"Hoşgeldin kültürü" tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Hoşgeldin kültürü tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2011 13:31

Almanya’da uyuma yönelik yeni bir anlayış olarak ortaya konan “Hoşgeldin kültürü” Ahlen’de yapılan toplantıda ele alındı.

Haberin Devamı

Almanya’da doğup büyüyenlerin “Hoşgeldin kültürü”ne ihtiyacı olmadığını belirten Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, birinci ve ikinci kuşağa ‘hoşgeldin’ denmesinin normal, ama buralı olan bu gençlere hoşgeldin demenin onları dışlamak anlamına geleceğini söyledi.

Almanya'da son zamanlarda uyuma yönelik yeni bir anlayış olarak ortaya konan “Hoşgeldin kültürü” Ahlen Türk Veliler Derneği tarafından gerçekleştirilen toplantıda ele alındı. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, NRW Türk Veliler Birliği Federasyon Başkanı Kadir Dağlar, Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, Ahlen SPD ve CDU parti temsilcileri ile Türk ve Alman öğretmenlerin konuşmacı olarak katıldığı açık oturuma, çok sayıda Türk ve Alman konuk katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ahlen Türk Veliler Birliği Başkanı Serhat Ulusoy, Türk ve Almanlar arasındaki karşılıklı önyargılara vurgu yaparak, hoşgeldin kültürünün uygulanabilmesi için basmakalıp bilgilerle oluşan önyargıların bir an önce sonlandırılması gerektiğini söyledi.

EĞİTİM VE İŞ HAYATINDA EŞİTLİK SAĞLANMALI
Türk gençlerine eğitim ve iş hayatında fırsat eşitliği verilmediğinden yakınan Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı ise,Almanya’nın yerlileri olan bu gençlere bir an önce kucak açılarak, pozitif teşvikler sunulması gerektiğini vurguladı. Başkonsolos Tosyalı, Türk gençlerinin toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamında yer almalarının, hem Türk gençlerine Almanya’ya ait oldukları duygusu vereceğini, hem de Almanya’nın bu yolla kalifiye eleman ihtiyacını karşılama fırsatı elde edeceğini söyledi.

ALMANYA’DA DOĞANA HOŞGELDİN OLMAZ
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, bir dönem misafir işçi olarak adlandırılan Türklerin sonra yabancı, daha sonra göçmen olarak isimlendirildiğini, yıllarca azınlık ve uyum kavramlarının tartışıldığını belirterek, “Kavramlar sürekli değişiyor. Ancak kalıcı olan insan unsuru hep gözden kaçtı. Şimdi uyuma yönelik yeni bir anlayışla ‘Hoşgeldin kültürü’ uygulanmaya çalışılıyor. Birinci ve ikinci kuşağa hoşgeldin demek doğru bir yaklaşım ancak, burada doğan ve buralı olan Türk çocuklarına da hoşgeldin demek, onlara buralı olmadıklarını hatırlatmak olacaktır” diye konuştu.

Hoşgeldin kültürünün anlamlı olması için toplumsal ve kamusal alanda bu anlayışa uygun yeni yapılanmalara ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Zülfiye Kaykın, kamunun göçmenlere açılması ve bu insanların kendilerini yaşamın her alanında göstermelerinin önemine işaret etti. Kaykın,çifte vatandaşlık ve yerel seçimlerde oy hakkının verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

EĞİTİMDE EŞİTLİK SAĞLANMALI
NRW Türk Veliler Birliği Federasyon Başkanı Kadir Dağlar ise, eğitimde eşitliğin sağlanması için öncelikle Türk velilere destek verilmesi gerektiğini, zira ailelerin çocuklarını ancak bu yolla destekleye bileceğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!