Hülya Meydanı'nda heykel tartışması

Güncelleme Tarihi:

Hülya Meydanında heykel tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2012 15:20

Almanya'da Frankfurt'un Bockenheim semtinde yer alan Hülya Meydanı’ndaki heykel ile ilgili tartışma yine alevlendi. Belediyenin gamalı haçı döven çekiçli adam heykeli yerine mimar Tamer Tümkaya'nın projesini isterken Türk Halkevi mevcut heykelin kalmasını istiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Frankfurt'un Bockenheim semtinde yer alan Hülya Meydanı’yla ilgili tartışma yine alevlendi. Frankfurt Belediyesi, semt sakinlerinin Hülya Meydanı’na diktiği; Türk Halkevi’nin hamiliğini üstlendiği‚ gamalı haçı döven çekiçli adam (Hammering Man) heykelinin sökülerek yerine farklı bir sembol dikilmesini istiyor. Gamalı haçın yasak olması, benzeri heykelin Frankfurt Fuarı önünde bulunan heykelden telif hakkı istenebileceği gerekçesiyle kullanmak istemeyen Frankfurt Belediyesi'nin bunun için Tamer Tümkaya’dan proje üretmesini istemişti.

Bu toplumun parçasıyız
Önceki akşam Bornheim semt meclisinde yapılan toplantıda semt sakinleri, mimar Tamer Tümkaya’nın projesine karşı çıktı. Mimar Tamer Tümkaya’nın projesinin Hülya Meydanı’yla uzaktan yakından bir ilgisinin olmadığını savunan Türk Halkevi üyesi Mustafa Korkmaz;

"O heykel 1995'te neonazi terörü ve ırkçılığa karşı mücadeleyi yüreklendirmek için dikilmişti. 1998 yılında da semt meclisi meydanın adını Hülya Meydanı olarak değiştirdi. O heykel o meydanla, Hülya Meydanı da Frankfurt ile özleşti. Ağaç heykel defalarca saldırıya uğradı. 2007 yılında semt meclisi oybirliği ile heykelin bronzunun dikilip hamiliğinin de Halkevi’ne verilmesine karar verdi. Biz bu toplumun bir parçasıyız. Burada olup bitenler, meydanların düzeni bizi de ilgilendiriyor. Hülya Meydanı’nın içeriğinin boşaltılmasını istemiyoruz" dedi.

Sol Parti üyesi Hans Jürgen ise çekicin bir süre önce Frankfurt’ta evsiz kişiler cinayet serisinde kullanıldığına dikkat çekerek, "Çekici tek başına meydana yerleştirmemiz, bu kurbanlara saygısızlık olur. Gamalı haç döven heykel semtin sembolü haline geldi. Oradan alınmasını istemiyoruz“ diye konuştu.

Tartışmalardan sonra Frankfurt Belediye Meclisi‘nin Hülya Meydanı ile ilgili 16 Nisan’da yapacağı oturumunda, Hülya Meydanı’nın heykele dokunmadan güzelliştirilmesi fikrinin ağırlık kazandığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!