Güncelleme Tarihi:
ÖZGÜRLÜK ve Demokrasi için Halk Partisi 150 üyeli Temsilciler Meclisi’ndeki sandalye sayısını 31’den 41’e, Sosyal Demokratlar 30’dan 39’a yükseltti.
Aylardır kamuoyu yoklamalarından birinci parti çıkan AB karşıtı Sosyalistler (SP) ise 15 sandalyede kaldı. 2010 seçimlerinde Temsilciler Meclisi’ne 24 milletvekili gönderen aşırı sağcı Geert Wilders’in siyasi oluşumu PVV’den (Özgürlük Partisi) bu seçimlerde seçmenin uzaklaşması Brüksel’i sevindiren ikinci gelişme oldu. AB karşıtı PVV mecliste 15 temsilci ile yer alacak.
CDA sandıkta geriledi
Ülke yönetiminde uzun yıllar görev alan köklü siyasi kurumlardan Hıristiyan Demokratlar (CDA) bu seçimlerde büyük oy kaybına uğradı. CDA’nın temsilci sayısı 21’den 13’e geriledi. Sosyal Liberaller (D66) 10 olan sandalye sayılarını 12’ye yükseltirlerken, 50Plus (50 Yaş Üstü) adlı yaşlılar partisi ilk kez katıldığı seçimde 2 sandalye ele geçirdi. Milletvekili sayısı 10’dan 3’e gerileyen GL (Yeşil Sol Partisi) de oy kaybına uğrayan partiler arasında yer aldı.
Büyük kentlerde PvdA
CU’nun (Hıristiyan Birlik) 5, PvdD’nin (Hayvanlar Partisi) 2 olan sandalye sayılarının değişmediği seçimde, SGP’nin (Kalvin Yanlısı Siyasi Parti) milletvekili sayısı 2’den 3’e yükseldi. Büyük kentlerde sandıktan PvdA en büyük parti olarak çıktı.
Hollanda meclisine 3 Türk kökenli milletvekili
Hollanda'da önceki gün yapılan erken genel seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, meclise doğrudan giren Türk kökenli milletvekili sayısı 4'ten 3'e düştü.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin (PvdA), artan oylar konusunda seçimden önce Yeşil Sol Partisi'yle (GL) yaptığı liste ittifakı bu partiye bir sandalye kaybettirdi. Daha önce 39 olarak açıklanan PvdA'nın sandalye sayısının yeni dağılımla 38'e, GL'nin ise 3'ten 4'e çıktığı belirtildi.
Bu durum, PvdA'nın aday listesinin 39'uncu sırasında bulunan Selçuk Öztürk;ün şimdilik meclis dışında kalmasına yol açtı. Öztürk, pazartesi açıklanması beklenen resmi sonuçlardan sonra yeterli tercihli oyu alması ya da partisinin koalisyon ortağı olması durumunda yeniden meclise girebilecek.
Ortaya çıkan durumla ilgili olarak açıklama yapan Öztürk, dün mecliste milletvekilliğine ilişkin resmi işlemlerini başlattığını belirterek, partisinin bir sandalye kaybının akşam saatlerinde kendisine haber verildiğini söyledi.
Partisinin dün yapılan meclis grup toplantısına katıldığını ve bir konuşma da yaptığını kaydeden Öztürk, “Meclisteki resmi işlemlerimin hepsini yaptım dün. Resim çektirdim, giriş kartı başvurusu yapıldı. Ardından partimizin grup toplantısına katıldım. Akşam saatlerinde partiden aldığım bir telefonla sandalye sayımızın artan oylar konusunda yapılan liste ittifakından dolayı bir adet gerilediğini duydum. Hayırlısı neyse o olsun, ne diyelim kısmet değilmiş" dedi.
Liste ittifakının çok teknik bir konu olduğunu da aktaran Öztürk, seçimden büyük bir başarıyla çıkan partisinin koalisyon ortağı olması ve yeni hükümetin belirlenmesinden sonra boşalacak milletvekilliğine kendisinin geçeceğini söyledi. Erken genel seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, daha önce PvdA'dan Keklik Yücel ve Tunahan Kuzu ile Sosyalist Parti;den (SP) Sadet Karabulut meclise doğrudan girme başarısı göstermişti. Seçimde yarışan diğer 10 Türk kökenli adayın durumu ise adlarına kullanılan tercihli oyların sayımından sonra belirlenecek.