\"Hollanda’ya yatay geçiş\"

Güncelleme Tarihi:

\Hollanda’ya yatay geçiş\
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2005 00:00

Aile birleşiminde 18 olan yaş sınırını 21’e, gelir koşulunu asgari ücretin yüzde 120’sine yükseltmekle kalmayıp, geçtiğimiz günlerde Yurtdışında Uyum Sınavı Tasarısı’nı da kabul eden Hollanda’nın koyduğu engeller ’Belçika formülü’ ile aşılıyor.

Haberin Devamı

Hollanda hükümeti tarafından yabancıların anavatanlarından eş seçmelerini engellemek amacıyla alınan sert önlemlerin, \"Belçika formülü\" ile aşıldığı ortaya çıktı. Daha önce aile birleşiminde yaş sınırını ve gelir koşulunu yükselten Hollanda’nın geçtiğimiz günlerde Yurtdışında Uyum Sınavı koşulunu da kriterlere ekleyebilmek için Senato’dan onay almasına rağmen, Belçika’dan yapılan ’yatay geçiş’ karşısında çaresiz kaldığı belirlendi.

CDA (Hıristiyan Demokratlar Birliği), VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) ile D66’nın (Demokratlar66 Partisi) koalisyon protokolünde de yer verdikleri ’aile birleşimine engeller’ konusunda ilk adım 2004 yılında atılmıştı.

Meclis ve senatoda çoğunluk oylarıyla kabul edilen tasarı çerçevesinde AB dışından evliliklerde yaş sınırını 18’den 21’e, aylık gelir koşulu da asgari ücretin yüzde 120’sine (1319 Euro) çıkarılmıştı. Bu engelleri aşabilecek olanların karşısına dikilmek üzere hazırlanan Yurtdışında Uyum Sınavı koşulu için de geçtiğimiz günlerde Senato’dan onay alınmıştı.

Belçika formülü

Hollanda’nın yurt dışından yapılan evliliklerde her geçen gün arttırdığı sert koşulların aşılabilmesinde ortaya çıkan Belçika Formülü´nden yararlanabilmek için Hollanda pasaportuna sahip olmak gerekiyor. Hollanda pasaportuna sahip kişi, AB vatandaşı statüsünde de olduğu için Belçika’ya rahatlıkla yerleşebiliyor.

Bu yerleşimin ardından kişi, yurt dışındaki eşini ’aile birleşimi’ çerçevesinde ya da ’turist vizesi’ ile Belçika’ya getirebiliyor. Belçika, aile birleşimi çerçevesinde yurt dışından gelecek eş için ’yüksek gelir koşulu’ aramıyor.

6 aylık ikametin ardından AB vatandaşı tekrar Hollanda’ya dönmek isterse, beraberindeki eşine ’gelir koşulu’ ve ’uyum sınavı’ gibi engeller uygulanamıyor.

Hollanda’nın aile birleşimine getirdiği ’sert koşullar’, AB üyeleri ile İsviçre, Norveç, İzlanda, Lichtenstein, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Surinam dışından yapılan evlilikleri kapsıyor.

Ayrıcalık

AB üyesi ülkelerin pasaportlarına sahip kişilerin Avrupa Vatandaşlığı statüleri, birlik içinde ’serbest dolaşım’ hakkını kullanmaları durumunda işlerlik kazanıyor. Bu durumda ’ayrıcalıklı’ konuma gelen kişi, hem üye ülkelerin kendi vatandaşlarına, hem de yabancılara uyguladığı bir takım engellerden muaf tutuluyor.

(Hollanda’nın, AB üyeleri ile İsviçre, Norveç, İzlanda, Lichtenstein, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Surinam dışından yapılan evliliklere getirdiği sert koşullar yabancıların yanı sıra Hollandalılar’ı ve Hollanda’da yaşayan diğer AB vatandaşlarını da kapsıyor) Avrupa Vatandaşlığı, bir başka üye ülkede en az 6 aylık ikamet sonrası işlerlik kazanıyor.

Hollanda vatandaşının diğer AB ülkesindeki ikameti sırasında oluşan aile (Eş, AB üyeleri ile İsviçre, Norveç, İzlanda, Lichtenstein, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Surinam dışından gelmiş olsa bile) kişinin Avrupa Vatandaşlığı statüsünden yararlanıyor. Birlik içinde yeniden taşınma durumunda ailenin tüm fertleri ’serbest dolaşım’ hakkından yararlanıyor.

Neden Belçika

Bu durum diğer AB ülkelerinde geçici bir süre oturacak Hollanda vatandaşları için de geçerli olmakla birlikte Belçika’nın aile birleşiminde ve vizede ’esnek’ davranması, yüksek gelir şartı uygulamaması ’Belçika Formülü’nü doğuruyor.

Hangi belgeler gerekli

Ülkeye yerleşmek isteyen AB vatandaşlarından kayıt işlemi için Belçika belediyeleri şu belgeleri istiyor.

-Pasaport
-Maaş bordrosu
-Sağlık sigortası poliçesi
-Belçika’da imzalanan kira sözleşmesi ya da Belçika’da satın alınanı eve ilişkin tapu
-Daha önce yaşanılan AB ülkesinde ikamet edilen belediyeden kaydın silindiğine ilişkin belge.

Yapacak bir şey yok

Belçika’dan ’yatay geçişin’ önlenebilmesi için AB bünyesinde çözüm bulunması gerektiğine işaret eden Hollanda Uyum Bakanı Rita Verdonk’un meclise gönderdiği yazılı bilgide, \"Hollanda vatandaşı geçici olarak Belçika’ya yerleşiyor.

Bu yalnızca Belçika için değil tüm AB için geçerli. Bunda ’serbest dolaşım ve yerleşime’ ilişkin haktan yararlanılıyor ve böylece Birlik Vatandaşlığı elde ediliyor.

Belçika’ya yerleşmiş Hollandalı, AB dışındaki eşini getirmek için müracaatta bulunuyor. Belçika’da yaşayan Hollandalı’nın eşi aile birleşimi çerçevesinde yasal oturum iznini aldıktan sonra partnerine bağlı olarak AB içinde ’serbest dolaşım ve yerleşim’ hakkı elde ediyor\" ifadesinde bulunduğu öğrenildi.

Ünal ÖZTÜRK / AMSTERDAM

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!