Güncelleme Tarihi:
Hindistanın Ay yörüngesine giren ilk uzay aracı Çandrayaan-1in bugün yüzeye indirdiği 'kutu' büyüklüğündeki sondası, yüzeyden başarılı fotoğraf bile göndermeye başladı.
Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu ISROnun Başkanı Madhavan Nairin Press Trust of India Ajansına verdiği bilgiye göre, eski Sanskrit dilinde 'Ay Gemisi' demek olan Çandrayaanın sondası, kameraların yanısıra radarlı
yükseltiölçer ve büyük tayfölçer (spektrometre) de taşıyor.
22 Ekimde güney Hindistanda Sriharikota üssünden fırlatılan Çandrayaan-1, Dünyanın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra Ayın yörüngesine girerek yüzeyden 100 kilometre yükseklikte seyretmeye başladı.
Hint uzay aracında, Hintlilerin yanısıra Avrupalılar ve Amerikalıların geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde ve Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.
İnsansız, ancak görevi uzun, karmaşık ve önemli olan Çandrayaan-1, Ayın ilk olarak 1994te jeolojik haritasının başarılı bir biçimde çıkarıldığı Amerikan Clementine Derin Uzay Programının ayak izlerini takip edecek.
80 milyon dolar tutarındaki Hint uzay aracı, geleceğin pratik, ucuz ve güvenli yakıtı olarak görülen ve fosil yakıtların yerini alabilecek sınırsız füzyon enerjisinin elde edildiği, nadir bulunan 'helyum-3' izotopunu, Ayın yakın yörüngesinden arayacak.
Bilim adamları, Ay yüzeyi kabuğunda Dünyadakinden çok daha fazla ve kolay ulaşılabilir helyum-3 rezervleri olduğunu düşünüyorlar.
Asyada Japonya ve Çin ile yarışan Hindistan, Çandrayaan-1i gönderdiği roketle bugüne dek değişik ülkelere ait 29 uyduyu yörüngeye gönderdi. İsrailin uydusunu yollaması, İranın tepkisini çekti.
UZAY ÜSSÜ
Bengal Körfezinin kuzeyinde Andra-Pradeş eyaletinde, Çennaya 90 kilometre uzaklıkta Sriharikotada kurulu 'Satiş Dhavan Uzay Üssü', Çandrayaanı Aya yolladı.
Çandrayaan, 1 ton 380 kg ağırlığında. Aydan harita çıkaracak, mineral bulguları analizi yapacak.
Çandrayaanın Aya çok yakınlaşması, yani 100 kilometre yükseltide yörüngeye girdiğinden topografya ve mineral incelemesi yapılabilecek.
Çandrayaan, toplam 320 ton ağırlığında 'Kutup Uydu Kalkış Aygıtı' (PSLV-C11) roketinin 12şer tonluk 6 dilimli yan destek roketleriyle Aya yola çıkarıldı. Ay, Dünyadan 356-407 bin kilometre uzaklıkta. Hindistanın ilk Ay aracının fırlatılacağı üs Satiş Dhavan, adını büyük Hint fizikçisi olan, akışkanlar ve yer katmanları uzmanından alıyor. Satiş Dhavan, 2002de 82 yaşında öldü.
Çandrayaan-1 roketi, Ay modülünde ABD ve Bulgaristan dahil Avrupa Uzay Kurumunun geliştirdiği aygıtları taşıyor.
Uzaya çıkan ilk ülke SSCB, ABD karşısında Soğuk Savaşın silahlanma masrafları yüzünden derinden planladığı halde Aya hiç gitmedi. ABD, 20 Temmuz 1969da ilk kez Aya insan indirdi: Astronot Neil Armstrong ile astronot Edwin Aldrin.
Çin de Aya gitmeyi planlamış bulunuyor.