"Hollanda’daki başarılı Türkler" sergisi

Güncelleme Tarihi:

Hollanda’daki başarılı Türkler sergisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 14:25

Mesleklerinde başarıyı yakalamış Hollandalı Türkleri konu alan fotoğraf sergisi Amsterdam’da sanatseverlerle buluştu. Özden Karababa’nın çektiği fotoğraflardan oluşan sergide, Türk toplumunun başarı örneklerinden 21 kişinin portresi yer alıyor.

Haberin Devamı

Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400’ncü yılı kutlamaları çerçevesinde Rabobank’ın Amsterdam’daki merkezinde düzenlenen serginin açılışına Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ile Lahey Büyükelçiliği Müsteşarı Cem Utkan’ın yanı sıra Türk ve Hollandalılardan oluşan davetliler katıldı.

Amsterdam’dan sonra yıl boyunca aralarında Leiden, Lahey, Rotterdam ve Utrecht şehirlerinin yer aldığı farklı bölgelerde sanatseverlerle buluşacak serginin daha sonra İstanbul;da açılması planlıyor. Serginin açılışında konuşan Başkonsolos Togan Oral, "yarım asır önce ekmek parası uğruna yola düşen ilk nesil Türklerin ektikleri tohumların bugün harikulade meyveler vermeye başladığı"nı söyledi.

İlk neslin gerçekleştirdiği işlerin öneminin şimdi daha iyi anlaşıldığına değinen Oral, "Bu yıl Hollanda’nın bazı bölgelerinde Türklerin göçünün 50'nci yılı kutlanıyor. İlk nesil Tüklere teşekkür etmemiz lazım. Çünkü çok büyük işler başardılar. Esas amaçları çocuklarına iyi birer gelecek oluşturmaktı. Bugün baktığımızda bunu gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Bu mutluluk verici bir şey" diye konuştu.

Mesleklerinde başarıyı yakalamış, Hollanda'ya önemli katkılarda bulunan Türklerin sayısının giderek arttığına işaret eden Oral, sergide fotoğraflarına yer verilenlerin bu örneklerin küçük bir kısmı olduğunu ifade etti. Genç Türklerin hemen hemen hepsinin geleceğe ümitle baktığını ve Hollanda;da kalarak buraya katkıda bulunmayı arzuladıklarını kaydeden Oral, Türk toplumun bu başarılı yüzünün görülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Başarılı ikinci ve üçüncü kuşak Türkler medyada yer almıyor

Geldikleri topluma ilk etapta adapte olmakta zorlanan ilk nesil Türklerin aksine ikinci ve üçün kuşağın tam anlamıyla entegre olduğunu ve önemli başarılar elde ettiğini belirten Özden Karababa ise fotoğraf sergisiyle toplumun bu yönünü ön plana çıkarmayı arzuladığını söyledi.

Medya başta olmak üzere Hollanda toplumunun başarılı Türkleri görmezden geldiğine değinen Karababa, "İnsanlar genelde hep işçi sınıfından, yani ilk nesilden bahsediyorlar; oysa ikinci ve üçüncü kuşak çok iyi yerlere gelmiş durumda. Bilinmiyorlar. Amacım Türklerin entegre olduklarını göstermek. Sergi 3 farklı bölümden oluşuyor. Birincisi farklı mesleklerde başarılı olmuş ikinci nesil Türkler, ikincisi başarılı işadamları ve iş kadınları, üçüncüsü ise Hollandalılarla evli başarılı Türkler" diye konuştu.

Karababa, yıl boyunca Hollanda’nın farklı bölgelerini dolaşacak sergiyi daha sonra Türkiye’de açmayı planladığını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!