Güncelleme Tarihi:
HOLLANDA’da dün yapılan erken seçimin galibi aşırı sağcı Geert Wilders oldu. Yabancı ve İslam karşıtı Özgürlük Partisi (PVV) yüzde 23.5 oy oranıyla 150 sandalyeli Meclis’te 37 milletvekili çıkardı. PVV, 2021 seçimlerinde 17 milletvekiliyle Meclis’e girmişti. Wilders gibi aşırı sağcı olan Thierry Baudet liderliğindeki Demokrasi için Forum Partisi (FvD) 3, yine aşırı sağcı JA21 Partisi de 1 milletvekili ile parlamentoya girdi. Böylece bir önceki yasama döneminde 28 olan Hollanda Meclisi’ndeki aşırı sağcıların toplam sandalye sayısı 41’e çıktı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun eski başkan yardımcılarından Frans Timmermans’ın liderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groenlinks) ittifakı 25 milletvekili ile ikinci sırayı aldı. Türkiye kökenli Dilan Yeşilgöz-Zegerius’un lideri olduğu Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) 24 milletvekili çıkararak üçüncü, Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 20 sandalye ile dördüncü oldu. VVD’nin bir önceki sandalye sayısı ise 34’tü. Türk ve Müslüman kökenlilerin ağırlıkta olduğu DENK Partisi ise 3 milletvekiliyle Meclis’e girmeyi başardı. 1126 aday ve 26 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım yüzde 78.2 oldu. Oyların ise yüzde 98’i sayıldı.
KOALİSYON SEÇENEKLERİ
Yeni kurulan ve seçimlerde 20 milletvekili kazanan NSC’nin lideri Pieter Omtzigt, seçim akşamı Wilders’ın partisiyle birlikte çalışmaya hazır olduğunun sinyallerini verdi. Aynı şekilde VVD’nin Türkiye kökenli lideri Dilan Yeşilgöz-Zegerius da Wilders’le koalisyona kapıları kapatmadı. Topun artık Wilders’ın sahasında olduğunu söyleyen Yeşilgöz-Zegerius, “Bunu parlamento grubunda dikkatle değerlendireceğiz. Sonra da nereye varacağını göreceğiz” dedi. Seçimlerin ardından, Wilders’ın yükselişe geçmesinden Dilan Yeşilgöz-Zegerius’un sorumlu olduğu yorumları da yapıldı. Mark Rutte’nin ardından VVD Genel Başkanı seçilen Yeşilgöz-Zegerius’un, Wilders’i toplumsal olarak kabul edilebilir hale getirdiği eleştirileri yapıldı. Rutte’nin Wilders’la ittifaka kesin karşı çıktığı, ancak Yeşilgöz-Zegerius’un koalisyona açık bir dille karşı çıkmadığı belirtildi.
‘KAPIMIZ SİZLERE AÇIK’
AB Komisyonu’nun eski başkan yardımcılarından ve İşçi Partisi (PvdA) Lideri Frans Timmermans ise seçimlerin ardından yaptığı açıklamada demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunma zamanı olduğunu söyledi. Hollanda’da herkesin eşit olduğunu ifade eden Timmermans “Hollanda’dan kimsenin gitmesine izin vermiyoruz. Dünyanın savaş olan ülkelerindeki mağdurlara sesleniyorum. Savaştan ve şiddetten kaçtığınız takdirde kapımız sizlere açık” dedi. DENK Partisi Lideri Stephan van Baarle da Wilders’ın seçimlerden birinci parti çıkmasının birçok kişide korkuya yol açtığını söyledi. van Baarle, “Yılmayacağız, aşırı sağ söylemlere karşı siper olup ilk günden itibaren yaptığımız gibi bu ülkedeki azınlıklar için mücadele edeceğiz. Irkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadelede DENK’e her zamankinden daha fazla ihtiyaç var” diye konuştu.
İLK TEBRİK AŞIRI SAĞCILARDAN
Wilders’a seçim zaferinin ardından Avrupa’daki aşırı sağcı partilerden tebrik mesajı geldi. Almanya’nın özellikle doğu eyaletlerinde oylarını artıran aşırı sağcı parti AfD Eş Genel Başkanı Alice Weidel, ‘X’ hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu büyük başarı için tebrikler. Tüm Avrupa siyasi bir dönüş istiyor!” diye yazdı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Fransız sağcı milliyetçi Marine Le Pen de Wilders’ı kutlayanlar arasında. X hesabından yaptığı paylaşımda Wilders’ı kutlayan Le Pen, seçim sonucunun ‘ulusal kimliklerin savunulmasına yönelik artan desteği teyit ettiğini’ yazdı. Wilders ve partisini kutlayan Orban da Hollanda’daki sonucu ‘değişim rüzgârı’ olarak tanımladı.
ŞİMDİ GÖZLER ALMANYA’DA
Son dönemlerde Avrupa ülkelerinde İslam ve AB karşıtı partiler giderek güçlenirken, Hollanda’daki seçim zaferinden sonra bir eşik aşılmış oldu. Şimdi gözler Almanya’daki aşırı sağcı parti AfD’nin seçimlerde ne kadar oy alacağına çevrildi. Gelecek yıl üç doğu eyaletinde seçimler yapılacak. Özellikle doğu eyaletlerinde güçlü olan AfD, Thüringen ve Saksonya’da yapılan anketlerde birinci sıraya kadar yükseldi. Gelecek yıl eylül ayında Thüringen’de yapılacak eyalet seçimlerinde AfD’nin yüzde 40’ı aşarak tek başına iktidar olmasından bile endişe ediliyor. Almanya’da 2025 yılında yapılacak genel seçimlerde de AfD’nin ikinci parti olması bekleniyor.