Hırvatistan'ın İmam Hatip Lisesi

Güncelleme Tarihi:

Hırvatistanın İmam Hatip Lisesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 13:40

Hırvatistan İslam Birliği’ne bağlı (Diyanet İşleri Başkanlığı) İslami derslerin de okutulduğu ”Dr. Ahmed Smayloviç Lisesi” ilk mezunlarını verdi.

Haberin Devamı

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de İslam Birliği’nce düzenlenen mezuniyet törenine Hırvatistan devlet yetkilileri ile Hırvatistan Müftüsü Şefko Omerbaşiç, öğrenciler ve velileri katıldı. Zagreb’de 1992 yılında İmam Hatip Lisesi olarak kurulan, ancak mezunlarının imam-hatiplik dışında görev yapamaması üzerine 2007 yılında isim değişikliğine giderek normal lise statüsü kazanan okulun mezuniyet töreninde konuşan Müftü Omerbaşiç, mezun olan öğrencileri tebrik etti.

Hırvatistan devletine de kendilerine tanıdığı imkanlardan dolayı teşekkür eden Omerbaşiç, "Liseyi açmak zorluklarla dolu bir proje oldu. Müftülük hiçbir maddi sorundan kaçmadı. Bu projeyi Hırvatistan devleti de destekledi. Bugün bu okulun öğrencilerinin başarıları, bu yolda devam etmemizi teşvik ediyor" dedi.Törende konuşma yapan Hırvatistan Eğitim Bakanlığı Liseler Genel Müdürü Jelimir Yaniç de İslam Birliği’ne Bakanlığı ile kurduğu iyi ilişkiler ve diyalog nedeniyle teşekkür etti. Konuşmaların ardından okuldan mezun olan yaklaşık 50 öğrenciye diplomaları törene katılan yetkililerce verildi.

”360 YIL SONRA HIRVATİSTAN TOPRAKLARINDA DOĞAN İLK HAFIZI YETİŞTİRDİK”
Dr. Ahmed Smayloviç Lisesi Müdürü Mevludi Arslani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun 1992 yılında Bosna-Hersek’te başlayan savaş sırasında Hırvatistan’a sığınan Boşnak mültecilerin çocuklarına eğitim vermek için İmam Hatip Lisesi olarak kurulduğunu söyledi. Arslani, okuldan 2007 yılına kadar yaklaşık 350 öğrenci mezun ettiklerini ifade ederek, mezun olan bu öğrencilerin imamlık dışında iş yapamamaları üzerine Hırvatistan hükümeti ile görüşme yaptıklarını ve okula ”lise” statüsü kazandırdıklarını bildirdi.

Okulda dini müfredatın sürdüğünü söyleyen Arslani, 2007 yılına kadar mezun olan öğrencilerin birçoğunun Türkiye’de burslu olarak eğitim gördüğünü ve Türkiye’nin kendilerine her zaman destek verdiğini anlattı. Türkiye’den Zagreb’e gelen üst düzey yetkililerin okullarını ziyaret ettiğini anlatan Arslani, bugüne kadar merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yanı sıra 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunisa Gül’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda yetkiliyi okullarında misafir ettiklerini kaydetti.

Hırvatistan Eğitim ve Spor Bakanlığınca 2007 yılnda verilen izinle birlikte İmam Hatip Lisesi olarak faaliyet gösteren okulun "Dr. Ahmed Smayloviç Lisesi" olarak isim değiştirdiğini ve lise statüsüne geçtiğini söyleyen Arslani, "Bizim topluluğumuzda İslam bilimlerini öğrenenlerin yanı sıra, mühendislere ve iktisatçılara da ihtiyaç vardır" dedi. Okullarında Hırvatistan devleti tarafından kabul edilen programın uygulandığına dikkati çeken Arslani, diğer liselere göre farkların Arapça, Kur’an-ı Kerim Bilimleri, İslam Kültür ve Medeniyeti gibi dersler olduğunu belirtti.

Arslani, okullarında okuyan öğrencilere geçen seneden bu yana seçmeli ders olarak da Türkçe eğitim verildiğini ifade ederek, Türkiye’deki okullarla her türlü iş birliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı. Okullarında öğrenim gören öğrencileri, Hırvatistan genelinde başta matematik olmak üzere birçok bilim dalındaki yarışmalarda dereceler elde ettiklerini belirterek, "İmam Hatip Lisesi olarak faaliyet gösterdiğimiz süre içinde hiç hafız yetiştiremedik. Ancak geçen sene düz lise sistemine geçtikten sonra 2 hafız yetiştirdik" dedi.

Arslani, geçen sene hafız olan Amar Muykanoviç’in, 360 yıl sonra Hırvatistan topraklarında doğan ilk hafız olduğunu da kaydetti ve bundan gurur duyduklarını vurguladı. Hırvatistan’da yaşayan Müslümanlar olarak, Türkiye’nin bölgede sarf ettiği çabalardan gurur duyduklarını ifade ederek, ”Türkiye, Balkanlar’da çok önemli rol oynuyor. Bu rolü herkesten çok zaten Türkiye hak ediyordu. Bu nedenle çok gururluyuz” dedi. Yaklaşık 4.5 milyon nüfusa sahip Hırvatistan’da çoğunluğu Boşnak olmak üzere yaklaşık 200 bin Müslüman yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!