Hızlı para kazanma tuzağı

Güncelleme Tarihi:

Hızlı para kazanma tuzağı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2010 10:37

Avrupa'da yeni türeyen bir "Para aklama" metodu, binlerce kişiyi "suçlu" durumuna düşürebilir. Çeşitli internet hesaplarını boşaltan dolandırıcılar, paraları ilanla buldukları kişilere gönderiyorlar. 1000 Euro karşılığı banka hesabını kullandıran ve parayı istenilen yere havale eden kişiler ise polislik oluyorlar.

Haberin Devamı

KANUNSUZ yollardan elde ettikleri paraları aklamak için değişik yöntemlere başvuran dolandırıcılar, "Bizim için para havale et, yüksek miktarda para kazan" gibi anonslarla insanları kandırıyorlar. Genellikle yurtdışından hareket eden şebekeler, Avrupa'da değişik ülkelerde rastgele seçtikleri e-mail adreslerine elektronik posta gönderiyorlar veya gazetelere iş ilanı vererek kurbanlarına ulaşıyorlar.

Son anda fark ettim
Son dönemlerde Almanya'da yaşayan Türk gençlerine de gelen e-maillerde her defasında "Çok kolay bir iş için yüksek kazanç" vaad ediliyor. Ancak bu işe girenlerin çoğu kısa sürede dolandırıldığını anlıyor ve suça alet olduğu için polislik oluyor. Kimliğini açıklamak istemeyen bir Türk genci "Bana da bu maillerden geldi. Teklif çok cazip. Kısa sürede zengin olabileceğinizi düşünüyorsunuz. Az kalsın tuzağa düşecektim. Ancak olayı anlayıp son anda vazgeçtim" dedi.

10 dakikalık iş
Şebeke hakkında bilgi veren Alman polisi "Önce çeşitli internet hesapları yasa dışı yollarla boşaltılıyor. Daha sonra gazete ve internet sitelerine "Finans şirketimiz için çalışacak eleman aranıyor" ilanı veriliyor. Başvuran vatandaşların banka hesaplarına bu para havale ediliyor. Herşeyden habersiz hesap sahibinden, bu parayı çekip başka bir havale şirketi aracılığı ile yurtdışına göndermesi isteniyor. Yani 10 dakikalık bir işlem. Vatandaş aracı olarak kullanılıyor. Bunun karşılığında da kendisine yüzde 20'ye varan komisyon ödeniyor" diye konuştular.

Alacağı para 1000 Euro
Örneğin gönderilen para 5 bin Euro ise hesap sahibi bu iş karşılğı 1000 Euro alıyor. Para gönderilen yurtdışındaki kişiyi tespit etmenin çok zor olduğunu söyleyen yetkililer "Hesabının kullanılmasına izin veren ve bunun karşılığında yüksek miktarda para alan kişiler kısa sürede tespit ediliyor. "Para aklamaya" aracı oldukları için haklarında hukuki işlem başlatılıyor. Hesapları banka tarafından kapatılıyor. Ayrıca meydana gelen maddi zarar da kendisinden isteniyor" bilgisini verdiler.

Tüketici Merkezi: Yöntem değişti
Almanya'nın Hessen Eyaleti'ndeki Tüketici Koruma Merkezi konuyla ilgili vatandaşları uyarırken "Bu tür yüksek kazançlı iş ilanlarına karşı dikkatli olun" çağrısı yaptı. Hürriyet'e konuşan merkez yetkilisi Peter Lassek "İnternet dolandırıcılığının mağduru olanların sayısı her geçen gün artıyor. Biz halkı bilgilendirmek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Türk vatandaşlarımızı uyarmak için de Türkçe bir broşür çıkardık. 'Önce iyice anla, sonra tıkla' sloganlı bu çalışma ile internette dolaşan tehliyekeye dikkat çekiyoruz. Dolandırıcılar eskiden telefon edip insanların banka hesap numaralarını alırlardı. Şimdi artık yeni yöntemlere yöneliyorlar" dedi.

Avukat Engin: Para cezası alır
Frankfurtlu avukat Aydın Engin, tuzağa düşenlerin ne yapması gerektiğini şöyle özetledi: "Hakkında hukuki işlem başlatılan kişi avukatıyla görüşmeli. Avukatı savcıdan dosyasını alıp okuduktan sonra onunla beraber savunmasını hazırlamalı. Eğer suçsuzluğu ispat edilemezse genellikle para cezasına çarptırılır. Cezanın yüksekliği olaydan olaya değişebilir. Bu suçun ağırlığına ve kişinin gelirine bağlıdır. Tuzağa düşmemek için tanımadığınız kişilerle para meselelerini konuşmayın. Telefonda kimseye özel bilgiler vermeyin (hesap numarası, banka kodu). Şüpheli email veya mektuplara kesınlikle cevap vermeyin.

"Finanzagent" ilanına dikkat
Hesabını kullanacakları kişileri ilanlarla arayan şebekeler genellikle finans sektöründe eleman aradıklarını belirtiyorlar. En çok kullanılan iş tabirleri ise "Finanzagent" veya "Finanzkurier" oluyor. Uzmanlar bu nedenle bu içerikli ilanlara karşı dikkatli olmaya çağırdılar.

2394 kişi tuzağa düştü
Verilen bilgiye göre bu yöntemle Almanya'da tuzağa düşenlerin sayısı 2009'da büyük bir artış gösterdi. 2394 kişi hakkında para aklama şüphesiyle soruşturma açıldığı bildirildi. 2008'de bu sayısının sadece 971 olduğuna da dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!