Hülya'ya yeni heykel

Güncelleme Tarihi:

Hülyaya yeni heykel
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 09:55

Almanya’nın Frankfurt kentinde Bockenheim semtinde yer alan Hülya Meydanı’ndaki heykel tartışması yeni bir boyut kazandı.

Haberin Devamı

Bockenheim, Kuhwaldsiedlung ve Westend mahallerini kapsayan Semt Meclisi‘nin (Ortbeirat 2) önceki günkü oturumunda, Mimar Tamer Tümkaya’nın dev çekiç, pencere ve merdivenden oluşan projesinin Hülya Meydanı’na dikilmesini semt sakinleri ve Türk Halkevi’nin isteği doğrultusunda reddetti.

Daha önce ise Frankfurt Belediyesi Kültür ve Proje Daireleri , semt sakinlerinin Hülya Meydanı’na diktiği, Türk Halkevi’nin hamiliğini üstlendiği gamalı haçı döven çekiçli adam (Hammering Man) heykelinin sökülerek yerine farklı bir sembol dikilmesini istemişti. Belediye gamalı haçın yasak olduğu, benzeri heykelin Frankfurt Fuarı önünde bulunan heykelden telif hakkı talep edilebileceği gerekçesiyle bunun yerine Türk mimar Tamer Tümkaya ile yeni bir heykel yapması konusunda anlaşmıştı.

Semt Meclisi’nin CDU Başkanı Axel Kaufmann’ın verdiği önergeye SPD, Yeşiller, Sol Parti, FDP ve Hür Seçmenler de destekledi. Mahalle sakinlerine hitap etmeyen bir heykeli Hülya Meydanı’na dikmenin anlamsız olduğum nu belirten Semt Meclisi Başkanı Kaufmann, mimar Tümkaya’nın projesinin reddini istedi. Meclis Başkanı Kaufmann, yeni heykel yarışması için Türk Halkevi, semt sakinleri, Semt Meclisi ve belediye yetkililerinin yer aldığı bir komisyon oluşturulması gerektiğini belirterek, “Hepimizin benimsediği bir heykelin Hülya Meydanı’na dikilmesi tartışmaları sonlandırır. Meydanın güzelleştirilmesi, mahallenin buluştuğu yer haline getirilmesi önceliğimiz” diye konuştu.

FDP’li Udo Meckel de “Meydana dikilen heykelin, Solingen kurbanlarının komşularımız, bizlerden biri olabileceğini göstermesi gerekir“ ifadesini kullandı. Semt Meclisi, Başkan Kaufmann isteği doğrultusunda oy birliğiyle Frankfurt Belediyesi’nin Hülya Meydanı’nın güzelleştirilmesi için öngördüğü 748 bin Euro’luk bütçenin hemen kullanılması , beraberinde de Semt Meclisi’nin gözetiminde yeni bir heykel yarışması kararını aldı. Oturumda Türk Halkevi adına konuşan Mustafa Korkmaz, belediye memurlarını ırkçılıkla mücadelede gamalı haç gibi işaretleri açıkça kullanmak istememekle itham etti. kullanmak istemesine bir anlam veremediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!