Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Hessen Eyaleti'nde yeni göreve başlayan eyalet hükumeti, öncelikli olarak uyum konusuna eğilineceğini açıkladı. Hessen Adalet ve Uyum Bakanı Jörg-Uwe Hahn (FDP), 10 maddelik bir uyum programı hazırladı. Bakan Hahn, ilk başta kamu kurum ve kuruluşlarında kültürlerarası bir açılımın sağlanması gerektiğini belirtti. Bu yeni açılımın hedefinin, yeni bir 'hoş karşılama kültürü' oluşturmak olduğunu söyleyen Hahn, göçmenlerin Alman hukuk kurallarını benimsemesi gerektiğini vurguladı. Hahn, tüm vatandaşlardan ceza ve vergi hukukundan komşu ilişkilerine değin, tüm alanlarda anayasanın öngördüğü hukuk kurallarına uyulmasının beklendiğini söyledi.
ALMANCA ÖNEMLİ
Uyumda Almanca'nın anahtar rol oynadığına dikkat çeken Hahn, dil yeterliliği için çocukların anaokula gitmesi gerektiğini belirterek, "Topluma katılım yolu, içinde yaşanılan toplumun dilini ve kurallarını öğrenmekten geçer" diye konuştu. Bu nedenle anaokulları zorunlu hale getirmek istediklerini ifade eden Hessen Adalet ve Uyum Bakanı, göçmen çocuklarının, eğitim düzeyleri düşük velilerinin onlara sunabilecekleri imkanların kısıtlı olması nedeniyle, tam gün eğitim yoluyla okuldaki başarı şansının artırılabileceğini dile getirdi.
SUİİSTİMAL EDİLİYOR
Almanya'daki sosyal güvenlik ve yardım sisteminin yanlış algılanan özendirici etkisinin ortadan kaldırılması gerektiğini savunan Bakan Hahn, şöşle konuştu:
"Sistemin suiistimal edilmesinin önlenmesi gerekiyor. Burada bireysel inisiyatiflerin kullanmasını teşvik etmemiz ve Hartz IV adlı sosyal yardımınve işsizlik parasının gerçekten de ihtiyaç duyan insanlar için olduğu bilincini yaymalıyız. Sosyal güvenlik sistemi bir hakmış görülüp, suiistimal edildiğinde, sistemi ayakta tutan çalışanların dayanışması zedelenir."
10 UYUM GERÇEĞİ
Almanya'da uyum tartışmaları sürerken, Welt Online'nın yaptığı araştırma 10 ilginç gerçeği ortaya koydu. Buna göre, tüm söylentilerin aksine, Almanya'nın göç alan bir ülkeden çok, göç veren bir ülke konumunda. İstatistikler son yıllarda yurtdışına göçen kişilerin sayısının Almanya'ya göçenlerden 13 bin kişi daha fazla olduğunu gösteriyor. Uzmanların tahminlerine göre Almanya nüfusunun ayakta kalabilmesi için her yıl 200 bin göçmenin gelmesi gerekiyor. Ancak Avrupa dışındaki yüksek kalifiyeliler Almanya'yı tercih etmiyor.
İSİMSİZ BAŞVURU
Türkçe soyadlı kişilerin iş görüşmesine çağrılma şansını yüzde 14 oranında azaldığı gerçeğine işaret edilen online portali, bu nedenle örnek bir pilot projede, isimsiz ve fotoğrafsız iş başvurularının denendiği bildirildi. Federal Hükümetin Ayrımcılık Karşıtı Çalışma Birimi Başkanı Christine Lüders, iş başvurusunda sözlü mülakatın daha belirleyici olduğunu belirterek, "Sonuçta iş görüşmesinde sempati ve işveren ve başvuran kişi arasında sosyal unsurlardaki benzerlikler ön plana çıkacaktır" dedi.