Güncelleme Tarihi:
Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu (İOT) Başkanı Aydın Akkaya, 15 Mart 2006 tarihinden bu yana aile birleşimi yoluyla gelen Türklere uygulanan Yurtdışında Uyum Sınavı zorunluluğunun kaldırmasını “sevindirici bir gelişme” olarak değerlendirdi.
Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Piet Hein Donner’in meclise gönderdiği yazıda, Hollanda’ya yerleşmek için gelecek yabancıların toplumsal yaşama etkin biçimde katılabilmeleri için Hollandaca öğrenmelerinin hayati önem taşıdığına dikkat çektiğine vurgu yapan Akkaya, “Hollandaca öğrenmek için zorlama bitti, gönüllü eğitim dönemi başladı” dedi.
İOT Başkanı Aydın Akkaya, daha sonra şunları kaydetti: “İçişleri Bakan Donner’in bu konuda hukuki itiraz sürecini işletmeyerek, kısa sürede Türk vatandaşları için yurtdışı sınav zorunluluğunu kaldırması memnuniyet verici bir gelişmedir. Bu kararla birlikte Türkler açısından Uyum Yasası artık tamamen gündemden kalkmış ve Bakan Verdonk döneminden beri devam eden zorlayıcı politikalar sona ermiştir.”
Hollandaca öğrenmenin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Akkaya, “Hollanda’da yaşayan ve buraya gelecek vatandaşların Hollandaca öğrenmeleri, iyi bir eğitim ve iş olanağına sahip olmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle vatandaşların Hollanda’ya gelir gelmez Hollandaca öğrenmeleri kendi çıkarlarına olacaktır. Mevcut dil öğrenme olanaklarının geliştirilmesi ve vatandaşların teşvik edilmesi amacıyla düzenlenecek faaliyetler konusunda önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanlığı ile görüşmeler yapacağız” ifadesinde bulundu.
Aydın Akkaya, devam eden davalar nedeniyle, Türkiye’den geçici oturum (MVV) başvurusu yaparken istenen yüksek harç bedelinin ödenmesini ve daha sonra bu miktara itiraz ederek geri talep edilmesi önerisinde bulundu.