Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 00:00
Mavi Kart’la borçlanma işlemini başlatabilirsiniz
Meral Atik – Almanya
DOĞUMUNUZDAN beri yaşadığınız Almanya’da 18 yaşından sonraki ev kadınlığı sürenizden ancak altı yılını borçlanabilirsiniz. 2004’ten sonraki süreleriniz ise Alman vatandaşlığını almanız nedeniyle borçlanmada dikkate alınmaz. Dolaysıyla borçlanabileceğiniz toplam süre altı yıl, yani 2 bin 160 gün. Yazınızda da belirttiğiniz gibi, Türkiye’de 1-2 ay sigortalı çalışma imkanınız varsa, bunu mutlaka gerçekleştirmenizi öneriyorum. Zira, SGK’ya sigorta girişi yapmanızda büyük fayda var.
Dünyaya getirdiğiniz üç çocuğunuzdan ilkinin doğum günü, sizin sigorta başlangıcı kabul edilecektir, ancak doğum tarihini bildirmediğiniz için, sigorta başlangıcınızı ve dolaysıyla da emeklilik şartlarınızı net bir şekilde tespit edemiyorum.
Eğer 20’li yaşlarda anne olduysanız, 7 bin gün ve 58 yaş ya da 20 yıllık sigortalılık süresinin yanı sıra 58 yaş ve 4 bin 500 şartlarına tabi olursunuz. Haziran sonuna kadar borçlanma talebinde bulunursanız, borçlanacağınız her gün için 12 bin 82 TL ödersiniz.
Eksik sürenizi tamamlamak için, belirttiğiniz gibi yeniden Türk vatandaşlığına geçip, bu süre kadar ya ev kadını olarak ikamet etmeniz ya da sigortalı bir işte çalışmanız ve ardından ikinci kez borçlanma başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Mavi Kart sahibi olarak borçlanma işlemlerini başlatabilirsiniz.
Emekli Sandığı’ndan tam aylık istiyorum
Münire Görken – Almanya
EMEKLİ Sandığı’ndan tam aylık alabilmek için 20 yılı tamamlayacak şekilde yurtdışı borçlanması yapmanız gerekiyor. Türkiye’de dokuz yıl memuriyet ha
yatınız olduğunuza göre, eksik olan 11 yılı yurtdışı borçlanması yoluyla tamamlayabilirsiniz.
Bunun için Emekli Sandığı’na yurtdışı borçlanma talebinde bulunmalısınız. Ödeyeceğiniz borcun miktarı, yurtdışındaki sürelerinizin intibak edilmesi, buna göre derece ve kademenizin belirlenmesi suretiyle tespit edileceğinden, size şu aşamada kesin bir rakam veremiyorum.
Ancak bu konudaki genel tecrübe, günlük borçlanma miktarının SSK ve Bağ-Kur’unkinden daha yüksek olduğu yönünde. Örneğin günlük 20 lira dikkate alınmış olsa, ödeyeceğiniz borç miktarı 79 bin 200 lirayı (3 bin 960 gün x 20 lira) bulacaktır.
Dokuz yıllık sigorta tam aylığa yetmez
Yılmaz Mehmet – Almanya
TÜRKİYE’de 1989 yılındaki sigorta başlangıcınıza göre 51 yaş ve 5 bin 450 gün şartlarına tabi olarak emekli olabilirsiniz. Almanya’ya geldiğiniz 1990 yılından, Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 1999 yılına kadar geçen dokuz yılı, Türkiye’ye borçlanabilir, 1999 yılından sonra Alman vatandaşlığında geçen süreleri ise SGK’ya borçlanamazsınız.
Buna göre, dokuz yılın karşılığı olan sadece 3 bin 240 gün borçlanma hakkınız var. Bu süreyi haziran sonuna kadar başvurmak suretiyle 41 bin 537 TL ödeyerek borçlanabilirsiniz. Ancak tam aylık almak için yine de 2 bin 210 gününüz eksik kalacak. Ya bu süre kadar Türkiye’de sigortalı bir işte çalışacaksınız veya kesin dönüş yaptıktan sonra isteğe bağlı prim yatıracaksınız, ya da yaş şartını tamamlayınca, ödediğiniz prim oranında kısmi aylığa razı olacaksınız.
Sigorta girişim sorun olur mu
Selda Durmuşoğlu – Almanya
EVET, Almanya’ya döndükten sonra Türkiye’de başlatmış olduğunuz sigortalılık sürenizin iki gün daha devam etmesi ilerde sorun olur. Çünkü yurda giriş çıkış kayıtlarına göre, sadece Türkiye’de bulunduğunuz süre içindeki sigortalılık süreleriniz geçerli sayılacaktır. Sizin yurtdışına çıkış tarihinden sonraki SGK’ya tabi süreleriniz iptal edilecektir. Dolaysıyla sigortaya giriş tarihiniz 3 Eylül 2013, çıkış tarihiniz de 4 Eylül 2013 olarak düzeltilmesini talep etmenizi öneriyorum.
Haziran 2014 tarihinde yaptığınız borçlanma talebinize ilişkin bu yılın başında tarafınıza gönderilen borç tahakkuk cetvelinde yer alan bilgileri inceledim. Yaptığınız borçlanma ile Türkiye’den 53 yaşında emeklilik hakkını kazanabilirsiniz.
Bağ-Kur’dan mı SSK’dan mı olur
Fatma Şahin – Almanya
BAĞ-Kur’a adına üç yıl ev kadınlığı süresini borçlandığınız kızınızın, iki yıl önce bir eczanede sigortalı çalışarak sigorta giriş yapmasıyla, kendisinin SSK’dan emekli olmasının temelini atmış oldunuz. Ancak emekli olabilmek için kendisinin 58 yaş ve 7 bin gün şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Eksik günlerini, bundan böyle SSK’ya borçlanacağı için, ilerde emeklilik yaşına geldiğinde, Bağ-Kur’daki süreleri de SSK’ya aktarılır. Yani Bağ-Kur’a yatırmış olduğunuz primlerin iadesini istemenize gerek yok.
Kendinizle ilgili soruya gelince; dolar bazlı borçlanma döneminde yaptığınız başvuruya istinaden gönderilen borçlanma tahakkuk cetvelinde yazılı olan borç miktarını yatırdığınızı, ancak 58 yaşında emekli olmayı düşündüğünüzde 3 bin 600 günü aşan borçlanma süresi karşılığındaki parayı geri alıp alamayacağınızı bilmek istiyorsunuz. Emekli aylığı bağlanmadığı sürece, borçlanma işleminden vazgeçerseniz, yatırdığınız paranın tümü iade edilir. Yani kısmi iade olmaz. Bu durumda emekli olmak için borçlanma işlemini sil baştan yapmanız gerekir. Ancak farklı tarihlerde yapılan borçlanma işlemleri iptal edilebileceğinden, iptal ettiğiniz borçlanma işlemine istinaden yatırdığınız parayı geri alabilirsiniz.
Almanya’daki sigorta başlangıcınızın Türkiye’de de SGK tarafından dikkate alınması için herhangi bir girişimde bulunmanız veya başvuru yapmanız gerekmiyor. Alman Emeklilik Sigortası’ndan alacağınız hizmet cetvelinin (Versicherungsverlauf) orijinalini göndermeniz yeterli olacaktır.