Güncelleme Tarihi:
DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrupa Bölge Komitesi ile Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) tarafından ortaklaşa organize edilen toplantı Rotterdam’da yapıldı. Rotterdam’ın liman idaresine bağlı tarihi bir gemi olan SS Rotterdam salonlarında organize edilen toplantıya ilgi oldukça fazlaydı. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, ITO Başkanı Murat Yalçıntaş, Deventer Başkonsolosu Nihat Ersen, Feijenoord Belediye Başkanı Seyit Yeyden, Rotterdam Anakent Belediye Meclis üyesi Zeki Baran, DEIK ve HOTİAD yöneticilerinin yanı sıra başta Türkiye olmak üzere, İngiltere, Almanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Belçika, Fransa ve Hollanda’dan 600’den fazla girişimci katıldı.
Neden hep Avrupalı?
Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Bölge Komitesi ve HOTIAD Başkanı Turgut Torunoğulları, ”Hollanda’ya yapılan yatırımlardan bahsediliyor. Fakat Avrupa’daki vatandaşlarımızın Türkiye’de yapmış olduğu yatırımlardan bahsedilmiyor. Türkiye’nin kalkınmasındaki rolümüz gündeme gelmiyor. Fakat bizler, son 10 yıldır Avrupa’da ciddi anlamda yatırımlar yapıyoruz. Avrupa’da yetişen her iki kültürü de iyi bilen, gerektiğinde Türkler gibi hızlı karar verebilen, gerektiğinde de Hollandalı gibi disiplinli olmayı beceren eğitimli bir gençliğe sahibiz. Hollanda iş dünyası bu gençlerimizi keşfetmiş, onlarla ortaklıklar kuruyor ve şirketlerinde onlara üst düzey görevler vererek Türkiye’nin gelişen ekonomisinden faydalanmak istiyorlar. Benim anlayamadığım, Türkiye’den Avrupa’ya yatırım yapmak isteyen Türk girişimciler, neden hemen bir Avrupalı ortak arıyor?” diye konuştu.
Eğitime önem verin
Daha sonra söz alan Bakan Eğemen Bağış, “İki ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün daha iyiye gitmektedir. Sizlerin Hollanda’da 50 yılda geliştirdiği bu güzel çalışmalar, bizlerin bu ziyaretine daha da anlam katmıştır. Sizler adeta bu ülkede Türkiye’nin bir büyükelçisi gibi çalışmaktasınız. Bugün Türkiye artık eski Türkiye değil. Türkiye şimdi Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi, Dünyanın da 16. en büyük ekonomisine sahip. Hollanda’da 18 binden fazla Türk işyeri mevcut. Bunlar bu ülke ekonomisine ciddi kaynak ve istihdam sağlamaktadır. Bu ülkede farklılıklarımız olacaktır. Bu anlamda da birbirimizi degiştirmeye kalkmamalıyız. Bu farklılıklar bizim zenginliğimizdir. Farklılıklarımızın olması, bizlerin bir araya gelmesine engel olmamalıdır. Avrupa’da eğitime çok büyük önem verin. Geleceğin yöneticileri, girişimcileri olacak olan çocuklarınızı mümkünse en iyi okullarda okutun. Bu ülkede ve Avrupa’da gerçekten güçlü olmak istiyorsak, tüm zincirleri kıracak yeni bir nesle ihtiyacımız var” diye konuştu.