Hülya meydanında heykel tartışması

Güncelleme Tarihi:

Hülya meydanında heykel tartışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2011 12:20

Frankfurt'ta, 18 yıl önce ırkçı saldırı sonucu hayatını kaybeden Solingenli Genç ailesinden Hülya'nın adının verildiği bir meydana dikilen ancak sürekli tahrip edildiği için 2007'de kaldırılan "Çekiçli Adam" heykeli, tartışmalara neden oldu.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Frankfurt kentinde Solingen faciasından hayatını kaybedenlerin arasında bulunan Hülya Genç'in adının verildiği meydana dikilen, ancak sürekli saldırıya uğradığı için 2007'de belediye tarafından kaldırılan, çekiçle nazi sembolü olan gamalı haçı parçalayan "Hammering Man" isimli heykel, belediye ile ırkçılığa karşı inisiyatif grubunu karşı karşıya getirdi.

Neonazilere karşı oluşturulan inisiyatife dahil olan Frankfurt Türk Halkevi, DİDF Frankfurt Teşkilatı, Almanya Demokratik Haklar Federasyonu, Antineonazi Koordinasyon Kurulu, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Sol Parti, Frankfurt Belediyesi'nin, kentin Bockenheim semtinde bulunan ve 1998'de Hülya adının verildiği meydanın çehresini değiştirilmesi kararı çerçevesinde, 2007 yılında bakımsız ve kırık-dökük olduğu için kaldırılan heykelin, restore edilerek yeniden yerine dikilmesini istiyor.

SPD: BÜYÜK AYIP
Belediye Meclisi'nin, bir süre önce Hülya Meydanı'nın yeniden düzenlenmesine karar verdiğini, kaldırılan çekiçli adam heykelinin yerine, başka bir heykel veya bir anıtın kurulmasını karara bağladığını hatırlatan Sosyal Demokrat Partili Belediye Meclisi üyesi Turgut Yüksel, Hülya Meydanı'ndaki "Hammering Man" heykelinin kalıcı hale getirilmemesinin büyük bir ayıp olduğunu söyledi.

Son yıllarda defalarca saldırıya uğradığı için belediye tarafından yerinden sökülen heykelin yerine, Frankfurt Halkevi'nin girişimiyle geçici olarak ahşaptan bir çekiçli adam heykeli dikildiğini hatırlatan Yüksel, "Frankfurt'ta her yıl binlerce Euro para farklı projelere aktarılıyor. Hülya Meydanı ile bütünleşen heykelin kalıcı bir hale getirilememesini anlamak mümkün değil. Gerektiği gibi konuşlandırılan heykele kimse birşey yapamaz" dedi.

KARAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Frankfurt Türk Halkevi eski başkanı İbrahim Esen de "Hammering Man" dışında bir heykel istemediklerinin altını çizerek, "Hammering Man'a 9 yıldır göz yumuluyordu. Heykeli koymamızdaki amaç, insanları yakan, birbirine düşman eden, sosyal barışı, birlikte yaşamı tehdit eden ırkçı, faşist düşünceye karşı mücadeleye kararlılığımızı göstermekti. Saldırıya uğruyor diye oradaki faşist sembolü parçalayan heykelin yeniden yerine dikilmemesini kabullenemiyoruz. Frankfurt Belediye Meclisi'ni çoğunluğunu oluşturan Hıristiyan Demokrat ile Yeşiller, Hülya Meydanı'nın çehresini değiştirerek göze batmayan bir sembol koyma kararı aldılar. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!