Hükümetten yardım istediler

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten yardım istediler
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2009 10:38

Bir süre önce iflasını açıklayan Almanya'nın en büyük hafıza-çip üreticisi Qimonda çalışanları protesto yürüyüşü yaptı. Aralarında Türklerin de bulunduğu yaklaşık 1200 kişi, hükümetten yardım eli uzatmasını istedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Münih kentinde bulunan ve Avrupa'nın en önemli elektronik hafıza üreticisi Qimonda şirketinde çalışan yaklaşık 1200 kişi, şirketlerinin kurtarılması için bir gösteri yaptı. Bir süre önce iflasını açıklayan şirketin işyeri temsilcileri Başbakan Angela Merkel'e bir mektup yazarak acilen devlet elinin uzatılması talebinde bulundu. Hükümete gönderilen mektuba imza atan üniversite profesörleri de teknoloji merkezi olarak Münih'in kurtarılmasını istedi. Münih'teki protesto gösterisine Qimonda Şirketi'nin üretim yaptığı Dresden fabrikasının çalışanları da katıldı.

Şirketin araştırma ve geliştirme merkezinin bulunduğu Münih'teki işyerinde görevli Türk çalışanlardan elektronik mühendisleri Burak Gökgöz, Gürkan Ilıcalı ile teknisyenler Mesut Kılıç, Oğuz Piri, Musa Sağlam ve Nazif Taşkın da çocukları ile birlikte protesto gösterisine katıldı.

Daha önce Siemens'e bağlı olan, sonra İnfinion, en son da Qimonda ismiyle faaliyet gösteren şirketin uzun süredir stratejik hatalar yaptığını vurgulayan yüksek mühendis Gürkan Ilıcalı, piyasanın taleplerine yeterince cevap verilmediğini bu nedenle mali krize girildiğini belirtti. Şirkette dört yıldır çalıştığını söyleyen elektronik mühendisi Burak Gökgöz de, Kore ve Tayvan gibi ülkelerin sektördeki şirketlerine teşvik primleri verirken Almanya'nın destek vermedeiçin çekingen davrandığına dikkat çekti.

Global rekabet ortamına Almanya'nın ayak uyduramadığını kaydeden Gökgöz, “Ancak halen geç kalınmış değil. Politikacılar sorumluluk duygusuyla hareket ederse. Hem şirket kurtarılmış olur, hem de dünyanın en modern teknolojik imkanlarına sahip birikimler müzeye kaldırılmaz” dedi. Şirkette Siemens döneminden beri 21 yıldır çalıştığını vurgulayan Musa Sağlam da şirketin bulunamayan 200 milyon Euro nedeniyle iflasa sürüklendiği, otomobil branşına milyarlarca Euro yardım yapılması düşünülürken dünyanın en yüksek teknolojisi ile üretim yapan şirketlerinin üvey evlat muamelesi gördüğünü dile getirdi.

Diğer yandan Siemens genel Merkezi önünde protesto gösterisine konuşmacı olarak katılan SPD'li politikacılar hükümet ortağı olarak partilerinin mali yardım yapmayı istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!