Hessen'de politik çıkmaz

Güncelleme Tarihi:

Hessende politik çıkmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 16:07

Hessen Eyaleti'nde önceki gün yapılan seçimde, Sol Parti'nin kıl payı meclise girmesi, büyük partilerin koalisyon hesaplarını altüst etti. Ne CDU, ne de SPD'de kendine yakın partilerle koalisyon hükümeti kurabiliyor. SPD yönetimi, Yeşiller ve FDP ile "üçlü koalisyon" önerdi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Hessen Eyaleti'nde geçen pazar günü yapılan seçimde, Sol Parti'nin Eyalet Parlamentosu'na girmesi Wiesbaden'de yeni hükümet kurma aritmetiğini zorlaştırdı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU), seçimlerde partisine büyük bir oy kaybına uğratan, ancak SPD'den 0,1 puan fazla oy alan CDU'lu Hessen Eyalet Başbakanı Roland Koch'un, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesi gerektiğini savundu. CDU'nun Hessen Eyalet Parlamentosu'nda en güçlü parti konumunda olduğuna işaret eden Merkel, Berlin'de yaptığı seçim değerlendirmesinde, "Şimdi, hükümet kurmak için herkesle görüşmenin zamanı gelmiştir" diye konuştu. Merkel, Koch'un oy kaybetmesini "çok acı bir olay" olarak niteledi.

HÜKÜMET KURMAK CDU'NUN HAKKI

CDU Genel Sekreteri Roland Pofalla da, büyük ölçüde oy kaybına rağmen seçimden en güçlü çıkan partinin lideri olarak hükümeti kurma görevinin Roland Koch'a verilmesi gerektiğini söyledi. Pofalla, "Koch, yeni hükümeti kurmak için görüşmeleri sürdürecektir" dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetimi ise partinin Hessen Eyalet başbakanı adayı Andrea Ypsilanti'nin yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesi gerektiğini savundu.
SPD Genel Başkanı Kurt Beck, Hür Demokrat Parti'ye (FDP) sosyal demokratlar ve Yeşiller Partisi ile "üçlü koalisyon" oluşturma çağrısında bulundu.

ORTAK ARAYIŞI

Hem Roland Koch hem de Andrea Ypsilanti seçim kampanyası sırasında çok açık bir biçimde 'büyük koalisyona hayır' dediler. Bu nedenle iki partinin biraraya gelip büyük koalisyon oluşturması ihtimali yok denecek kadar az. Ancak, politikada 'asla, asla dememeli' ilkesi geçerli olduğu için yine de SPD'li Andrea Ypsilanti başbakanlığında CDU ile SPD'nin büyük koalisyon oluşturması mümkün. Böyle bir durumda Roland Koch'un Berlin'de Başbakan Angela Merkel kabinesinde Federal Savunma Bakanlığını üstlenip, şu andaki Bakan Franz-Josef Jung'un Hessen'de CDU'nun başına geçmesi bekleniyor.


KOALİSYON SENARYOLARI

Koch’la büyük koalisyon (CDU-SPD):
Koch’un kendisi ve Merkel, bunu gündeme getiriyor. Amaçları seçimde yüzde 10 oy kaybeden, ama az farkla birinci parti çıkan CDU’yu iktidarda tutmak. SPD’nin bu formüle yanaşması çok zor. Ypsilanti kesinlikle Koch’un gitmesini istiyor.

Koch’suz büyük koalisyon(CDU-SPD):
CDU kulislerinde dillendirilen bir formül. Seçimde ağır tokat yiyen Koch’un Berlin’e alınması veya kızaağa çekilmesi. Bir başka CDU’lu ile SPD’nin büyük koalisyona zorlanması. SPD merkezi çok bastırırsa Ypsilanti bu formüle zorlanabilir.

Siyah-Sarı (CDU-FDP): Koch’un asıl amacı bu koalisyonla hükümeti yönetmeye devam etmekti. Ancak ikisinin toplamı çoğunluğa yetmedi. Sandalye sayıları 53’te kaldı. Bu koalisyona destek yok.

Jamaika Koalisyonu (CDU-FDP-Yeşiller):
Seçim öncesi birlikte hareket edeceklerini resmen ilan eden CDU ile FDP'nin ikili koalisyon oluşturması mümkün değil. Ancak her iki parti de Yeşiller Partisi ile ortaklık etmeyeceklerini açıkladıkları için "Jamaika Koalisyonu" olarak nitelenen "siyah-sarı-yeşil koalisyon" (CDU-FDP-Yeşiller) oluşturulması da mümkün gözükmüyor.

Ampül koalisyonu (SPD-FDP-Yeşil):
Ypsilanti’nin en çok istediği formül. Ancak FDP buna kesinlikle yanaşmıyor. Hatta muhalefette kalırız, yine katılmayız, diyorlar. Bu yüzden çok zor.

Sol ittifak (SPD-Yeşil-Sol):
Ypsilanti seçimden önce ve sonra Sol Parti ile herhangi bir ittifak yapmayacağını kesin bir dille açıkladığı için bu ihtimal de çok zor, hatta imkansız görülüyor.

Sol destekli SPD-Yeşil:
Sol parti Ypsilanti’yi herhangi bir pazarlık yapmadan dışardan destekleyebileceğini açıklamıştı. Eğer bütün formüller tıkanırsa, Ypsilanti hükümet kurup, Meclis’te Sol partinin güvenoyu ile iktidarı ele geçirmeyi deneyebilir.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!