanabilirsiniz. Bu gün sayısı şartı, Türkiye’de çalışsanız da değişmez. 2008 yılından önce borçlanma başvurusunda bulunduğunuz için, Türkiye’de sigorta başlangıcınız olmasa da, o zaman geçerli olan sosyal güvenlik mevzuatı gereği, yurtdışındaki süreleriniz, eski adıyla SSK, yeni adıyla 4/a sigorta kolunda değerlendirilecektir.
Türkiye’de tamamlarsam emekli olur muyum
Nuri Gülay – Almanya
Türkiye’de 2 bin gün sigortalı çalışmanız olduğunu ve yaş haddinden emekli olmadan 4-5 ay kala Türkiye’ye giderek çalışmanız halinde, yani 3201 sayılı kanuna göre borçlanmadan, sigortadan emekli olup olamayacağınızı merak ediyorsunuz.
Bu sorunuza sağlıklı bir cevap veremiyorum, çünkü elektronik postayla göndermiş olduğunuz yazınızda bazı bilgiler eksik. Öncelikle sigorta başlangıcınızı bildirmediğiniz için emeklilik şartlarınızı ne olduğunu bilmiyorum. Ancak 4-5 aylık çalışmayla, 2 bin günlük sigortalı süreniz en fazla 150 gün artar ki, bu da toplam süreniz 2 bin 150 gün yapar. Bu süre, sizin tam emekli olmanıza yetmeyecektir. 18 yaşında sigortalı işe başlamış olsanız bile, en az 5 bin 450 güne sahip olmanız ve 51 yaş şartını doldurmanız gerekir. Ancak bu şekilde emekli olduktan sonra, yani, Türkiye’deki sigortalı çalışmalarınıza istinaden emekli olmanız halinde, aylığınız kesilmeden yurtdışında sigortalı işte çalışabilirsiniz.
Türkiye’de çalışmayı tavsiye eder misiniz
Emel Topuz – Almanya
Almanya’ya 20 yaşında gelmiş ve 1992 yılından bu yana ev kadını olarak bu ülkede ikamet etmiş bir kişi olarak şu şartlar altında Türkiye’den emekli olabilirsiniz: yurtdışındaki ev kadınlığı süresinin başlangıcı, Türkiye’de sigorta başlangıcı olarak sayılmadığından, SSK’dan emekli olmak için öncelikle, Türkiye’ye bizzat gidip kısa süreliğine de olsa 4/a sigorta koluna tabi bir işte çalışmalısınız. Bundan sonra Almanya’da 1992 ile 2002 yılları arasındaki geçen 7 bin 200 günlük ev kadınlığı sürenizi borçlanmanız halinde, 49 yaş ve 5 bin 600 gün şartlarına göre emeklilik hakkı kazanabilirsiniz. Ödemeniz gereken borç miktarı, 92 bin 304 lira olarak size tebliğ edilecektir.