Güncelleme Tarihi:
Avrupa'daki holdingzedelerin açtığı davalar ses getirdi. Yüzlerce dosya Türkiye'de sonuçlanmak üzere. Köşeye sıkışan holdingler ödeme yapmaya başladılar. Alman dışişleri bakanlığının da olaya el atması mağdurları cesaretlendirdi.
Köşeye sıkıştılar
Geçtiğimiz günlerde Avrupa'dan bazı mağdurlara ödeme yapıldı. Bazılarına ise yatırdıkları para karşılığı daire verildi. Yargıtay'dan darbe alacağını anlayan holdinglerin yavaş yavaş para akıtmaya başladığını söyleyen hukukçular "Artık köşeye sıkıştalar. Paraları geri ödemekten başka çareleri kalmadı. Zamanında hukuk yoluyla hakkını arayanlar ektiklerini biçmeye başladılar. Şuan parasını alan çok az mağdur olsa da bunların sayısı yakında hızla yükselecek. Ödemelerin devamı gelecek" yorumunda bulunuyorlar.
Herkesin gözü Türkiye'de
Gelişmeler, "Emekli olunca rahat ederiz" diye biriktirdikleri paraları kaptıran mağdurlar için umut oldu. Herkes gözünü Türkiye'ye, Yargıtay'a dikti. Yıllarca "Nasıl olsa bu parayı geri alamayız" diye kendisini çaresizliğe bırakan aileler ilk kez "Ben de hakkımı arayabilirim, paramı alacağım" havasına girdi. Mağdurlar arasında sadece cami cemaatleri değil, çok sayıda akademisyen, doktor, mühendisin de olduğu biliniyor. Son olarak Alman devleti de olaya el atarak "Konuyu inceliyoruz" açıklamasında bulundu. Bütün bu gelişmeler Holding mağdurlarını yeniden hareketlendirdi.
78 holding para topladı
Sayıları 78'i bulan holdinglerin resmi kaynaklara göre 5 milyar Euro topladığı belirtiliyor. Ancak bu sayının 25 milyar Euro olduğu da iddia ediliyor. Yurtdışında yüksek kar vaadiyle para toplayan holdinglerden bazılarının isimleri şöyle: Kombassan, Yimpaş, Jet-Pa, Endüstri, İttifak, Sayha, Adya, Anser, Kaldera, Büyük Avrasya ve Aksaray.
"Kefenli Hanefi"
Yeşil sermayenin sağken kefen giydirttiği kurbanı olarak bilinen Hanefi Doğan (61), yıllardır kaptırdığı parayı geri alabilmek için mücadele veriyor. Düzenlenen her etkinliği fırsat bilip protesto eyleminde bulunan emekli Doğan "Yimpaş’a 120 bin dolar, Endüstri Holding’e 110 bin Mark, Kombassan’a 550 bin Mark kaptırdım. Paramı geri alana kadar bu işin peşini bırakmayacağım" diyor.
ANKARA'DA SESİNİ DUYURDU
Kaybettiği para yüzünden bir süre Bonn’da Ruh ve Sinir Hastalıkları Kliniği'nde tedavi gören Doğan geçtiğimiz yıl Ankara'da CHP Meclis Grubu'nun toplantısında sesini duyurdu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın konuşma yaptığı sırada kürsüye doğru yürüyen Doğan, görevliler tarafından engellense de elindeki gazete başlığı Baykal'ın dikkatini çekti. Hanefi dedenin elindeki "120 bin Euro kaptırınca canına kıydı" başlığını gören
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Belgesi olmayana yardım edemeyiz
Belçika'da katıldığı bir etkinlikte yeşil sermaye mağdurlarına seslenelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Elinde belgesi olmayana yardım edemeyiz. Mutlaka bir senet, resmi bir evrak gerekli" demişti. Erdoğan Belçika'daki toplantıda şunları söylemişti: "Bu konuda yasal bir süreç başlattık. Hazırlıklarımız var. Ancak elinde belgesi olmayan için ne yapabiliriz? Bu belge işi çok önemli. Bir senet, resmi bir evrak. Para yatırdığınıza dair bir vesika gerekli. Adamlar bu işte uyanık hareket etmişler. İnsanımızı 'Kar ve Zarar ortaklığına' üye yapmışlar. Şimdi ortada kar yok, zarar var. Acı bir durum."
800 bin mağdur var
Yıllardır yeşil sermaye dolandırıcılığı ile ilgili çalışmalar yapan ve mağdurlarla görüşen Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Demirci, "Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 800 bin dolayında vatandaş holding mağduru" dedi. Demirkaya Holding'e 1999'da 400 bin mark kaptıran Demirci “İslami Holding yöneticileri ve temsilcileri Cumhurriyet tarihinin en büyük soygununu gerçekleştirdi. Bunlar büyük dolandınrıcılık yaptı. Bu dolandırıcılık sadece para çalma şeklinde değil. İnsanların hayatını, aile düzenini, çocukları ve eşleri ile ilişkilerini de yıktı.
Yargıtay karar vermeli
Bu soygun sıradan bir soygunrn değil, toplumsal ve sosyal boyutları olan bir organize suç. Şimdiye kadar dört mağdur intihar etti. Kimileri kendini yaktı. Boşananlar oldu. Yuvası dağılanlar var. Her evde 'sen niye rızkımızı verdin' kavgaları eksik olmuyor. Kimsenin evinde huzuru kalmadı. Benim evde de hanımla sık sık karşı karşıya geliyoruz. Uykularımız kaçıyor. Türkiye’de toplu davalar açtık. Bir bölümü Yargıtay’a kadar geldi. Sonuç ne olursa olsun Yargıtay’ın bir an önce karar vermesini istiyoruz” diye konuştu.
Daire veriyorlar
AVRUPA'da 30 milyon mark topladığı belirtilen 21. YY Büyük Anadolu Holding'in iki mağdura daire vermesi bütün mağdurları heyecanlandırdı. Yıllardır yatırdıkları parayı almak için büyük çaba sarf eden ve hakkını hukuk yoluyla arayan iki mağdurun mahkemede başarı sağlaması üzerine geri adım atan Anadolu Holding, iki kişiye para karşılığı Gebze'den birer daire verdi.
Mahkeme haksız buldu
2000 yılında 38 bin 400 mark yatıran Taner G. ile 1999'da 42 bin mark yatıran Tamer T. isimli iki mağdur defalarca holding yöneticilerine başvurmasına rağmen paralarını alamazken son çare olarak avukatlarına danışıp dava açtılar. Landshut Eyalet Mahkemesi, her iki kişinin olayında da para yatıranların haklı olduğunu dile getirdi. Bunun üzerine davayı kaybedeceklerini anlayan holding yöneticileri "anlaşma" yoluna giderek iki mağdura daire teklif etti.
Kabul ettiler
Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki daireleri bilirkişilere incelettiren mağdurlar, zararlarının karşılanacağına kanaat getirince teklifi kabul ettiler. Dairelerin tapularını alan iki vatandaş daha sonra davayı geri çekti. 21. YY Büyük Anadolu Holding'in 1993 yılında Avrupa'da yaşayan Türk'lerden para toplamaya başladığını söyleyen avukat Ünal Taşhan "Holding, yüzde 25 kar payı vaadiyle 2000 yılına kadar yaklaşık 4 bin kişiden 30 milyon mark para topladı" dedi.