Humala göreve başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Humala göreve başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2011 14:32

Peru’nun solcu Devlet Başkanı Ollanta Humala, bugün yemin ederek görevine başlıyor.

Haberin Devamı

Humala, 5 Haziran’da yapılan devlet başkanlığı seçiminde rakibi Keiko Fujimori’yi 2 puan farkla yenilgiye uğratarak zaferini ilan etmişti.

49 yaşındaki Humala, seçimi kazandığının belli olmasının ardından binlerce yandaşına hitaben yaptığı konuşmada, milli birlik hükümeti kurmak istediklerini söylemişti. Toplumsal içeriğe sahip ekonomik büyüme istediklerini belirten Humala, herkes için daha adaletli bir Peru inşa edebileceklerini ifade etmişti.

OLLANTA HUMALA KİMDİR?
Peru Devlet Başkanlığı için bugün yemin eden Ollanta Humala, 26 Haziran 1962’de doğdu. Bu yıl yapılan devlet başkanlığı seçiminde eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori’yi yenilgiye uğratan eski asker Humala, 2006 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimini ise kaybetmişti.

İşçilerin davalarına bakan avukat İsaac Humala’nın oğlu olan Ollanta Humala, 1982 yılında Peru ordusuna girdi. Yarbaylığa yükseldiği 1992 yılında Aydınlık Yol örgütüne karşı mücadele eden Humala, üç yıl sonra Peru’nun komşusu Ekvador’la giriştiği Cenepa Savaşı’na katıldı. Humala, 1990-2000 yıllarında, dönemin Devlet Başkanı Alberto Fujimori’nin borç krizinin çözümü için ücretlilere ağır yaptırımlar içeren IMF ve Dünya Bankası programlarını uygulaması üzerine, Fujimori yönetiminin yolsuzluklarına karşı çıkan ayaklanmalara katıldı ya da destekledi.

Ollanta Humala, 2000 yılının Ekim ayında ülkenin güneyindeki Tacna kentinde, Fujimori’ye karşı 39 askerle birlikte başarısız bir ayaklanma girişiminde bulundu. Ayaklanmanın öncüsü Humala, Fujimori rejiminin yıkılmasının ardından Peru Kongresi tarafından affedildi ve eylemleri nedeniyle yurt dışında çeşitli yerlerde askeri ataşelik görevi verilerek Peru’dan uzak tutulmaya çalışıldı.

Ollanta Humala, 2005’te ülkesine döndü ve aynı yıl Peru Ulusal Partisi’ni kurdu. Neo-liberalizme karşı çıkan ve anti-emperyalist tutumuyla bilinen Peru Ulusal Partisi, etnik kimliğin altını çizen ve yerlilik vurgusu yapan etnosentrik anlayışı temel aldı.

2006 yılında devlet başkanlığına aday gösterilen Humala, 9 Nisan 2006’da yapılan ilk turda yüzde 30,62 oranında oy aldı, 4 Haziran 2006’da yapılan ikinci turda Peru Aprista Partisi’nin adayı Alan Garcia’nın rakibi oldu. Humala, yüzde 52,62 oranında oy alan Garcia’ya karşı kaybetmesine rağmen, Peru siyasetinde önemli bir isim olarak kalmaya devam etti ve radikal anti-kapitalist söylemini yumuşattı.

Ancak yatırımcılar hala ekonomide devlet kontrolünün artacağı endişesini taşıyor. Bu yıl merkez soldaki bir lider olarak devlet başkanlığı yarışı kampanyasına başlayan Humala, ekonomik büyümeyi ve dış yatırımları devam ettirme hedefiyle birlikte, Peru’nun temel doğal kaynaklarından sağlanan refahı eşit olarak dağıtma arzusunu halka anlattı. Humala’nın partisi, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales gibi anti-emperyalist liderlerle ilişkilerini kuvvetlendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!