Güncelleme Tarihi:
HOLLANDA’da geçici hükümetin bakanlar kurulu, Avrupa Adalet Divanı’nın Türkler'den yüksek oturum harcı talep edilemeyeceği yönündeki 29 Nisan 2010 tarihli görüşü çerçevesinde MVV vizesi (geçici oturum izni) ile ilk oturum harcını düşürmek zorunda kaldı.
Kimler iade alacak
Aile birleşimi ya da çalışma amacıyla Hollanda’ya gelecek olanların Hollanda’ya gelmeden önce aldıkları MVV vizesi 830 Euro’dan 60 Euro’ya, ülkeye yerleştikten sonra alınan ilk oturum harcı da 188 Euro’dan 41 Euro’ya indirildi. Değişiklik konusunda Adalet Bakanı Ernst Hirsch Ballin’in önergesini kabul eden geçici hükümetin bakanlar kurulu, geriye dönük iadeler konusunda ise Avrupa Adalet Divanı’nın görüş belirttiği 29 Nisan 2010 tarihini esas aldı. Bu tarihte başvuruları hakkında kesin karar verilmemiş ya da itiraz süresi hakkı bulunanlara yaptıkları fazla ödemenin iade edileceği öğrenildi.
2 milyon Euro'luk kayıp
Hollanda oturum izni uzatmalarında olduğu gibi MVV vizesi ve ilk oturum izini harçlarında da geçmiş yıllara ait geriye dönük iadeye yanaşmıyor. Oturum izni harçları da Avrupa Adalet Divanı’nın kararı ile indirilmişti. MVV vizesi (geçici oturum izni) ile ilk oturum harcını düşürmek zorunda kalan Hollanda’nın değişiklik nedeniyle yılda 2 milyon Euro gelir kaybına uğrayacağı bildirildi.
Adalet Bakanlığı eski Müsteşarı Nebahat Albayrak, Hollanda’nın 2002’den bu yana Türkler'den haksız yere aldığı 20 milyon Euro dolayındaki oturum harçlarının geriye dönük iadesi konusunda daha önce mahkemeyi adres olarak göstermişti.
Almanya da uyarılmıştı
Avrupa Adalet Divanı, Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarına uygulanan yüksek oturum harcı ile ilgili Hollanda'nın yanı sıra Almanya'yı da mahkum etmişti. ATAD, 1/80 Türkiye-AET (AB) Ortaklık Konseyi Kararı'na dayanarak 17 Eylül 2009'da Hollanda'da yaşayan Tarık Şahin'in açtığı davada, Hollanda'nın ülkede yaşayan Türkler'e 1977 sonrası yapılan oturum harcı zamlarını uygulamayacağı kararı sonrası, harç meselesiyle ilgili çok önemli bir karar daha alınmıştı. Avrupa hukukunun uygulanmasından sorumlu Avrupa Birliği Komisyonu, zam konusunda geri adım atmasına rağmen Hollanda'ya ve davaya ortak olan Almanya'ya karşı Avrupa hukuku ihlalinden dava açtı. ATAD iki ülkeyi de bu konuda Avrupa hukukunu çiğnemekten mahkum etti.
Ayrımcılık yapılamaz
ATAD kararını, sadece AB ülkelerinde yaşayan Türklerin hakların kötüleştiremeyeceğini öngören 1980'de imzalanan 180 Ortaklık Konseyi Kararı'na dayandırmakla kalmadı. Divan, Türkiye'nin AB (AET) ile imzaladığı ilk anlaşma olan 1963'teki Ankara Antlaşması'nın “Türk vatandaşları AB'de ayrımcılığa maruz kalamaz” içerikli 9. maddesini de kararına gerekçe göstererek Hollanda ve Almanya'nın Avrupa hukukunun Türkiye'ye ilişkin iki maddesini çiğnediğini özellikle belirtti.