Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Duisburg Essen Üniversitesi'nde "Anadili, eğitim, kültür ve entegrasyon sorunları" başlıklı iki günlük sempozyumlar dizisinin dünkü son günü Türk hukuku açısından yurttaş ve göçmen hakları" konulu sempozyumla başladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Ergun Özsunay, Türk hukunun gelişimi ve güncel durumu ile ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Özsunay, Türkiye dışında yaşayan Türkler'in bir çok konuda Türk hukukuna bağlı olduğunu vurgulayarak, "Evlilik ve miras, evlat edinme gibi konularda kişi nerede yaşarsa yaşasın Türk hukukuna göre muamele görür" dedi.
Tenfiz mağdurları
Türk hukukunda avukat Asuman Öktem de konuşmasında hukuk çerçevesinde Almanya'da yaşayan Türkler'in durumlarını irdeledi. Öktem, Almanya'da özellikle tenfiz davalarının insanları mağdur ettiğini belirterek, tenfizin hukuka aykırı olduğunu, ancak Türkiye'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti. Alman hukukunda avukat Fatma Bostan ise hukukta Türklere yönelik bazı uygulamalardan örnekler vererek, yapılan standartlara dikkat çekti.
Türk basınının önemini anlattı
Hürriyet'in medya sponsurluğunda Duisburg Essen Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ve Die Gaste tarafından düzenlenen etkinlikte Almanya'daki Türk edebiyatı konusunda da uzmanlar görüşlerini belirttiler. "Deutsch türkische edebiyat ve Türkçe medya" konulu sempozyumda konuşan Hürriyet Avrupa Yayın Danışmanı ve Berlin Büro Şefi Ahmet Külahçı Almanya'daki Türk basını ile ilgili bilgi verdi. Hürriyet'in özellikle uyuma yönelik çalışmalarını aktaran Külahçı, Almanya'daki Türk basınının önemini vurguladı. Gazeteci ve yazar Can Akbel, Türkiye'deki medyanın gelişimini anlattı. Almanya'da Türk yayıncılığının geçmişi ile ilgili bilgiler veren Akbel, Türkiye'den haberlerin ilk yıllarda sadece radyolarla alındığını söyledi. Gazeteci- yazar Osman Çutsay da Almanya'daki Türk yazını ve medyası ile ilgili konuştu.
Göçmen toplumu
Die Gaste Yönetmeni Zeynel Korkmaz'ın sunduğu etkinlikte "Göçmenlerin sinema ve tiyatro yaklaşımları" konulu sempozyumda söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aslı Selçuk, Duisburg Essen Üniversitesi Türkistik Bölümü'nden Berin Uyar ile Berlin İşçi Tiyatrosu Yönetmeni Nihat Bozkurt görüşlerini anlattılar. Son etkinlik ise "Kültür ve göçmen toplumu. Türkiye'deki siyasal gelişmeler ve Türkiyeli göçmenlere yansıması" başlığıyla yapıldı. Panelde Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haluk Şahin, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Güray Öz, Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süheyl Batum ve yazar Dr. Haluk Gerger konuştular.