Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Adalet Divanı’nda (ABAD) Türklerin Avrupa ülkelerine vizesiz seyahatleriyle ilgili yarın Lüksemburg’da yarın görülecek Leyla Ecem Demirkan davası öncesi Köln Üniversitesi’nde bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya vizesiz Avrupa konusunda 22 yıldır mücadele veren Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü ile uzman avukatlar Björn Maibaum, Oğuz Korumtaş, Fenari Narman ve Ali Durmuş katıldı.
40 KİŞİ GELDİ
Organizasyonu yapan TürkÜniD, TD-Plattform ve US Akademi Platformu tarafından 500 kişilik amfi tutulmuştu. Saat 10.00’da başlayacağı belirtilen etkinlik, beklenen kalabalık oluşmayınca saat 10.30’da başladı.
Ancak etkinliğin başlama saatinden yaklaşık bir saat sonra çekilen bu fotoğraflarda da görüldüğü gibi koca amfide 40 kadar dinleyici vardı. Salonda UETD dışında başka bir kurumdan da temsilci yoktu. Prof. Dr. Gümrükçü, Türklerin AB ile yapılan anlaşmalardan doğan haklarının yıllardır verilmemesini işte bu ilgisizliğe bağlıyor.
PROF. GÜMRÜKÇÜ ŞAŞIRTTI
Gümrükçü, AB sürecimizi ve Avrupa Adalet Divanı’nda (ABAD) görülen davaları uzun uzun anlattıktan sonra yerine oturdu. Verilen arada kayıt cihazımı da alıp hemen yanındaki koltuğa iliştim. Ben ilgisizliğe tepki göstermesini beklerken şaşırdığım bir tavır sergiledi.
“Türkler AB’ye vizesiz girebilir diye 22 yıl önce ortaya çıktığımda etrafımda kimse yoktu. Tek başınaydım. Şimdi 40 kişi olmuşsak bir şeyleri harekete geçirmişiz demektir” dedi.
Ardından daha ciddi bir ses tonuyla Avrupa’daki Türk sivil kitle örgütleri ve Türk hükümetlerine de sitem etmeden geçmedi.
YEDİNCİ KEZ GÖRÜŞECEK
Prof. Dr. Harun Gümrükçü AB üyeliği ve vizesiz seyahat konusunda iyimser olunması gerektiğini vurguluyor. Bugüne kadar Türklerle ilgili 56 davada ABAD Türkiye’yi haklı bulmuş. Vize konusunda yarın Lüksemburg’da görülecek dava ise bir tekrardan ibaret. Harun Gümrükçü “Davada sadece mevcut hakların korunması görüşülecek” diyor ve ekliyor;
“Bu dava vizesiz Almanya’ya gelmek isteyen bir Türk kızının davası. Daha önce de 6 kez ABAD sadece bu konu için toplanmıştı. Şimdi yedinci kez, ‘Anlaşmalara göre Türklerin haklarının kötüleştirilemeyeceğini’ anlatacağız. Ama bizim avukatımız Rolf Guttmann 20 dakika, AB’nin avukatları ise 9 saat savunma yapacaklar. Yani devlerle mücadele olacak.”
Davanın daha çok siyasi olduğunu belirten Prof. Gümrükçü, şöyle devam etti:
“27 ülkenin temsilcisi yargıçlar bir yanda adalet, diğer yanda ise hükümetlerinin direktifleri arasında kalmışlar. Yarın hukuk değil, siyaset konuşacak. Doğrusu onların yerinde olmak istemezdim. Ama oradan çıkacak karar, Avrupa’nın inandırıcılığının bir ölçüsü olacak. Bizim içinde yer almak istediğimiz Avrupa, insan haklarına saygılı, kanunları uygulayan, adil bir yapı mıdır. Bu gerçekten böyle midir? Bu sorunun yanıtını verecekler. Biz, aslında Avrupalılara da Avrupa’nın gerçekten ne olduğunu göstermeye çalışıyoruz.”
Vize sorununu tartıştılar
KÖLN Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa’nın selamlama konuşması yaptığı etkinlikte avukatlar Björn Maibaum, Oğuz Korumtaş, Fenari Narman, Ali Durmuş AB’nin Türklere yönelik vize politikasını masaya yatırdı.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Başkanı Hasan Özdoğan ve işadamları derneği AMTB Başkanı İsmail Hakkı Yıldız da vize nedeniyle Türk toplumu ve iş çevresinin sıkıntılarını dile getirdi. TürkÜdiD Başkanı Levent Taşkıran ile TD-Plattform Başkanı Metin Baran da konukları selamladı.