Güncelleme Tarihi:
Frankfurt kenti yakınlarındaki Hanau'da Frankfurt Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği ve Türk-Alman Sağlık Vakfı tarafından ortak düzenlenen Hessen Eyaleti Gençlik Şöleni, yoğun ilgi altında gerçekleşti.
Şenliğe Türkiye'den Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Şevki Aydın ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Said Hatiboğlu gibi isimlerin yanı sıra Prof. Dr. Ömer Özsoy, Prof. Dr. Abdullah Takım, Prof. Dr. H. U. Klör, Dr. Hasan Karaca, Dr. Bernd Hündersen ve Ertuğrul Şahin gibi İslamiyet, toplum bilimi ve sağlık alanında isim yapmış uzmanlar katılarak, Almanyada yaşayan Müslüman gençlerin nasıl bir gelecekleri olabileceği konusunda tebligler sundular.
Yeni başkonsolos etkilendi
Gençlik Şöleni açılışında bir konuşma yapan yeni Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı, vatandaşların şölene gösterdiği yoğun ilgi karşısında etkilendiğini belirterek, "Bu hassasiyetin daima bu birlik ve beraberlik görüntüsü içinde aynı heyecanla" devamını diledi.
İslamiyet'i farklı yorumladılar
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmed Said Hatiboğlu, İslam'ın evrensellik iddiasının Avrupa Müslümanları açısından anlam ve önemi konusunda yaptığı konuşmasında, "Onların dilinde İslamiyeti anlatan kitapları bizim yazmamız gerekiyordu. Oysa biz bunu yapmadık. Onlar İslamiyeti farklı yorumladılar. Kendi düşüncelerine göre kendi kafalarına göre. Kendi dillerinde yazdılar ve bu kitapların etkisinde bir İslamiyet anlayışı ortaya çıktı" dedi.
"Eğitimli olmak zorundayız"
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Şevki Aydın, çocukların davranışını dışarıdan gelen korkuların, yetişkinlerin davranışlarını ise aldıkları eğitimin etkilediğine işaret ederek, "Bu nedenle, sağlıklı bir davranış sergileyebilmek, yani Avrupa'da iyi bir gelecek, ciddi bir eğitim süreci ile mümkündür" şeklinde konuştu.
Rahatsızlıklar istatistiki olarak biliniyor
Türk-Alman Sağlık Vakfı İkinci Başkanı Prof. Dr. H. U. Klör, sinevizyon gösterisi eşliğinde yaptığı konuşmasında, Türkiye'den Almanya'ya 1968 yılında başlayan işçi hareketi ile bu insanların sağlık sürecinin Türk-Alman Sağlık Vakfı nın kurulduğu 1988 yılından itibaren bilimsel olarak incelenmeye başlandığını söyledi.
Prof. Dr. H. U. Klör, "Bugün 2008 itibariyle İstanbul ile Frankfurt arasında Türk işçilerinin hangi rahatsızlıkları yaşadıkları istatistiki olarak biliniyor. Türk-Alman Sağlık Vakfı, göçmenlerin Almanya'da yaşamlarına ilişkin her alanda tam bir araştırma ve proje üretme ve projeleri hayata geçirme faaliyeti içindedir" dedi.
Gençler şöleni "akademik" buldu
"Almanya'da Müslüman Gençliğin Geleceği" konulu bir konferans şeklinde yürütülen Hessen Gençlik Şöleni'ne katılan gençlerin birçoğu umduğunu bulamadı.
Şölenin üniversiteli gençler ve akademisyenler seviyesinde bir konferans gibi geçtiğini belirten gençler, hayal kırıklıklarını, "Bizler 14-18 yaş arası liseye giden gençleriz. Şölenin bizimle ilgili konularda olacağını zannettik. Şölende çok daha somut açıklama ve bilgilerin sunulacağını ümit ettik. Oysa bu gençlik şöleni sadece çok değerli hocalarımızın görüşlerini dile getirdiği konuşmalardan ibaret kaldı" diyerek, dile getirdiler.