Güncelleme Tarihi:
İki partinin meclis grubunun onayladığı anlaşmaya göre, başvuruları kabul edilmediği için kaçak göçmen durumda olan sığınmacılar sadece Amsterdam, Lahey, Rotterdam, Utrecht ve Eindhoven kentlerinde oluşturulacak sığınma merkezlerinde geçici bir süre kalabilecek. Sığınmacılar, işlemlerinin tamamlanmasından sonra ülkelerine geri gönderilerek, sınırdışı edilecekler.
İktidar partilerinin kabul ettiği anlaşmada bu şehirler dışında sığınmacılara barınma imkanı sağlayacak belediyelerin bütçelerinin kesilmesi öngörülüyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başbakan Mark Rutte, söz konusu barınma merkezlerinde sığınmacıların ülkelerine geri gönderilmelerinin teşvik edileceğini söyledi. Yerel yönetimlerle görüşeceklerini kaydeden Rutte, geri dönüş için işbirliği yapmayan sığınmacılara yasal prosedürlerin uygulanacağını ifade etti.
Koalisyon ortaklarının açıklamasına, muhalefet partileri ve yerel yönetimler ise tepki gösterdi. Muhalefet kanadı söz konusu kararların insan haklarına aykırı olduğunu ileri sürerken, birçok belediye kaçak durumdaki sığınmacılara sunulan barınma imkanının devam edeceğini bildirdi.
24 BİN İLTİCA TALEBİ YAPILDI
Mülteci politikaları son yıllarda sertleştirilen Hollanda'da sığınma amaçlı gelenlerin önemli bir bölümünün başvuruları reddediliyor.
Farklı nedenlerle iltica başvuruları kabul edilmeyen sığınmacılar genellikle değişik şehirlerde belediyelerin ayarladığı merkezlerde barınıyor. Sığınmacılar zaman zaman bu merkezlerin kapatılması üzerine sokaklarda da kalabiliyor.
Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) rakamlarına göre geçen sene Hollanda'ya iltica talebinde bulunanların sayısı 2013'e göre yüzde 66 artarak yaklaşık 24 bine çıktı. CBS'e göre bu mültecilerin 10 bin kadarı Suriye ve Filistin, geri kalanlar ise Eritre kökenlilerden oluşuyor.