Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Hessen Eyalet Meclisi Kültür Politikası Komisyonu’nun Arapça, Çince, Lehçe ve Portekizceyi ikinci yabancı dil seçeneği olarak sunma planı Türkleri kızdırdı. En büyük göçmen grubunu Türklerin oluşturduğu eyalette, Çin’den çok az insan bulunurken Suriyelilerin sayısı ise son mülteci akınıyla birlikte artmıştı. Türkiye’den 400 binden fazla insanın yaşadığı Hessen eyaletinde Türkçe, Almancadan sonra en çok konuşulan dil özelliğini taşıyor.
‘İKİNCİ SINIF VATANDAŞSINIZ’
Hessen eyaletinde Meclis Komisyonu’nun seçmeli yabancı dil dersi olarak Türkçeye yer vermek yerine Çince ve Arapçayı dayatmak istemesi üzerine vatandaşlarımız isyan etti. Vatandaşlarımız, böylesi bir olası kararın Almanya’da yaşayan Türklere, ‘toplumun eşit bir parçasınız’ mesajı yerine ‘kararlarımızda yoksunuz’ ve ‘ikinci sınıf vatandaşınız’ mesajı vereceğini belirttiler. Anayasal bir hakkın ellerinden alınmak istendiğini kaydeden Türkler, CDU ve Yeşiller hükümetinden Türkçe’nin okullarda not sistemine dayalı bir yabancı dil dersi olarak verilmesini talep ettiler.
PROTESTO GÜNDEME GELDİ
Glashütten kasabasında bir araya gelen Hessen Türk Toplumu Başkanı Atila Karabörklü’nün de aralarında olduğu Hessen Eyaleti Türk Dernekleri İnisiyatif Platformu temsilcileri ile iş insanları, özel okul yöneticileri ve siyasetçiler de, eyalet hükümetini Türkçe sözünü yerine getirmediğini belirterek sert şekilde eleştirdiler. Toplantıda velilere yönelik Türkçenin önemini anlatan kampanyalar, siyasi partilerle görüşmeler, Hessen’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla ortak protesto gösterileri ve hukuksal mücadele gündeme geldi.
‘EYALET HÜKÜMETİ PLANSIZ, CESARETSİZ, İSTEKSİZ’
Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel (SPD) basın açıklamasında, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ile Yeşiller’e, seçim öncesi verdikleri ‘Türkçe yabancı dil dersi’ sözünü anımsattı. Partisinin uyum politikası sözcüsü olan Yüksel, “SPD fraksiyonu, en çok konuşulan Türkçe, Arapça, Yunanca gibi dillerin kalıcı olarak ikinci veya üçüncü yabancı dil olarak genel eğitimde ders notunu etkileyecek şekilde okutulması gerektiği görüşünde. Hessen’de yabancı dil dersi seçeneğinin öğrenci ve velilerin ihtiyaçlarına göre verilmesinde gerektiği inancı taşıyoruz. İsteğe bağlı Türkçe anadil derslerinin yarısından fazlasının Türkçe olduğu göz önüne alındığında, bu yönde büyük bir talep olduğu apaçık ortada olmasına hükümet zorunlu zaman dilimi için ders koymak istemiyor. CDU, Yeşiller hükümetinin çok ürkek olması ve belli dilleri destekleyerek diğer öğrencilerin talebini görmezden gelmesi nedeniyle çok üzgünüm. Maalesef yabancı dil dersi alternatifine Portekizce, Arapça, Çince ve Lehçe eklemek; Türkçe ve Yunanca gibi geleneksel göçmen işçi dilleri ise sonlandırılmak isteniyor. 2014 yılında Hessen okullarında yabancı dil dersi için bir plan talep ettik. 2018 yılında ‘Hessen yabancı dil girişimi’, 20 binden fazla imza ile Türkçe yabancı dil dersi talep etti. Bugüne kadar da uygulanmasını bekledik. Eğitim Bakanı Lorz, okullarda çok dilliliği desteklenmesini sağlamalı. Eyalet hükümetinin pratikte yaptığı isteksiz öğrencilerin çok dilliliğini çok küçük ölçüde artırmasından şüpheleniyorum” ifadelerine yer verdi.